Christelijk leven

Crucifix of niet?

crusifix of niet, ketting met kruisje

Wat vind jij: wel een crucifix? Of niet een crucifix? Een kruisje om je nek met Jezus er aan of juist niet? Ik heb daar zelf een poos over nagedacht en vandaag kwamen die gedachten weer naar boven toen ik in de kerk zat. Hier kom ik op uit: een leeg kruisje kan een belediging zijn.

Protestanten geloven dat Jezus niet alleen aan het kruis gestorven is, maar dat Hij ook de dood heeft overwonnen als de Zoon van God. Hij is uit de dood opgestaan, het graf ging open. Het kruis staat bij protestanten niet voor de marteling maar voor de vergeving en de verzoening. Het martelaarschap past niet zo in onze cultuur. En daarbij: is het geen beeldenverering, zo’n Jezus aan een kruisje om je nek of aan de muur? Mag je Jezus eigenlijk wel afbeelden?

Een poos geleden haalde een collega van mij tijdens de weekopening Lucas 22 aan. Hij benadrukte dat Jezus er naar had uitgezien om het Pascha nog met de discipelen te vieren voordat hij zou sterven. De maaltijd had hij waarschijnlijk in het geheim goed voorbereid. Hij stuurde de discipelen op weg om de kamer in gereedheid te brengen. Ze zouden een man met een waterkruik op zijn schouders tegenkomen die hen naar de juiste plek zou brengen. In die tijd droegen vooral de vrouwen de kruiken en misschien was het dus echt een afgesproken teken.

Jezus had de plek die hij gehuurd had geheim gehouden voor zijn discipelen. Anders was het voor Judas misschien te gemakkelijk geweest om hem over te leveren aan de vijand. En Jezus wilde gewoon nog dat Pascha vieren met zijn discipelen. Hij wilde hen vertellen dat ze in het vervolg aan Hem moesten denken als ze het brood zouden breken en de wijn zouden drinken.

Jezus heeft daar niet een nieuw gebruik ingesteld, zo praten wij er vaak over: de instelling van het avondmaal. Nee, hij gaf een nieuwe betekenis aan het Pascha. Een normale maaltijd kreeg een bijzondere lading. Als jullie dit brood eten moeten jullie aan mij denken. Denk eraan hoe ik hier op aarde rondliep en aan het kruis hing! Bedenk hoe ik jou weer toegang heb gegeven tot de Vader.

Jezus roept ons op om zijn dood niet te vergeten. Daarom is het misschien wel mooi om een ketting met een crucifix te dragen.

Jezus hing aan het kruis. Het slechtste moment van zijn leven. Het beste moment van ons leven. Hij was daar alleen! Tussen God en mensen verheven. Leiden in het lijden. Wat een God toch, een reconstructie:

 1. Wij mochten leven met God, Hij zag dat alles goed was
 2. Wij wisten van goed en kwaad dus moesten wij uit de tuin zodat deze situatie niet voor eeuwig zou duren (stel dat we ook van de boom van het leven zouden eten)
 3. God ging met ons op pad. Hij liet regelmatig van zich horen zodat het volk Israël weer even werd bijgestuurd: die kant op, richting Bethlehem, richting Golgotha.
 4. Jezus kwam op aarde wonen om helemaal mens te zijn. Hij werd verzocht door de duivel en Hij leerde ons te leven in Gods koninkrijk op aarde: niet alleen van brood zal je leven, maar van Gods woord. Nee, je hoeft niet de beste te willen zijn in deze wereld: als je zijn kind bent dan is dat je identiteit. Nee, je hoeft God niet te verzoeken door van de rots te springen en te kijken of de engelen je echt komen redden: nee, weten dat God je steeds draagt en steeds gedragen heeft is genoeg. Satan kunnen we daarmee al wegjagen laat Jezus zien.
 5. Jezus liet ons zien hoe wij kunnen leven in Zijn koninkrijk. God was in het OT constant bij zijn volk. Hij leidde hen, hij was bij hen. En soms dacht iemand ineens: met mijn God spring ik over muren. (psalm 18;30). Maar Satan is de heerser van de aarde en het lukte de mens niet om de wil van God te blijven doen. Er was verlossing nodig! God is machtiger dan satan. Er is niets wat Hij niet kan doen. Klap klap. De mens kon nooit zonder Gods bescherming.
 6. God de Vader liet zijn Zoon alleen: Mijn God, waarom verlaat u mij? Satan kon zich helemaal botvieren op Jezus. Want alleen Hij kon dat aan! Hij was helemaal mens maar Hij leefde in Gods koninkrijk op aarde. Jezus kon tot het einde toe Gods wil doen. En daarom stierf Hij. En dat was goddelijk, want hij liet niet het leven. Nee, hij gaf zijn leven en stierf.
 7. De dood is overwonnen en daarom gaf Jezus ons het Leven. Jezus beloofde zijn discipelen tijdens zijn vertrek dat Hij hen niet alleen zou laten. De Heilige Geest kwam namelijk zijn plaats innemen. En nu lopen we niet meer aan het handje van Jezus maar kunnen we wandelen in de Geest van Gods Koninkrijk.

En dan 8: houd deze maaltijd steeds om aan mij te blijven denken. Die collega zei tijdens de weekopening: iedere leider krijgt een standbeeld of zorgt er voor dat hij niet vergeten wordt. Maar Jezus zegt alleen; denk aan mij. Dienend tot het einde. De dominee zei: mooi toch, zo’n crucifix!

Vertel het een ander!
8 thoughts on “Crucifix of niet?
 1. Mooi stuk! Nodigt uit om nog een keer rustig na te lezen en te overdenken. Ik vind Avondmaal vieren vaak moeilijk; misschien helpt wat jij schrijft me weer een ‘stuk verder’. Wij hebben een groot kruis in onze woonkamer hangen en ik houd ervan. Ben ook nog steeds op zoek naar een kruis om om mijn hals te dragen. Eigenlijk heb ik dat verlangen sinds mijn oma stierf. Zij droeg altijd een (vrij opvallend) kruis om haar nek en is er ook mee begraven. Wat mij zo trof was de foto van haar die voor de rouwsamenkomst op de beamer gepresenteerd werd. Dat kruis viel zó op! Ik vond het zo’n mooi getuigenis en ook zo’n troost. Te weten dat mijn oma uit dat geloof geleefd had. En te beseffen dat je ten diepste niet meer nodig hebt dan Jezus – en die gekruisigd.
  Dank voor je woorden en de link!

 2. Heel mooi geschreven. En net als Marianne, ik wil het nog eens rustig overlezen. Dus print ik het straks uit. Ik heb een gouden kruisje maar ik draag het niet vaak meer. Ik zie Jezus niet alleen als de gekruisigde maar ook als degene die naast mij in de kerkbank zit. Of die hier aanwezig is in mijn woonkamer terwijl ik mijn reactie typ.

  http://begrijpenwatjeleest.blogspot.nl/

 3. Tja. .. een tastbaar kruis is voor mij geen optie. Heb daar ook geen behoefte aan. Maar er over denken doe ik des te meer. .

  Wat mij betreft mag je er nog wel een berichtje over schrijven. ..
  Ik ben het met de andere twee eens: lezen, herlezen, kauwen en nadenken. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *