Home » De kerk en corona

De kerk en corona

kerk en corona

Goede vraag! Gaan we nog naar de kerk als het risico op besmetting weer zo klein is dat we dat risico weer willen lopen? Of zijn we allemaal zo dol geworden op onze vrijheid dat we die niet meer willen opgeven? In het ND van 2 mei 2020 werd deze vraag vanuit de PKN en vanuit de evangelische hoek beantwoord. Een blog over de kerk en corona.

Zoals ik in het blog Ik mis de kerkdienst niet schreef lijken de meeste kerkmensen vooral het samenzijn met anderen te missen. Ook in allerlei post op sociale media zie ik dat terugkomen. Het lijkt niet zozeer om de inhoud van een kerkdienst te gaan.

Daarom moest ik eigenlijk heel hard lachen toen ik de ondertitel van het artikel zag: “Is het geloof bestand tegen maandenlang liturgisch droogstaan? Zorgen zijn er over de minst actieve kerkleden. Voor hen kan deze tijd het laatste zetje zijn om de kerk te verlaten.” (ND)

Ik weet niet hoe het met jou is, maar mijn geloof doet een sprongetje van geluk bij liturgische droogstand. En een christelijke boodschap komt bij mij beter binnen als ik die in alle rust tot mij kan nemen zonder afgeleid te worden door mensen om mij heen of door andere dingen die gebeuren in een samenkomst.
De corona zorgt ervoor dat we zijn gaan zien wat nu echt belangrijk is. Het werkt als een soort filter lijkt het. In deze tijd wordt duidelijk of we gebouwd hebben met stro of met steen. Wat blijft er staan?

Ik merk dat de mensen die zonder corona ook meer rust hebben en meer uitgebalanceerd leven minder moeite hebben met isolatie en met alle beperkingen die we nu hebben. De renners en de vliegers die zijn blijven rennen en vliegen. Er moet van alles doorgaan terwijl je ook zou kunnen genieten van de rust die is ontstaan.

Gelukkig was er ook nog een evangelische mevrouw in het artikel. Ze lijkt de afwezigheid van de samenkomsten niet zo erg te vinden. Want evangelischen horen overal God stem. We zijn niet afhankelijk van een preek of een liturgische kerkdienst. En natuurlijk komen mensen terug naar de gemeente, want ze missen het om God te aanbidden.
En dat denk ik dan ook. Niet de boterham van de dominee is het doel van een kerkdienst. Dat God de eer krijgt, daar gaat het om. En als dat gebeurt komen mensen terug naar de kerk.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *