Advent Christ be our light

Inhoudelijk zit ik soms wat in de knel met Advent, dat kon je lezen in een van mijn vorige blogs. Maar verder vind ik het een heerlijke tijd. Qua muziek ben ik gek op Advent en Kerst. En ik kan niet wachten tot Sinterklaas het land weer uit is. En stiekem wacht ik er helemaal niet op. De kerst cd’s staan weer netjes op een rijtje op een prominente plek in de kast. En zondag zingen we in de kerk het lied ‘Christ be our light’, daarover hieronder meer.

Herinnering aan kerst vroeger

Beetje ouwelullig misschien. Maar rond de kersttijd denk ik altijd veel terug aan vroeger. Mijn vader was gek op de kerstplaten van de Cats en Nana Mouskouri. Als de ‘kleintjes’ op bed lagen dan trok hij zijn sloffen aan en ging hij naar de platen luisteren. ’t Was gewoon gezellig, lekker knus, huis op de prairie-gevoel.

Ik vind kerstliederen gewoon lekker. En tegelijk is het ook heel raar vind ik als je overal ineens de liederen hoort spelen die eigenlijk bij de kerk horen. Bij geloven. Wat heeft stille nacht te maken met de Hema of met de Intertoys. En waarom zingen zangers kerstliederen terwijl ze helemaal niet in God geloven? Tja, ik denk dan maar aan Mat 21:16 :Uit de mond van kinderen en zuigelingen hebt Gij lof bereid. Het gaat bij de boodschap van God niet om de zender maar om de ontvanger tenslotte.

Advent in de kerk

Het mooie van kerst en advent in de kerk vind ik dat je het verhaal van toen naar het nu kan halen. De geboorte van Jezus, verwachting, ongeloof, vertrouwen, vluchten. Het kan zo tastbaar worden, zo dichtbij.
En als je dan ook nog bezig mag zijn met de muziek in de kerk dan je je geluk niet op met kerst. Kerst is voor veel componisten zo’n inspiratie geweest. Feest in de kerk!

In dit blog verzamel ik kerstliederen die voor jou bijzonder zijn. Ze geven verdieping aan de kerstbeleving. Niet vanuit nostalgie, maar inhoudelijk. Toegepaste kerstliederen noem ik ze. Stuur je er ook een op?

Christ be our light

Het lied Christ be our light is zo’n lied dat goed tijdens de advent en kerst gezongen kan worden. In de onderstaande opname klinkt hij natuurlijk erg fantastisch. Zo gaan wij het niet voor elkaar krijgen voorlopig denk ik.
DIt oude lied van Bernadette Farrell is mooi vertaald door Elly Zuiderveld-Nieman. “Zoekend naar licht, hier in het duister, zoeken wij U, waarheid en kracht”. In de donkere dagen van december proberen we gezelligheid en warmte te zoeken in onze huizen. We hangen lichtjes op. We zetten muziek op. En we doen spelletjes en houden elkaar warm. En dan zegt dit lied heel nuchter: we zoeken eigenlijk God, waarheid en kracht. Echte vulling voor het diepe koude gat in ons hart.

Tijdens het zingen van het lied zie je een klein kindje liggen. Zoekend naar eten. Zoekend naar troost.

Het past in een samenkomst op een plek van berusting en realiteitszin. Een moment waarop je elkaar toezingt: zo zit het jongens. En dan steeds die uitroep naar God: Schijn door ons heen! En dan het laatste lied het gebed: maak ons tot uw dienaars, leer ons te delen, totdat uw rijk hier is.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *