Feestdagen en tradities

De Wijzen uit het oosten

de wijzen uit het oosten kerst

Het verhaal van de Wijzen uit het oosten heb ik nooit goed kunnen plaatsen. Rijke mannen op kamelen reizen kilometers achter een ster aan. Ik vond het altijd vreemd. Want of ik nu in mijn eigen achtertuin naar de hemel keek of ergens in Zwitserland, ik zag steeds dezelfde sterren aan de hemel staan. De Steelpan stond gewoon op z’n plek. Hoezo reist een ster mee en blijft hij boven het juiste huis staan? Hoe werkt dat?
Er hing spanning rond de wijzen uit het oosten. Deze mannen waren namelijk astronomen. En dat was verkeerd, wij werden gewaarschuwd voor het lezen van de horoscoop in de Libelle of de metro. En toch kwamen deze heidenen bij Jezus uit.

Deze weken hoorde ik een paar keer dat de Wijzen uit het oosten heel goed gelovige joden kunnen zijn. Joden die vanuit de ballingschap de raad van God hadden opgevolgd en iets gemaakt hadden van hun leven in Babel. Jeremia profeteerde dat over de Joden: bouw huizen, leg tuinen aan en eet van de opbrengt. Bid voor de steden waar je woont en zet ze in bloei.

En wie weet waren ze ontspoord als sterrenkundigen. Maar misschien waren ze gewoon gelovige wijze joden in ballingschap die nog steeds op de ‘spruit uit IsaÏ’ aan het hopen waren. Bileam had immers geprofeteerd dat er een ster uit Jacob zou komen en een scepter uit Israël. Ze hadden gewacht op het verschijnen van de ster. Of misschien had God hen er wel op gewezen, blijkbaar hadden ze een rol in het kerstverhaal immers.

De link met de sterren aan de hemel is niet zo heel raar. Als God Abraham de belofte doet dat hij de vader zal worden van een groot volk, zegt Hij: Kijk eens naar de sterren aan de hemel, probeer ze eens te tellen? Zo groot wordt jouw familie! En Bileam zegt dan later: een ster komt op uit Jacob, das de zoon van Abraham. Er komt een ster bij, een hele bijzondere blijkbaar. Een scepter, een staf van autoriteit uit Israël. Israël is de verbondsnaam van Jacob.

Ik vind het verhaal er gemakkelijker van worden. Niet dat het per se gemakkelijk moet zijn natuurlijk. Maar het past in de grote lijnen die God in de Bijbel laat zien. Iedereen moet het weten en hoort bij Hem. Of het nu de ‘rotjochies’ zijn die op de schapen passen of de joden die in ballingschap vergeten waren. Samen komen ze bij het kind Jezus uit. De herders in een stal, een omgeving waar ze zich prettig voelen. De wijzen in een huis waar ze fatsoenlijk ontvangen kunnen worden.

God wist ze na het bezoek aan Jezus in een droom te vinden. Hij vertelde hun dat ze niet via Herodes, de koning van de joden, naar huis moesten gaan. Misschien kon Hij ze daarvoor ook vinden in hun eigen land. Ze moesten terug naar hun eigen leven om daar de blijde boodschap te vertellen. De echte koning van de joden is geboren, wij hebben de ster gezien!

Die ster blijft bijzonder, maar ja. Een wolkkolom, een pad door de zee, broden en vissen, volle en lege visnetten in dezelfde zee. Het blijft gewoon bijzonder. God zou zeggen: het is zeer goed. Dit is hoe ik het wil.

Lees ook het volgende blog over kerst

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *