Bijbel dichtbij, laagdrempelige bijbel voor jonge gelovigen

Bijbel dichtbij, waar sta jij nu?

Een Bijbel met uitleg en toepassingen voor het dagelijks leven, zo maakte ik voor het eerst kennis met de “Bijbel Dichtbij”. Het maakte mij erg nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. En ik was heel benieuwd naar wat het boek nu zo bijzonder zou maken. Je zult me vergeven dat ik dit 2300 bladzijden tellende boek niet helemaal voor je uitgelezen heb.

Bijbel in gewone taal

De Bijbel Dichtbij is een uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap in samenwerking met de Evangelische Omroep. Via uitgeverij Jongbloed kreeg ik een exemplaar om te recenseren. Het is de Bijbel in Gewone taal waar ik sowieso al dol op ben. Voor deze vertaling is weer teruggegaan naar de Hebreeuwse en Griekse bronteksten. Het is dus geen vereenvoudigde versie van al bestaande vertalingen. Hij is echt helemaal opnieuw vertaald en geschreven met de gebruiker van vandaag in het achterhoofd. Toen de Bijbel in gewone taal net uit was ben ik bij een workshop geweest van de auteurs. Ik was onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee de bijbel tot stand is gekomen. Alle sociale wenselijkheid en traditie is eruit gezeefd. Met als resultaat een duidelijke, concrete en soms schokkende Bijbelvertaling.

Wat is de Bijbel Dichtbij

De Bijbel Dichtbij is de Bijbel in Gewone taal maar dan aangevuld met praktische toepassingen. Door de hele bijbel heen staan kleine kadertjes met daarin een reflectieve vraag of gedachte. Dus tijdens je ‘stille tijd’ kan je de tijd nemen om even rustig na te denken over die korte vragen. Het woord van God laten resoneren in je binnenste. En daar gaat het uiteindelijk om als je Bijbel leest toch?

Verder wordt ieder Bijbelboek ingeleid met een stuk informatie over het boek. Opvallend verschil met andere Bijbels die dit ook doen is dat er een onderdeel ‘Hoe kun je dit boek lezen?’ is opgenomen. Een stuk dat je helpt het boek te plaatsen in relatie tot andere Bijbelboeken en de tijd waarin je zelf leeft.

Bijbel Dichtbij geschikt voor jongeren en nieuwe gelovigen

Door het gebruik van de ‘gewone taal’ en de reflectieve vragen is de Bijbel Dichtbij in mijn ogen erg geschikt voor jongeren en nieuwe gelovigen. Veel bijbels kunnen door het taalgebruik wat afstoten als je voor het eerst gaat lezen. De teksten zijn opgedeeld in korte gedeelten en dat is fijn voor onze Instagram generatie.

Hierbij komt dat de Bijbel Dichtbij is aangevuld met een ‘Gids bij de Bijbel’ met heel mooi beeldend materiaal. Hierin staat in hoofdstuk 1 een uitleg over de Bijbel zelf: wat kan je er vinden, hoe is de Bijbel opgebouwd en waar gaat het in grote lijnen over. In hoofdstuk 2 een overzicht waarmee je heel handig de meest bekende verhalen uit de Bijbel terug kunt vinden. Een soort inhoudsopgave op ‘veel gelezen items’ zeg maar. Hoofdstuk 3 kreeg de titel ‘wat zegt de Bijbel over’ mee. Duidelijk niet uitputtend maar wel net prettig als je bijvoorbeeld een ‘inleiding’ moet houden over een bepaald onderwerp. Wat zegt de bijbel over hoop bijvoorbeeld: Zolang een mens leeft, is er hoop. Net zoals er voor een levende hond meer hoop is dan voor een dode leeuw’ (Prediker 9:4) (blz.27). Deel 4 bevat leesroosters over verschillende onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld 14 dagen lezen over De Heilige Geest.

Wat vind ik van deze nieuwe Bijbel?

De pr rond dit boek ligt voor mij een beetje in de ‘life style & happiness ‘sfeer. Er wordt benadrukt dat het gaat over ‘geluk’ over ‘inspanning’ en ook: het gaat over mij in dit boek. Natuurlijk is het waar maar het is nieuw dat een Bijbel op die manier ‘verkocht’ wordt. Vroeger ging het om God in de Bijbel bijvoorbeeld. Maar het past in deze tijd en het is wel fris en fruitig. De Bijbel heeft zelfs een eigen website gekregen. Zo hip.

Het boek zelf vind ik er prachtig uitzien. Het is lekker dik met een slap kaft. Ben benieuwd hoe hij er na een aantal weken uit ziet. De toevoegingen en de reflectieve vragen vind ik erg mooi. Vooral voor jongeren en nieuwe gelovigen denk ik dat dit echt een fijne Bijbel is. Maar ik had stiekem op meer gehoopt of zo, ik was verrast dat het een gewone bijbel was met toevoegingen. Een soort boek met toegepaste theologie. Maar misschien las ik de introductie te snel.

Al met al vind ik dit een goede toevoeging op het bestaande bijbel assortiment!

De Bijbel Dichtbij kost nu €45 en je kan hem kopen bij Jongbloed en NBG en alle boekwinkels. Als je hem koopt via bij Bol.com verdienen wij er een klein centje mee zodat we de onkosten van deze site kunnen betalen.

Vertel het een ander!

2 thoughts on “Bijbel dichtbij, waar sta jij nu?

  1. Mijn vraag over de bijbel dichtbij is of het nog een beetje een grotere lettertype is?
    Of ik misschien een foto kan krijgen van 1 pagina om het in te schatten of dit wat voor mijn is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Releated

een leven van aanbidding

Een leven van aanbidding

In 2003 kwam het boek ‘Een leven van aanbidding’ van Marco Witt uit in Nederland. Dat jaar sprak hij ook op de pinksterconferentie van Opwekking. Ik kocht het boek toen. En raakte het kwijt. Dit jaar nam mijn vrouw hem ‘zomaar’ mee uit de kringloopwinkel. En ik had het precies nodig. Ik had toen net […]

Vertel het een ander!
Je bent geliefd door God

Je bent geliefd, boek van Max Lucado

Max Lucado ken je vast van de boekjes ‘Krummel‘, ‘Sterren en Stippen‘ en ‘Niemand is als jij‘. (affiliatelinks) Mooie en tot de verbeelding sprekende prentenboeken, geschikt voor jong en oud. Wij hebben er verschillende gekregen bij de geboorte en doop van onze kinderen. Nu heb ik het boek ‘je bent geliefd’ gelezen. Het is niet […]

Vertel het een ander!