Advent, ik loop er altijd in vast

advent

Ieder jaar weer loop ik vast in Advent. Ik vind de voorbereidingen voor kerst leuk en gezellig.
Maar de geloofsbeleving die erbij hoort kan ik steeds minder volgen. Waarom bereiden we ons vier weken voor op het kerstfeest?

Gister kregen we een uitgebreide uitleg over het advent bloemstuk voor in de kerk. Een boog van hoop, een kronkelende dorre tak voor het kwaad en de rest weet ik niet meer. De advent ster hangt hoog in de kerk en de kaarsen worden om de beurt aangestoken. Of er een gedicht bij gelezen is weet ik niet omdat we nog op zoek waren naar een stoel omdat het op de een of andere manier barstensvol was in de kerk.

Ik heb er moeite mee dat het lijkt alsof Jezus weer echt geboren wordt op eerste kerstdag. Dat we in cirkeltjes blijven draaien ieder jaar weer en dat we er geen steek verder mee komen. Hoezo een boog van hoop? Een boog van vertrouwen zou ik zeggen. Een boog van dankbaarheid. Of gewoon helemaal geen boog. Want Jezus is al bij de Vader, Hij is wél doorgegaan met het verhaal. Hij heeft de Geest al gegeven, weer opgepakt en daarna heeft de Vader hem op Zijn verzoek over ons uitgestort.

En wij kronkelen ons in bochten op zoek naar het WG. van der Hulst gevoel bij kerst. De sfeer lukt niet en we blijven in het moraliserende haken. Zelfs oorlogen komen tot stilstand met kerst. Hoe gekunsteld is dat.

Met kerst komen randkerkelijken naar de kerk en ongelovige buren en collega’s. En we vertellen ze dan ieder jaar weer dat Jezus is geboren. En we vertellen steeds weer waar kerst niet om draait omdat we eigenlijk niet goed weten waar het wel om draait.
En het zou ook gemeen zijn toch om mensen de pinkster boodschap te vertellen als ze komen voor het kindje in de kribbe?

Waar draait het om?

Ik schreef nog een blog, over dat Kerst niet het ultieme plan van God was

In 2019 ben ik gestart met een verzamelblog. Ik verzamel ‘toegepaste kerstliederen’. Daarmee bedoel ik kerstliederen die jou helpen de bedoeling van het kerstverhaal goed te begrijpen. Misschien krijg je er kippevel van. Misschien geeft het troost of geeft het je juist een bemoedigende aansporing. STuur je ook een lied op? Dat zou gaaf zijn. Je kan het blog met christelijke kerstliederen hier lezen, insturen kan ook daar. Of via de email.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

9 thoughts on “Advent, ik loop er altijd in vast

 1. Ik heb lange tijd net als jou gedacht. Nu laat ik het los en denk: ik wil gewoon aan Hem denken. Aan waarvoor Hij kwam. En wat erachter zit: Zijn grote liefde. Ik wil het niet apart zien. Maar als één geheel. Kerst tot en met Jezus' hemelvaart en Zijn zitten aan Gods rechterhand. Hij bidt voor ons.

 2. Maar het kind moet toch ook telkens weer geboren worden in je hart?
  Die beleving moet toch telkens weer bewaarheid worden?
  Eigenlijk is het altijd tijd voor advent, kerst, pasen, pinksteren….. Dat is aan geen datum op de kalender…
  Als God in je hart geboren wordt is het kerst, ook al is het 30 juni!
  Als je mag ervaren dat God ook voor jou is opgestaan, dan is het pasen, ook al leven we dan in adventstijd….
  Toch?

 3. Oei oei Chiel… we staan weer eens lijnrecht tegenover elkaar!!!
  Ik zeg het misschien krom met dat geboren worden in je hart, maar als het Kind Jezus neerdaalt in je hart, dan is het toch Kerst? En eigenlijk moeten we Hem altijd verwachten, dus altijd advent.
  Want als Jezus de weg naar de Vader is, dan zal Hij toch geopenbaard moeten worden in je hart!
  Als Hij zich niet in je hart (ziel) openbaart kan Hij ook nooit de weg naar de Vader voor je banen….

 4. Hoe doe je dat met de weg naar de winkel?

  Als Jezus de weg is kan je er toch over heen lopen naar de Vader? Jezus heeft zijn vader gevraagd de Geest over ons allen uit te storten. Dus in zekere zin woont Jezus in je hart.

 5. Pingback: Advent Christ be our light – Maximalispiraties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *