Dat zet alles in beweging.

dat zet alles in beweging stromen van levend water God

Een paar weken geleden hoorde ik een preek waarin het ging over de doop van Jezus. Mijn ogen en gedachten bleven hangen bij Mattheus 3:13 waar staat: (in de Statenvertaling omdat die hier duidelijk is):  “Laat nu af; want aldus betaamt ons alle gerechtigheid te vervullen”. De NBV schrijft: Jezus antwoordde: ‘Laat het nu maar gebeuren, want het is goed dat we op deze manier Gods gerechtigheid vervullen.’ Toen stemde Johannes ermee in.

Jezus zegt bovenstaande zin als antwoord op de tegenwerpingen van Johannes de Doper: waarom moet u gedoopt worden door mij? Ik ben het zelfs niet waard uw schoenveters te strikken! Jezus zegt: Hou op! Want we horen de gerechtigheid van God te vervullen.

De gerechtigheid van God vervullen, dat zet alles in beweging!

Was het ook jouw vraag? Waarom moet Jezus gedoopt worden? Hij hoeft toch geen nieuw leven te beginnen? En als je gereformeerd bent zou je misschien denken: Hij IS toch het verbond, waarom moet hij door de doop het teken van het verbond krijgen?

Omdat Hij helemaal mens moest zijn hoor ik vaak als uitleg. Net als alle anderen moest Hij ook gedoopt worden. Maar dat is niet de hoofdreden al is het ook waar. Het gaat erom dat Jezus de gerechtigheid wilde vervullen. Dat is een veel diepere beweegreden, dat is niet alleen gedrag maar een waarde uitdragen: gehoorzaamheid is belangrijk. Maar het is nog meer dan gehoorzaamheid. Het is een goddelijke ‘toestand’ zoals gezelligheid een menselijke ‘toestand’ is.

Jezus was helemaal toegewijd aan zijn Vader. Hij begon bij de doop ook een nieuw leven maar dan wel heel anders dan de mensen die gedoopt werden. Voor ons is de doop een weg van beneden naar boven. Voor Jezus was het een weg van boven naar beneden. Een afdaling. Een sterven. De eerste zullen de laatsten zijn immers.

De gerechtigheid van God vervullen, dat zet alles in beweging. Wat mooi als dat ons leven mag bepalen: alles doen tot Gods eer en vanuit zijn beweging.

Want die beweging geeft Hij toch door zijn Geest: stromen van levend water zullen uit uw binnenste vloeien. Uit staat er hè. Heel belangrijk woordje dat we vaak vergeten. God geeft ons de Geest en het is de bedoeling dat we die Geest weer los laten. Doorgeven, door laten stromen. Zoals een roltrap die in beweging is van binnen naar buiten, van boven naar beneden. Zodat Hij via ons mensen in beweging kan zetten.

#bloghop

Dit blog heb ik geschreven voor de #bloghop van de christelijke webbloggers met als thema beweging.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *