Corona, straf en Pasen

Carona een straf van God

Deze dagen kan je van alles lezen over het Coronavirus. Soms weet je niet wat je ervan denken moet. Aan de ene kant worden we gerustgesteld terwijl er aan de andere kant de meest erge scenario’s voorbij komen. En op christelijk gebied wordt er ook van alles gezegd. Corona zou een teken van de eindtijd zijn. En sommigen zien in Corona een straf van God.

Verdrietig

Van de blogs en artikelen over de eindtijd sla ik altijd over. Want ik hou niet zo van die speculaties. De verhalen van de mensen die Corona als straf zien doen mij wel wat. Het veelbesproken redactioneel van het RD is daar één van. Ook zag ik blogs van dominees die op de preekstoel hebben verteld dat Corona een straf van God is. Ik werd er beetje verdrietig van.
In het oude testament staan voorbeelden van straffen van God. Maar ik heb het idee dat die straffen altijd voorafgegaan werden door een waarschuwing van God. Een profeet, een droom of een woord van God zoals bij de ‘kleine Samuel’. Die waarschuwing heb ik nu even gemist geloof ik.

Golgotha

Waarom zeggen sommigen dat corona een straf van God is zoals de plagen van Egypte dat waren? Geloven deze mensen dan niet dat Jezus door zijn gehoorzaamheid aan de vader de straf op onze zonden gedragen heeft? Het is soms al lastig genoeg om het te geloven, maar het staat toch echt in de Bijbel: “Die Zelf onze zonden in Zijn lichaam gedragen heeft op het hout, opdat wij, voor de zonden dood, voor de gerechtigheid zouden leven.” (1 Petrus 2:24) en “En door het offer van het lichaam van Jezus Christus zijn wij voor altijd volmaakt gemaakt.” (Hebreeën 10:10)
Als je mensen blijft zeggen dat God ondanks Golgotha nog steeds straft, dan is God een onbetrouwbare en nooit tevreden God. Het maakt mij verdrietig als mensen op deze manier onzeker gemaakt worden over het kruis van Golgotha. (Misschien vind je het leuk om ook mijn blog ‘En Jezus huilde‘ te lezen waarin ik wat misschien bijzondere gedachten deel over het offer van Jezus)

Opdat het u wel ga

Volgens mij heeft God ons welzijn op het oog. Daarom heeft hij Adam en Eva nadat ze een verkeerde keuze hadden gemaakt door te luisteren naar de slang ook uit het paradijs gestuurd. Stel je voor dat ze ook van de boom van het leven hadden gegeten, dan waren ze altijd ongelukkig gebleven. In de Bijbel staat het zo in Genesis 3:22 En de Heer God zei: “De mens is nu net als Wij geworden. Want nu weet hij wat goed en wat kwaad is. Daarom mag hij nu niet meer van de boom van eeuwig leven eten. Want zo mag hij geen eeuwig leven krijgen.”

Volgens mij is God een God van oorzaak en gevolg, van gedrag en consequenties. Er staat regelmatig in de Bijbel dat je gezegend zult worden als je je houdt aan de wil van God. En die redenatie kunnen we als mensen prima volgen, we zijn zelfs harder waarschijnlijk in de uitvoering: voor wat, hoort wat; boontje komt om zijn loontje; wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten.

God houdt van jou

God straft geen mensen meer. Hij is toch onze vader, zei de joodse gids in de synagoge tegen ons. Soms gebeurt er iets in ons leven dat ons waarschuwt en scherp houdt. Het is goed om ook Corona te gebruiken als feedback: hoe gaan we met de schepping om? Hoe bewegen we ons over deze aarde? Hoe stevig staat onze toren van Babel? Maar een straf, nee, die is geweest.

We zitten nu nog midden in de 40 dagentijd. We gaan straks weer denken aan het kruis op Golgotha en de woorden ‘het is volbracht’. De opstanding van Jezus die daarop volgde. En misschien brengt deze coronatijd wel met zich mee dat we Hemelvaart wat meer gaan vieren: onze Koning zit op de troon.

Misschien wil je dit blog ook lezen ‘ik val niet uit zijn hand, maar ben ik wel geroepen’? Een verhaal waarin ik ook Gods liefde voor jou wil laten zien, zodat je immuun wordt voor mensen die zeggen dat corona een straf van God zou kunnen zijn.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

2 thoughts on “Corona, straf en Pasen

  1. Mooi blog, helemaal mee eens.
    Persoonlijk zie ik deze tijd als een test, is ons fundament echt waar wij zeggen dat het is : op de Rots Jezus Christus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *