Boeken

Bomen met God

Op mijn verjaardag kreeg ik het boek ‘Bomen met God’ van Otto de Bruijne. De ondertitel van het boek is ‘wandelingen tussen fantasie en profetie’. Otto legt verslag van zijn wandelingen door de bossen en zandverstuivingen. Tijdens die wandelingen zoekt hij steeds een plek waar hij gaat lezen in het ‘boekje’. Als hij wandelt en leest krijgt hij allerlei gedachten, vervolgens gaat hij op ziek in ‘zijn boekje’ om te kijken of het wel klopt wat hij denkt.

Ik hou er ook erg van om lekker voor mij uit te denken en te praten met God. Tijdens een wandeling of een fietstocht. Soms ook gewoon terwijl ik sta te wachten op het station. Dus voor mij is het een herkenbaar beeld wat Otto schrijft.

De creatieve geest van Otto de Bruijne lijkt soms wat op hol te slaan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Dat is de vraag die hij zichzelf ook steeds stelt: is het fantasie of werkelijkheid? Die gedachten die naar boven komen tijdens een wandeling, ben ik dat zelf of is het God? Als je wakker wordt met een wijsje in je hoofd, is dat dan de stem van God? Of is het gewoon een wijsje in je hoofd?

In het boek zitten steeds van die kleine boodschapjes waar je dan eigenlijk heel lang over moet nadenken. Soms denk je dat Otto echt de weg kwijt is en dan denk je ineens weer: Ja maar het is waar, zo is het! Dit wil ik ook!

We verwachten soms zo veel van God zonder dat we er iets voor willen doen. En soms verwachten we vreselijk veel van God terwijl we hem steeds voor de voeten lopen. Stil zijn en er zijn, net als God zelf. Dat is toch wel de boodschap denk ik. Stil zijn, vragen stellen, wachten op een antwoord. Ben u dit God? Dat maakt het leven met God wel een stuk spannender toch?

Ik denk dat God jouw taal spreekt en dat ‘jouw leven met God’ een heel ander ‘leven met God’ kan zijn dan het mijne. Zoek dus uit hoe jij het meest open kan staan voor ervaringen, voor gedachten. Hoe kom jij tot rust en hoe kan je juist jezelf onrustig laten maken. Want leven met God is groeien en groeien is beweging en pijn. En samen is meer dan alleen maar praten. Samen is ook luisteren en stil zijn.

Vaak als ik mijn leventje gewoon wat leef, week in week uit, dan bedenk ik ineens weer: logisch dat het soms zo kabbelt. En dan probeer ik weer bewust momenten met God te zoeken. Niet alleen uit die bijbel lezen maar ook proberen te luisteren naar God: hier ben ik Heer. Ik wil het weer samen doen!

Dit kleine toffe boekje waar je weken over doet en nog langer over kan nadenken is uitgegeven door Royal Jongbloed maar ook bij bol.com natuurlijk.

Vertel het een ander!
4 thoughts on “Bomen met God
  1. Beste Chiel. Terwijl ik dit las moest ik denken aan de brief aan de Romeinen waarin staat dat God zich laat kennen door o.a. de schepping (Rom. 1:20), en dat God eigenlijk niet ver van ons vandaan is (Handelingen 17:27). De schepping -inclusief medemensen-, Gods woord, en zijn kracht doen me vaak eraan denken hoe dankbaar we mogen zijn voor zijn liefde, barmhartigheid en vergevingsgezindheid. Een goede nacht toegewenst. Robert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *