Boeken

Bijbels dagboek voor jongens

bijbels dagboek voor jongens

Ik ging eens op zoek naar een Bijbels dagboek voor jongens. En het ‘toeval’ wil dat er net een nieuwe uit is. Of eigenlijk moet ik zeggen: het eerste 365 dagen boek voor jongens vanaf 11 jaar. Van Ark Media kreeg ik een exemplaar om voor te bekijken. En eigenlijk hou ik niet zo van dagboeken maar deze is wel een toppertje. Hij is voor jongens vanaf 11 jaar geschreven maar ik zie geen reden om dit boek te negeren als je 23 bent.

Waarom een bijbels dagboek

Eerlijk is eerlijk, ik associeer een bijbels dagboek snel met opdringerigheid. Het zijn vaak ouders of opa’s en oma’s die vinden dat het goed voor je is dat je eens wat meer uit de Bijbel gaat lezen. En dan krijg je zo’n bijbels dagboekje. Ik kreeg zo’n bijbels dagboekje toen ik naar de Brugklas ging. Uiteraard ging het ook over ‘zelfbeeld’ ‘identiteit’ en ‘seksualiteit’.
Het nare van bijbelse dagboekjes vond ik altijd dat je zo gedwongen wordt je te verdiepen in de gedachten van de schrijver. Dat kan dan zo snel in de weg zitten.

En toch vind ik een Bijbels dagboek voor jongeren een goed idee. Zonder betuttelend en opdringend te willen zijn. Want ik hoor vaak dat jongeren het lastig vinden om regelmatig in de Bijbel te lezen. En als je het al van plan bent dan stop je er mee omdat je niet goed weet waar je beginnen moet. Herkenbaar?

Een dagboekje helpt wat om structuur aan te brengen en stelt verdiepende en appellerende vragen.

Dagboek voor jongens met een uitdagende titel

Mijn oog bleef op dit dagboek rusten omdat ik de titel aansprekend vind. Niets betuttelend of opdringerig maar juist: Vrienden, vrijheid. Dat boekje wilde ik wel even inkijken. Zeker ook omdat het er gewoon ook stoer en mannelijk uitziet.

Het Bijbels dagboek voor jongens is vertaald door Richard Kettman maar wie de originele schrijver is kan ik even niet zo snel vinden. De oorspronkelijke titel is “365 daily devotions for boys”. Prima, niks mis mee.

De thema’s die het boek bespreekt zijn vriendschap, pesten, keuzes maken, trouw, boosheid en vergeving. Dat lijken mij wel thema’s waar jongeren vanaf 11 jaar mee bezig kunnen zijn. De teksten zijn kort en wat ik mooi vind is dat de schrijver zichzelf wel bloot geeft en tegelijk vooral vragen lijkt te stellen aan de jongens. Hoe doe jij dit, wat vind jij moeilijk, heb je hier wel eens over nagedacht, etc.

Er blijft dus ruimte over voor je eigen gedachten.

Dit dagboekje kan jou dichter bij God brengen

Ja, dat denk ik echt wel. Als jij dit boekje serieus zou gebruiken kan dit bijbels dagboek jou dichter bij God brengen. Het mooist is het denk ik als je iedere ochtend of avond eerst even kort bid. Iets als: Here laat mij zien wat u mij zeggen wilt, wat mag ik vandaag leren om dichter bij U te komen, om U beter te leren kennen. En dat je dan de bijbeltekst die er staat goed leest. En dat je er een Bijbel  bij pakt als je de context van het stukje tekst niet goed kunt vatten. De schrijver heeft de Bijbel in de gewone taal gebruikt, pas schreven we een recensie over de Bijbel Dichtbij die ook de gewone taal gebruikt.

En dat je dan heel rustig de toelichtende woorden laat binnenkomen en dat je biddend nadenkt over de vragen die gesteld worden. Want als je dat biddend doet kan God invullen wat Hij je wil laten zien. Dat kan het toffe zijn van dit bijbels dagboekje denk ik.

Voorbeeld van een dag uit het dagboek.

Welke dag zal ik eens nemen als voorbeeld. Mijn verjaardag, een van de mooiste dagen van het jaar tenslotte: Ga weg uit je eigen land, ja dat is een offer zeg! Vertrekken naar een plek waarvan je niet weet waar of hoe het er zal zijn. Achter je God aan, omdat Hij het je zegt.

Vragen die ik mijzelf stel als ik dit stukje lees zijn bijvoorbeeld:

  • wil ik God volgen?
  • voel ik de noodzaak om te doen wat Hij mij vraagt?
  • durf ik ‘uit de boot‘ te stappen?
  • hoe doe ik het met lastige keuzes eigenlijk? Neem ik die zelf of praat ik er eerst over met God

En naar aanleiding van dit stukje vertel ik mijzelf:

  • God heeft mij geroepen ik moet achter Hem aan.
  • Laat ik bidden om de Geest zodat niet mijn wil maar Zijn wil gebeurt in mijn leven.
  • het leven is soms niet leuk.
  • wauw God heeft een plan met mijn leven: IK BEN BELANGRIJK VOOR GOD!

En dan dank ik God:

Dank u dat U van mij houdt en dat u ook voor mijn zonden gestorven bent. Dank u wel dat u belooft dat u bij mij bent en dat ik achter uw aan mag lopen. U speelt geen verstoppertje, ik kan gewoon achter u aanlopen. Als ik maar wil en het belangrijk genoeg vindt. Doordring mij van die noodzaak!

Best een uitdaging zo’n bijbels dagboek

Zo’n bijbels dagboek is best een uitdaging om het serieus aan te pakken. Maar met dit Bijbels dagboek voor jongens wordt het gemakkelijk. Wil jij de uitdaging aan? Dat is top! Je kan het boekje bestellen bij Ark Media. Maar natuurlijk ook gewoon even inkijken bij de plaatselijk christelijke of evangelische boekwinkel.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *