Korte blogs/column

Anders zijn

anders zijn

De bloghop van de christelijke bloggers daagt ons uit om iets te schrijven over het thema ‘anders’. Het thema is bedacht door Bianca. In mijn leven gaat heel veel anders dan ik had gedacht, maar ook anders dan bij anderen. Ik moest denken aan het liedje ‘Anders’ van Elly en Rikkert. Anders zijn is pijnlijk maar kan ook een opluchting zijn.

Anders dan de anderen, anders

Het liedje is geschreven voor Elly Zuiderveld-Nieman naar aanleiding van haar contacten met een vrouw met anorexia. Een naar verleden, waarover ook geschreven is in Visie. Je kan je zo anders voelen, anders dan de rest, uit een ander nest. Zie hier voor de hele tekst.

De muziek onder het liedje kabbelt rustig door en dat vind ik tekenend voor het gevoel dat bij anders zijn hoort. Het leven gaat door terwijl je anders bent. Soms kan je het gevoel hebben dat je een afslag hebt gemist, of dat ‘de rest’ een afslag neemt die jij niet kunt nemen.

Soms sluiten we ons op in ons anders zijn. Waardoor de afstand tussen ons en zij nog groter wordt. Het liedje gaat over een diep gevoel van binnen van anders zijn. Een ongelukkig gevoel omdat de tools ontbreken om boven het gevoel van anders zijn uit te stijgen misschien. Maar anders zijn kan ook wat neutraler en gelukkiger. (blog gaat onder de video verder).

Anders zijn is opluchting

Nadat ik mijn havo diploma had gehaald ging ik naar het EH-Basisjaar. Daar heb ik geleerd dat het goed is om bij jezelf te blijven, om anders dan anderen te durven zijn. Je hoeft niet alles te doen wat een ander ook doet. Je mag ervoor kiezen om halve feestjes mee te maken of om geen bier te lusten.
Door anders te durven zijn kom je dichter bij jezelf. Door bewust keuzes te maken die echt bij jou passen wordt de afstand met anderen soms groter, maar kom je meer in harmonie met jezelf. En dat voelt sterk.

Hoe meer je op je eigen grond kan staan, hoe beter je jezelf ook weer weg kunt geven aan anderen. Dienstbaar zijn heet dat. Daar schreef ik een paar jaar geleden het blog ‘Is knorretje nu subassertief of dienstbaar’ over. En wat later het blog ‘Dienen en jezelf belangrijk blijven vinden‘.

Zodra je weet dat je anders bent dan de rest krijg je ook controle over je eigen leven. Je hoeft niet mee te kabbelen en te denderen met de rest. Je mag je eigen leven leiden.

Anders zijn is pijnlijk

Op het moment dat je beseft dat je anders bent dan anderen kan het ook erg pijnlijk zijn. Momenteel spreek ik regelmatig jonge mensen die anders zijn dan de gemiddelde klasgenoten. En daardoor vinden docenten het lastig om de juiste toon bij hen aan te slaan. Ik herken mij in veel van deze leerlingen, want dat zijn het, omdat ik mij herken in hun anders zijn. Er zijn heel veel mensen die anders zijn, en toch wordt het maar niet normaal. Lees dit blog met de titel ‘hoogbegaafden zijn anders‘ maar eens. Anders zijn zit diep van binnen, als anderen dat niet erkennen dan voel je je als persoon niet erkent en dus afgeschreven.

Als je gevoelig bent voor prikkels bijvoorbeeld, dan ben je ook anders dan heel veel anderen. Maar precies hetzelfde als ook heel veel anderen. En toch zit jij thuis terwijl de andere anderen wĆ©l een afscheidsfeest hebben dat bij hen past. En toch zit jij ’s middags thuis omdat er ’s morgens teveel lawaai in de klas was.

Jezus was ook anders

Ik vind het fijn om te weten dat Jezus ook anders was. Juist omdat Hij zo vreselijk anders was dan wij allemaal bij elkaar lukte het Hem om zijn Vader te gehoorzamen. Hij heeft zijn opdracht volbracht en zo de weg naar de Vader voor ons weer geopend. (lees dit blog als je wilt weten wat ik denk dat er gebeurde op Golgotha).

Ik vond het boek Jezus onze niet zo lieve Heer een heerlijk boek om te lezen. Jezus durfde te zijn wie Hij was. Hij leefde zijn leven zonder zijn identiteit te verliezen. Hij trok mensen aan, Hij duwde mensen aan. Hij aaide, hij prikte. Er kwamen lieve maar ook keiharde woorden uit zijn mond.

Regelmatig denk ik nog: what would Jesus do? Hij was zichzelf, liet zich niet tegenhouden. Kwam op voor rechtvaardigheid en waarheid. En daardoor ontwikkelde hij zichzelf en leerde hij te leven zoals zijn Vader het wilde.

Voor je binnenkamer

Kan jij anders zijn zonder daar pijn over te voelen?

Kan jij een ander anders laten zijn zonder dat je hem wilt veranderen?

Wil jij iets veranderen (iets wat ‘normaal’ is) om ruimte te geven aan mensen die anders zijn?

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *