Boeken

Bijbel dichtbij, waar sta jij nu?

Bijbel dichtbij, laagdrempelige bijbel voor jonge gelovigen

Een Bijbel met uitleg en toepassingen voor het dagelijks leven, zo maakte ik voor het eerst kennis met de “Bijbel Dichtbij”. Het maakte mij erg nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. En ik was heel benieuwd naar wat het boek nu zo bijzonder zou maken. Je zult me vergeven dat ik dit 2300 bladzijden tellende boek niet helemaal voor je uitgelezen heb.

Bijbel in gewone taal

Dit boek is een uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap in samenwerking met de Evangelische Omroep. Via uitgeverij Jongbloed kreeg ik een exemplaar om te recenseren. Het is de Bijbel in Gewone taal waar ik sowieso al dol op ben. Voor deze vertaling is weer teruggegaan naar de Hebreeuwse en Griekse bronteksten. Het is dus geen vereenvoudigde versie van al bestaande vertalingen. Hij is echt helemaal opnieuw vertaald en geschreven met de gebruiker van vandaag in het achterhoofd. Toen deze vertaling net uit was ben ik bij een workshop geweest van de auteurs. Ik was onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee de hij tot stand is gekomen. Alle sociale wenselijkheid en traditie is eruit gezeefd. Met als resultaat een duidelijke, concrete en soms schokkende Bijbelvertaling.

Wat is de Bijbel Dichtbij

De Bijbel Dichtbij is dus geschreven in Gewone taal maar dan aangevuld met praktische toepassingen. Door het hele boek heen staan kleine kadertjes met daarin een reflectieve vraag of gedachte. Dus tijdens je ‘stille tijd’ kan je de tijd nemen om even rustig na te denken over die korte vragen. Het woord van God laten resoneren in je binnenste. En daar gaat het uiteindelijk om als je Bijbel leest toch?

Verder wordt ieder Bijbelboek ingeleid met een stuk informatie over het boek. Opvallend verschil met andere Bijbels die dit ook doen is dat er een onderdeel ‘Hoe kun je dit boek lezen?’ is opgenomen. Een stuk dat je helpt het boek te plaatsen in relatie tot andere Bijbelboeken en de tijd waarin je zelf leeft.

Bijbel Dichtbij geschikt voor jongeren en nieuwe gelovigen

Door het gebruik van de ‘gewone taal’ en de reflectieve vragen is de Bijbel Dichtbij in mijn ogen erg geschikt voor jongeren en nieuwe gelovigen. Veel bijbels kunnen door het taalgebruik wat afstoten als je voor het eerst gaat lezen. De teksten zijn opgedeeld in korte gedeelten en dat is fijn voor onze Instagram generatie.

Achterin staat een ‘Gids bij de Bijbel’ met heel mooi beeldend materiaal. Hierin staat in hoofdstuk 1 een uitleg over de Bijbel zelf: wat kan je er vinden, hoe is de Bijbel opgebouwd en waar gaat het in grote lijnen over. In hoofdstuk 2 een overzicht waarmee je heel handig de meest bekende verhalen uit de Bijbel terug kunt vinden. Een soort inhoudsopgave op ‘veel gelezen items’ zeg maar. Hoofdstuk 3 kreeg de titel ‘wat zegt de Bijbel over’ mee. Duidelijk niet uitputtend maar wel net prettig als je bijvoorbeeld een ‘inleiding’ moet houden over een bepaald onderwerp. Wat zegt de Bijbel over hoop bijvoorbeeld: Zolang een mens leeft, is er hoop. Net zoals er voor een levende hond meer hoop is dan voor een dode leeuw’ (Prediker 9:4) (blz.27). Deel 4 bevat leesroosters over verschillende onderwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld 14 dagen lezen over De Heilige Geest.

Wat vind ik ervan?

De pr rond dit boek ligt voor mij een beetje in de ‘life style & happiness ‘sfeer. Er wordt benadrukt dat het gaat over ‘geluk’ over ‘inspanning’ en ook: het gaat over mij in dit boek. Natuurlijk is het waar maar het is nieuw dat een Bijbel op die manier ‘verkocht’ wordt. Vroeger ging het om God in de Bijbel bijvoorbeeld. Maar het past in deze tijd en het is wel fris en fruitig.

Het boek zelf vind ik er prachtig uitzien. Het is lekker dik met een slap kaft. Ik ben benieuwd hoe hij er na een aantal weken uit ziet. De toevoegingen en de reflectieve vragen vind ik erg mooi. Vooral voor jongeren en nieuwe gelovigen denk ik dat dit echt een fijne Bijbel is. Maar ik had stiekem op meer gehoopt of zo, ik was verrast dat het een gewone bijbel was met toevoegingen. Een soort boek met toegepaste theologie. Maar misschien las ik de introductie te snel.

Al met al vind ik dit een goede toevoeging op het bestaande bijbel assortiment!

De Bijbel Dichtbij kun je kopen bij Bol.com (aff.)

Overigens, is er ondertussen ook een Jongerenbijbel verschenen. Deze is ook in de Gewone Taal. Mooie samenwerking met EO Beam en Youth for Christ.

Vertel het een ander!
2 thoughts on “Bijbel dichtbij, waar sta jij nu?
  1. Mijn vraag over de bijbel dichtbij is of het nog een beetje een grotere lettertype is?
    Of ik misschien een foto kan krijgen van 1 pagina om het in te schatten of dit wat voor mijn is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *