Christelijke liederen voor kerst in de kerk

Ieder jaar valt mij weer op dat het lastig is om goede christelijke liederen voor kerst te vinden. Voor gebruik in de samenkomsten bedoel ik dan. De oude kerstliederen zijn vaak te poëtisch. Of ze doen alsof Jezus weer opnieuw geboren wordt in de kribbe. Ze leggen de nadruk op de aardse dingen. Ik denk dat we in deze tijd beter liederen kunnen zingen die Jezus aanbidden als onze Heer die de dood heeft overwonnen omdat Hij God volledig kon gehoorzamen. In dit blog een verzameling toegepaste kerstliederen, zoals ik ze maar noem. Christelijke kerstliederen die goed te gebruiken zijn in een samenkomst of eredienst.

Stuur je toegepaste kerstliederen op

Wil je helpen bij het verzamelen van deze toegepaste kerstliederen? Ik zoek liederen voor kerst die de diepe boodschap van de komst van Jezus in zich hebben. Dat hoeft dus helemaal niet een normaal kerstlied te zijn. Ik ben benieuwd waar je mee komt. Ik wil dit blog laten groeien, net als het blog met liederen voor de Eeuwigheidszondag waar veel lezers aan mee hebben gewerkt. Ik zie ze graag in een reactie hieronder, maar als je van anoniem houdt mag je mijn mailen op chiel@chielvoermanblog.nl. De eerste liederen die ik hier zelf post komen rechtstreeks uit de liturgie die wij samenstelden voor de tweede adventszondag.

Liederen voor kerst in de samenkomsten

De liederen voor kerst zal ik hieronder op alfabetische- en numerieke volgorde neerzetten. Maar ook op datum, want zo kan je als je dit blog later nog eens leest, precies zien welke liederen er nog bij gekomen zijn. Na kerst 2019 zal ik de liederen dan weer in één alfabetische volgorde zetten.

Kerstliederen toegevoegd na 10 december

Oog omhoog, het hart naar boven – Camilo kwam met het lied ‘Oog omhoog, het hart naar boven’. Dat lied zal voor veel van mijn lezers onbekend zijn. Voor hem spreekt er hoop uit dit lied, en daar gaat het tenslotte om met kerst. Vanaf het tweede vers spreekt het lied rechtstreeks tot God, dus in die zin past hij bij de criteria waar ik op deze website voor pleit als het gaat om kerkliederen. Hier kan je hem bekijken in een video van Stichting Jij daar.

Kerstliederen toegevoegd na 6 december 2019

Bereid de weg van de Heer– Dit lied staat in de Evangelische Liedbundel (aff) genoemd als adventlied. En daar is door de titel alleen al heel erg geschikt voor. Maar ook met kerst (en Hemelvaart) kan je dit lied denk ik prima zingen. Met name aan het einde van een samenkomst. De wereld maar ook je eigen hart moet er klaar voor zijn om de Koning te ontvangen. Het is niet een lied waarin we God loven of prijzen. Maar wel een lied waarin we elkaar aanmoedigen om klaar te zijn. Ook te vinden als Opwekking 293.

In Bethlehems stal– Deze gouwe ouwe is in veel bundels te vinden. Bijvoorbeeld in Johannes de Heer 613, maar ook in Evangelische Liedboek nummer 103. Dit is zo’n lied dat in iedere traditionele kerstdienst gezongen zal worden. Het begint vertellend over het kindje in de kribbe. Wat nostalgisch, maar de laatse verzen vormen een gebed. Luister hier hoe het The New London Choral dit lied zingt in het nederlands. (tekst gaat onder de video verder)

Ik kniel aan uwe kribbe neer – Een oud traditioneel kerstlied dat in verschillende bundels te vinden is. De originele melodie is van J. S. Bach. Het lied is qua woorden wat gedateerd, maar de inhoud is eigenlijk best mooi.

De minsten van de mensen – Sela In samenkomsten waar uit Opwekking of Psalmen voor Nu gezongen wordt kan dit lied ook goed gezongen. Dit mooie lied staat op de cd Sela in het licht (aff). Dit is echt een goed voorbeeld van een ‘toegepast kerklied’. Het gaat over Jezus die een nieuwe weg wijst. Namelijk de weg van de minste zijn. Het lied voldoet in mijn ogen aan de kernmerken van een kerklied: het spreekt rechtstreeks tot God en het is eigenlijk zelfs een gebed.

Nu laat U mij in vrede gaan – Sela. Dit is ook een mooi lied die op dezelfde cd van Sela te vinden is. Het is een lied dat je tijdens Advent, kerst maar ook bij Pasen kunt zingen. Het is een lied van verlangen, maar ook een lied van dankbaarheid. “Ik leef het leven tegemoet, tot ik U zie en U ontmoet”.

U bent hier – Sela Dit is volgens mij ook een van de mooiste nieuwe christelijke kerstliederen. De melodie is prachtig. Het lied is geschikt op een plek in de kerkdienst waarin plaats is voor reflectie en overgave. Heer, u bent het rustpunt van mijn hart, in uw armen vind ik nieuwe kracht. Het mooie van dit lied vind ik dat dit niet gaat over de baby die wij vertederd vast pakken. Maar de Jezus die ons in de armen houdt en ons naar Gods vaderhart brengt. En als antwoord op dit lied kan je heel mooi het lied ‘Hier ben ik Heer’ zingen. De teksten en muziek zijn te vinden op de website van Sela.

Be Born in Me – Francesca Battistelli heeft dit mooie lied geschreven. Lineke schreef mij dat dit nummer dit jaar tijdens het toeleven naar kerst een grote rol speelt. Ze schreef er zelf een klein blogje over. Daar kan je ook de video beluisteren. Ik vind het een mooi lied en ik kan mij met haar blog erbij goed voorstellen dat dit lied verdieping geeft aan kerst. In een samenkomst zie ik dit lied voorkomen tijdens een stiltemoment van toewijding. Het verhaal van het lied kan denk ik goed ondersteund worden door dansers.

Kerstliederen na 30 november 2019

Sela – In ons hart geboren. Joke kwam met dit lied. Inderdaad, wat een prachtig lied is dit. Jezus wordt vandaag en elke dag in ons hart geboren. Maak mij uw voeten, uw ogen. Jezus kwam op aarde en heeft ons laten zien hoe we de wereld moeten bekijken. Wij zijn nu een verlengstuk van Jezus, tenminste, zo interpreteer ik het lied. Je kunt hier gelijk de bladmuziek downloaden.

Kerstoratorium Dirk Zwart – Margé stuurde een filmpje op van haar koor waarin ze een stuk van het kerstoratorium van Dirk Zwart zingen. Een christelijk oratorium heeft vaak de bedoeling een verhaal te vertellen. Ze blijft daarbij dicht bij de de bijbelteksten. Sommigen kun je bijna gezongen bijbelteksten noemen denk ik. In sommige kerken past het om te luisteren naar het optreden van een koor. In andere kerken past het helemaal niet. Op de website van Dirk Zwart vind je verschillende christelijke kerstliederen.

End of the beginning – David Phelps. Bieneke kwam met dit lekkere nummer. Het is een vertellend lied over de reden waarom Jezus op aarde kwam. Het lied zal in de meeste kerken en gemeenten niet bruikbaar zijn om te zingen. Maar het is wel een mooi luisterlied voor tijdens een stiltemoment of een adventsproject.

Mary dit you know – Pentatonix Dit lied noemde Bieneke ook. Het is een prachtig lied dat de vraag stelt aan Mary: wist je het dat Hij het was? In mijn ogen niet zo geschikt voor in een kerkdienst. Maar wel eventueel op een plek om er naar te luisteren als het past in de context van de preek of aan het begin van een dienst. De versie van Pentatonix is inderdaad prachtig. Ik zet hem hieronder even neer. Pentatonix maakt geloof ik net alleen christelijke muziek, maar in ieder geval wel deze christelijke kerstliederen. Met daarnaast de versie van Nina Aström die ik zelf echt geweldig vind, ik heb haar cd ‘Merry Christmas Jesus’. (tekst gaat onder de video verder.

Wijs mij de weg naar Bethlehem – Sela Is niet per se een lied dat voldoet aan de waarden die ik zelf aan een kerklied stel. Maar het is een mooi lied dat je aan het begin van de kerstdienst zou kunnen zingen om in één klap de kerst een ‘toegepast tintje’ te geven. Het gaat over onszelf als pelgrims. Hij staat op de cd Glorie (aff)

Kerstliederen tot 30 november 2019

Liedboek 118 – Op U mijn Heiland blijf ik hopen Dit oude lied zingen we vaak als adventslied. Maar het kan natuurlijk ook prima aan het einde van een kerstdienst. Met de woorden van het lied richt de zanger zich rechtstreeks tot Jezus, de Heiland. Het gaat over vertrouwen en overgave. Dit lied kan je op de traditionele manier zingen, maar uiteraard ook vlot en luchtig. De tekst blijft net zo sterk.

Opwekking 392 ‘Mijn Jezus ik hou van u’. Dit oude lied voldoet aan de ‘voorwaarden‘ voor een kerklied. Het spreekt rechtstreeks tot Jezus. Het leiden en sterven van Jezus staat centraal in dit lied. In een samenkomst kan je dit lied goed gebruiken om te laten zien hoe groot het offer van Jezus was. Het begon niet aan het kruis, maar bij zijn besluit om zijn vader te gehoorzamen. Hij legde zijn kroon neer om af te dalen naar de aarde. Rond te lopen op een aarde vol boosheid met een hart vol liefde. Dat kan niet anders dan heel veel pijn doen.

Opwekking 575 ‘Jezus alleen‘. Dit lied hoort wat mij betreft bij de liederen voor kerst omdat het lied niet alleen spreekt over de mens geworden Jezus, maar ook over zijn opstandingskracht. Hij kwam niet voor niets, maar met een reden. Als je de kans hebt is dit een mooi lied om in een medley met andere liederen te zingen. Mijn voorstel is dat je dan alleen de eerste drie verzen zingt, omdat het anders teveel doorgaat naar Pasen. Past het in de rest van de liturgie, dan zing je hem helemaal.

Opwekking 588 ‘Er is geen vriend zo trouw als Jezus’. Misschien dat sommigen het lastig vinden om Jezus te zien als hun vriend. Maar als je dat eenmaal durft is dit een prachtig lied. Er is geen vriend zoals Jezus, Hij alleen weet wat we doormaken. En: Nooit is een zondaar vergeefs gekomen, nee niet één, nee niet één!
Elk die gelooft heeft Hij aangenomen, Hij alleen, Hij alleen! Wie weet is dit lied binnenkort een van de meest logische christelijke kerstliederen.

Opwekking 616 ‘Houd mij dicht bij U’ (Tekst onder de video)

Dit vind ik een van de meest geschikte liederen voor kerst in de kerk. Ook voor advent is dit een prachtig lied. Het is een lied waarmee we ons overgeven aan Jezus. Doordat Hij mens geworden is en met een heilig hart vol liefde onder ons is geweest weten we zeker dat Hij ons begrijpt. Alle pijn heeft Hij gevoeld. Een troostrijk lied, maar ook een lied met de benen op de grond. Want dit is waar geloven om gaat: onze overgave aan Jezus.

Opwekking 807 ‘God van licht‘. Wie deze versie van ‘My Lighthouse’ zingt denkt vast terug aan het moment waarop Jezus ligt te slapen in de boot en de discipelen vreselijk bang worden. Met een enkel woord legt Jezus de storm en de golven het zwijgen op. Maar misschien denk je ook aan het verhaal dat Jezus voor de discipelen uitging over het water. Zij dachten dat het een spook was. Maar Hij was meer een soort lighthouse. Een baken die ons door het donker leidt. En in de samenkomst kan je Jezus misschien wel zien als een lighthouse in een kribbe. Hij wees ons de weg naar de Vader. Dit maakt het lied misschien een van de onverwachte christelijke kerstliederen.

Opwekking 809 ‘Dit is Jezus’. Dit lied beschrijft Jezus als het mensgeworden licht. Met name het stuk over ‘wie in Hem gelooft wordt een kind van God, door hemzelf gekend’. Jezus werd geboren als het kind van God omdat het ons niet gelukt is om te gehoorzamen. Door te geloven in Jezus worden we ook weer een kind van God.

Opwekking 820 ‘Feest van genade’. Oh zo lief had God de wereld dat Hij zijn zoon gaf. En die in Hem gelooft
Gaat niet verloren, ontvangt het leven. Dat nooit meer ophoudt
. Dat is kerst toch, of niet. Dit lied helpt het kerstfeest minder te zien als een feest van lichtjes en gezelligheid. Het is een feest van genade! Een lied waar je blij van wordt. En dat is mooi meegenomen met kerst.

Ontdek jij mooie christelijke kerstliederen?

Ontdek jij mooie liederen voor kerstdiensten? Van die liederen die je niet direct in verband met kerst brengt, maar die wel heel goed verdieping kunnen aanbrengen in het kerstverhaal? Wil jij helpen om dit blog te laten groeien? Stuur jij een geschikt lied op via chiel@chielvoermanblog.nl of in een reactie hieronder. Van harte welkom.

Benieuwd naar de volgende blogs? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief die maximaal 1x per maand uitkomt. Of volg mij via Facebook. Daar kan je gelijk ook de blogs van mijn andere website volgen. Op Instagram ben ik ook te vinden.

Vertel het een ander!