Muziek, liederen en liturgie

Christelijke liederen voor kerst in de kerk

christelijke liederen voor kerst in de kerk christelijke kerstliederen

Ieder jaar valt mij weer op dat het lastig is om goede christelijke liederen voor kerst te vinden. Voor gebruik in de samenkomsten bedoel ik dan. De oude kerstliederen zijn vaak te poëtisch. Of ze doen alsof Jezus weer opnieuw geboren wordt in de kribbe. Ze leggen de nadruk op de aardse dingen. Ik denk dat we in deze tijd beter liederen kunnen zingen die Jezus aanbidden als onze Heer die de dood heeft overwonnen omdat Hij God volledig kon gehoorzamen. In dit blog een verzameling toegepaste kerstliederen, zoals ik ze maar noem. Christelijke kerstliederen die goed te gebruiken zijn in een samenkomst of eredienst. Eerste versie van dit blog verscheen advent 2019. In 2020 zijn er verschillende liederen toegevoegd. Volg op Instagram of Facebook zodat je op de hoogte bent als er iets wijzigt.

Liederen voor kerst in de samenkomsten

De liederen voor kerst heb ik gerubriceerd. De nieuwsten staan hier direct onder, zodat je steeds ook kunt zien welke nieuw zijn. Op gegeven moment verhuis ik ze naar de juiste rubriek. Via deze links kan je er snel naar toe:

Nieuw toegevoegd na 29 december 2020

opwekking 839 – Aanbid Hem. Dit lied van Paul Balogne is gebaseerd op Openbaringen 5:5,8 12-13. Mooi lied om met kerst te zingen omdat het terugkijkt op het leven en functioneren van de Here Jezus op aarde. Het refrein refereert direct aan kerst: Jezus, Zoon van God, Messias, het lam, de leeuw va Juda. O wees stil en aanbid Hem’.

Opwekking 841 – U mijn Heer is ook het evangelie in een notedop. Past prima bij een kerst die verder wil kijken dan de kribbe en de herders. In u is alles vervuld, U kwam op aarde, U bracht genade. Bron van eindig licht, beeld van Gods liefde, toonde zijn aangezicht. Mooi lied dat het lekkerst klinkt met drum en piano uiteraard. Maar als je met minder moet doen dan zal ik in ieder geval kiezen voor een voorzanger.

Allerlei liederen voor kerst – Liedboek en gouwe ouwe

Joy to the world/Our God saves- Prachtige liedcombinatie van Paul Baloche. Het oude lied Joy to the world wordt prachtig gecombineerd met het refrein van ‘Our God saves’. Dat lied is in Opwekking bekend als ‘God maakt vrij’, nummer 720.

For untu us a Child is born/Open the eyes of your heart – Dit is wel een echt gave mix van Paul Baloche. Een kind is geboren, maar open de ogen van je hart voor je er naar kijkt. Gaaf om het filmpje ook te zien.

Lees ook dit blog over de liederen van Paul Baloche.

In Bethlehems stal– Deze gouwe ouwe is in veel bundels te vinden. Bijvoorbeeld in Johannes de Heer 613, maar ook in Evangelische Liedboek nummer 103. Dit is zo’n lied dat in iedere traditionele kerstdienst gezongen zal worden. Het begint vertellend over het kindje in de kribbe. Wat nostalgisch, maar de laatse verzen vormen een gebed. Luister hier hoe het The New London Choral dit lied zingt in het nederlands. (tekst gaat onder de video verder)

Liedboek 118 – Op U mijn Heiland blijf ik hopen Dit oude lied zingen we vaak als adventslied. Maar het kan natuurlijk ook prima aan het einde van een kerstdienst. Met de woorden van het lied richt de zanger zich rechtstreeks tot Jezus, de Heiland. Het gaat over vertrouwen en overgave. Dit lied kan je op de traditionele manier zingen, maar uiteraard ook vlot en luchtig. De tekst blijft net zo sterk.

Ik kniel aan uwe kribbe neer – Een oud traditioneel kerstlied dat in verschillende bundels te vinden is. De originele melodie is van J. S. Bach. Het lied is qua woorden wat gedateerd, maar de inhoud is eigenlijk best mooi.

Oog omhoog, het hart naar boven – Camilo kwam met het lied ‘Oog omhoog, het hart naar boven’. Dat lied zal voor veel van mijn lezers onbekend zijn. Voor hem spreekt er hoop uit dit lied, en daar gaat het tenslotte om met kerst. Vanaf het tweede vers spreekt het lied rechtstreeks tot God, dus in die zin past hij bij de criteria waar ik op deze website voor pleit als het gaat om kerkliederen. Hier kan je hem bekijken in een video van Stichting Jij daar.

Be Born in Me – Francesca Battistelli heeft dit mooie lied geschreven. Lineke schreef mij dat dit nummer dit jaar tijdens het toeleven naar kerst een grote rol speelt. Ze schreef er zelf een klein blogje over. Daar kan je ook de video beluisteren. Ik vind het een mooi lied en ik kan mij met haar blog erbij goed voorstellen dat dit lied verdieping geeft aan kerst. In een samenkomst zie ik dit lied voorkomen tijdens een stiltemoment van toewijding. Het verhaal van het lied kan denk ik goed ondersteund worden door dansers.

Kerstoratorium Dirk Zwart – Margé stuurde een filmpje op van haar koor waarin ze een stuk van het kerstoratorium van Dirk Zwart zingen. Een christelijk oratorium heeft vaak de bedoeling een verhaal te vertellen. Ze blijft daarbij dicht bij de de bijbelteksten. Sommigen kun je bijna gezongen bijbelteksten noemen denk ik. In sommige kerken past het om te luisteren naar het optreden van een koor. In andere kerken past het helemaal niet. Op de website van Dirk Zwart vind je verschillende christelijke kerstliederen.

End of the beginning – David Phelps. Bieneke kwam met dit lekkere nummer. Het is een vertellend lied over de reden waarom Jezus op aarde kwam. Het lied zal in de meeste kerken en gemeenten niet bruikbaar zijn om te zingen. Maar het is wel een mooi luisterlied voor tijdens een stiltemoment of een adventsproject.

Mary dit you know – Pentatonix Dit lied noemde Bieneke ook. Het is een prachtig lied dat de vraag stelt aan Mary: wist je het dat Hij het was? In mijn ogen niet zo geschikt voor in een kerkdienst. Maar wel eventueel op een plek om er naar te luisteren als het past in de context van de preek of aan het begin van een dienst. De versie van Pentatonix is inderdaad prachtig. Ik zet hem hieronder even neer. Pentatonix maakt geloof ik net alleen christelijke muziek, maar in ieder geval wel deze christelijke kerstliederen. Met daarnaast de versie van Nina Aström die ik zelf echt geweldig vind, ik heb haar cd ‘Merry Christmas Jesus’. (tekst gaat onder de video verder.

Herstel mijn eerste liefde – Dit mooie lied van Marcel & Lydia Zimmer past goed in de kersttijd. Op eerste kerstdag komt het lied prima uit de verf op een plek voor meditatie in de dienst.

Sela geschikt voor kerstdienst

Zie hoe Jezus lijdt voor mij – Dit mooie lied is prima te zingen in de dagen voor Goede vrijdag. Maar dit is ook zeker een christelijk kerstliedje. Je moet het wel in de goede context zetten, maar dat doen we als het goed is met alle liederen. Jezus leed vanaf zijn geboorte aan onze ongehoorzaamheid. Dit lied is bekend als Opwekking 706 maar het is oorspronkelijk een lied van Sela. Volg deze link voor een filmpje.

God keert alles om – Sela God keert alles om en brengt de hemel hier. Dit mooie lied van Sela kan je heel goed zingen met kerst. Het is qua muziek prima te doen. Het lied is vertellend dus geen aanbidding of lofprijs. Dat betekent dat het een deel van de preek zou kunnen overnemen. En anders is het geschikt als luisterlied na de preek bijvoorbeeld.

Zo is het beloofd – Sela Dit lied is een vertellend lied dat uitmondt in aanbidding; Heer, ik ben dankbaar voor wat u mij geeft. U bent mijn leven, mijn licht in de nacht. Leven oneindig is wat U mij geeft; U bent meer dan ik ooit had verwacht. Ik vind het een mooi lied omdat een lied vol dankbaarheid en verbazing is. Wie had durven dromen, wie had dit geloofd? De Verlosser wordt mens zoals wij. Vanwege het aanbiddende einde vind ik dit een mooi lied voor de kerkdiensten. Qua muziek is het echt iets heel anders dan de gangbare liederen in de kerk. Het lied is heel breekbaar en kwetsbaar. De gekozen akkoorden zorgen voor een mineursfeer. En dat maakt het lied juist geweldig. Vanuit een soort kwetsbaarheid zing je prachtige woorden. Als je de leadsheat bekijkt, heeft het lied geen voortekens als kruizen en mollen. Toch moet je het niet zomaar gaan spelen met de accoorden die je dan snel zou kiezen. De accoordkeuze maakt de muziek. De E en C staan vriendelijk naast elkaar, bijvoorbeeld. Je kan het lied hier beluisteren.

De minsten van de mensen – Sela In samenkomsten waar uit Opwekking of Psalmen voor Nu gezongen wordt kan dit lied ook goed gezongen. Dit mooie lied staat op de cd Sela in het licht (aff). Dit is echt een goed voorbeeld van een ‘toegepast kerklied’. Het gaat over Jezus die een nieuwe weg wijst. Namelijk de weg van de minste zijn. Het lied voldoet in mijn ogen aan de kernmerken van een kerklied: het spreekt rechtstreeks tot God en het is eigenlijk zelfs een gebed.

U bent hier – Sela Dit is volgens mij ook een van de mooiste nieuwe christelijke kerstliederen. De melodie is prachtig. Het lied is geschikt op een plek in de kerkdienst waarin plaats is voor reflectie en overgave. Heer, u bent het rustpunt van mijn hart, in uw armen vind ik nieuwe kracht. Het mooie van dit lied vind ik dat dit niet gaat over de baby die wij vertederd vast pakken. Maar de Jezus die ons in de armen houdt en ons naar Gods vaderhart brengt. En als antwoord op dit lied kan je heel mooi het lied ‘Hier ben ik Heer’ zingen. U bent hier kan je hier beluisteren op de website van Sela, evenals het lied ‘Hier ben ik, Heer‘.

Nu laat U mij in vrede gaan – Sela. Dit is ook een mooi lied die op dezelfde cd van Sela te vinden is. Het is een lied dat je tijdens Advent, kerst maar ook bij Pasen kunt zingen. Het is een lied van verlangen, maar ook een lied van dankbaarheid. “Ik leef het leven tegemoet, tot ik U zie en U ontmoet”.

Wijs mij de weg naar Bethlehem – Sela Is niet per se een lied dat voldoet aan de waarden die ik zelf aan een kerklied stel. Maar het is een mooi lied dat je aan het begin van de kerstdienst zou kunnen zingen om in één klap de kerst een ‘toegepast tintje’ te geven. Het gaat over onszelf als pelgrims. Hij staat op de cd Glorie (aff)

Sela – In ons hart geboren. Joke kwam met dit lied. Inderdaad, wat een prachtig lied is dit. Jezus wordt vandaag en elke dag in ons hart geboren. Maak mij uw voeten, uw ogen. Jezus kwam op aarde en heeft ons laten zien hoe we de wereld moeten bekijken. Wij zijn nu een verlengstuk van Jezus, tenminste, zo interpreteer ik het lied. Je kunt hier gelijk de bladmuziek downloaden.

Opwekkingsliederen voor kerst

Opwekking 293 – Bereid de weg van de Heer– Dit lied staat in de Evangelische Liedbundel (aff) genoemd als adventlied. En daar is door de titel alleen al heel erg geschikt voor. Maar ook met kerst (en Hemelvaart) kan je dit lied denk ik prima zingen. Met name aan het einde van een samenkomst. De wereld maar ook je eigen hart moet er klaar voor zijn om de Koning te ontvangen. Het is niet een lied waarin we God loven of prijzen. Maar wel een lied waarin we elkaar aanmoedigen om klaar te zijn.

Opwekking 392 ‘Mijn Jezus ik hou van u’. Dit oude lied voldoet aan de ‘voorwaarden‘ voor een kerklied. Het spreekt rechtstreeks tot Jezus. Het leiden en sterven van Jezus staat centraal in dit lied. In een samenkomst kan je dit lied goed gebruiken om te laten zien hoe groot het offer van Jezus was. Het begon niet aan het kruis, maar bij zijn besluit om zijn vader te gehoorzamen. Hij legde zijn kroon neer om af te dalen naar de aarde. Rond te lopen op een aarde vol boosheid met een hart vol liefde. Dat kan niet anders dan heel veel pijn doen.

Opwekking 505 Vader van de schepping – Dit lied gaat over de heerlijkheid van God en het volvoeren van het eeuwige plan. Nou, daar past het verhaal van Jezus in de kribbe wel bij! Ik schreef een blogje over dat lied. Je kunt het hier lezen.

Opwekking 575 ‘Jezus alleen‘. Dit lied hoort wat mij betreft bij de liederen voor kerst omdat het lied niet alleen spreekt over de mens geworden Jezus, maar ook over zijn opstandingskracht. Hij kwam niet voor niets, maar met een reden. Als je de kans hebt is dit een mooi lied om in een medley met andere liederen te zingen. Mijn voorstel is dat je dan alleen de eerste drie verzen zingt, omdat het anders teveel doorgaat naar Pasen. Past het in de rest van de liturgie, dan zing je hem helemaal.

Opwekking 588 ‘Er is geen vriend zo trouw als Jezus’. Misschien dat sommigen het lastig vinden om Jezus te zien als hun vriend. Maar als je dat eenmaal durft is dit een prachtig lied. Er is geen vriend zoals Jezus, Hij alleen weet wat we doormaken. En: Nooit is een zondaar vergeefs gekomen, nee niet één, nee niet één!
Elk die gelooft heeft Hij aangenomen, Hij alleen, Hij alleen! Wie weet is dit lied binnenkort een van de meest logische christelijke kerstliederen.

Opwekking 616 – Houdt mij dicht bij U. Iedereen wil wel dicht bij een babytje zijn. Het kindje in de kribbe spreekt tot de verbeelding. Maar Jezus was zoveel meer dan een klein kerstgeschenk. En dat stuk is veel lastiger te begrijpen. Jezus als een goed voorbeeld of een profeet, dat lukt nog wel. Maar geloven dat Hij de verlosser is van onze zonden? En geloven dat wij nu echt tot God mogen komen is voor veel mensen nog wel wat anders. Mooi om dan te zingen: breng mij terug, U bent mijn doel, mijn hartsverlangen.

Opwekking 618 – Jezus hoop van de volken. De herders kwamen een baby eren, de wijzen naar alle waarschijnlijkheid een peuter. Wij kunnen met kerst de mensgeworden verlosser vereren. Daarom vind ik dit een mooi lied voor bij kerst. Jezus is de hoop van de volken, U bent het licht waardoor de wereld God kan zien. U won van de dood, droeg onze pijn. Nu mogen wij dicht bij U zijn. Jezus de hoop, levend in ieder die gelooft. Heer, ik geloof…

Opwekking 803 – Vol Ontzag– Het was raar om dit bij een kleine baby te zingen. Maar Jezus is niet meer klein. Hij is ondertussen de opgestane en ten hemel gevaren Heer. “Ik sta vol ontzag voor U, Vol ontzag voor U. Niemand is aan U gelijk, Ik sta vol ontzag voor U, Vol ontzag voor U, Niemand is aan U gelijk’. Een prachtig aanbiddingslied voor de eerste kerstdag!

Opwekking 805 – Maak ons hart onrustig– Jezus liep rond op deze aarde en Hij ervaarde aan den lijfe hoe ver de mens van God is afgeraakt. Hij onstak in heilige woede en raakte intens geraakt toen hij de ‘kudde zonder schapen zag’. Wat een mooi gebed is het dan als je bidt; maak ons hart onrustig, God. Laat ons toch gevoelig worden voor de onzin en het ongeluk in deze wereld. Prachtig lied, waarvan ik denk dat het echt gebeurd als je erom vraagt. God zal je de ogen openen voor het onrecht in de wereld.

Opwekking 807 ‘God van licht‘. Wie deze versie van ‘My Lighthouse’ zingt denkt vast terug aan het moment waarop Jezus ligt te slapen in de boot en de discipelen vreselijk bang worden. Met een enkel woord legt Jezus de storm en de golven het zwijgen op. Maar misschien denk je ook aan het verhaal dat Jezus voor de discipelen uitging over het water. Zij dachten dat het een spook was. Maar Hij was meer een soort lighthouse. Een baken die ons door het donker leidt. En in de samenkomst kan je Jezus misschien wel zien als een lighthouse in een kribbe. Hij wees ons de weg naar de Vader. Dit maakt het lied misschien een van de onverwachte christelijke kerstliederen.

Opwekking 809 ‘Dit is Jezus’. Dit lied beschrijft Jezus als het mensgeworden licht. Met name het stuk over ‘wie in Hem gelooft wordt een kind van God, door hemzelf gekend’. Jezus werd geboren als het kind van God omdat het ons niet gelukt is om te gehoorzamen. Door te geloven in Jezus worden we ook weer een kind van God.

Opwekking 820 ‘Feest van genade’. Oh zo lief had God de wereld dat Hij zijn zoon gaf. En die in Hem gelooft
Gaat niet verloren, ontvangt het leven. Dat nooit meer ophoudt
. Dat is kerst toch, of niet. Dit lied helpt het kerstfeest minder te zien als een feest van lichtjes en gezelligheid. Het is een feest van genade! Een lied waar je blij van wordt. En dat is mooi meegenomen met kerst.

Ontdek jij mooie christelijke kerstliederen?

Ontdek jij mooie liederen voor kerstdiensten? Van die liederen die je niet direct in verband met kerst brengt, maar die wel heel goed verdieping kunnen aanbrengen in het kerstverhaal? Wil jij helpen om dit blog te laten groeien? Stuur jij een geschikt lied op via chiel@chielvoermanblog.nl of in een reactie hieronder. Van harte welkom.

Benieuwd naar de volgende blogs? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief die maximaal 1x per maand uitkomt. Of volg mij via Facebook. Daar kan je gelijk ook de blogs van mijn andere website volgen. Op Instagram ben ik ook te vinden.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *