Feestdagen en tradities

Een lichtend vuur dat nooit meer dooft

ontsteek in mij een lichtend vuur dat nooit meer dooft eeuwigheidszondag

Op Eeuwigheidszondag zongen we het lied ‘Een vuur dat nooit meer dooft’. Dit Taizélied, dat ook door Sela prachtig is vertolkt, wilde niet meer uit mijn hoofd.

Geen idee hoe vaak we hem gespeeld hebben. Rustig orgel, vier zangers en twee fluiten die afwisselend en soms samen speelden. En terwijl wij speelden en zongen werden er kaarsjes aangestoken die dreven in het doopvont. Een mooie symboliek waardoor de beloften dwars door het verdriet heen kwamen. Licht in de duisternis.

Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer
dooft een vuur dat nooit meer dooft. Als alles duister is ontsteek dan
een lichtend vuur dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft.

Het lijkt alsof je hier twee keer hetzelfde zingt. Door de muziek die onder dit lied staat voelt dat niet zo. Het zijn dezelfde woorden, maar ze voelen heel anders. De tweede keer voelt door de muziek alsof je jezelf zuchtend toezingt: ja toe maar, ontsteek dat vuur dat nooit meer dooft! Nooit meer. Nooit meer.

En wat dat vuur dan is, dat mag ieder voor zich bepalen. En wie weet betekent het volgend jaar wel weer heel iets anders. Bij mij zit er nu iets in van: ja het leven is nu flink verdrietig maar ‘de harten omhoog’ en heel bewust toch doorgaan in het vertrouwen (dat is een keuze) dat God goed voor je is. Vol zijn van God is belangrijker dan vol zijn van verdriet.
Verdriet kan er voor zorgen dat het licht uitgaat. Dat je ook de Geest van God in jou dooft. Dat kan blijkbaar want Paulus waarschuwt er ook voor in 1 Tessalonicensen 5:19 :

Doof het vuur van de Heilige Geest in jullie binnenste niet uit

En tegelijk is het goed om verdriet toe te staan en er dwars door heen te gaan. Maar als je het gevoel hebt dat je vastloopt en dat het erg lang geleden is dat het licht was in je leven is het wel tijd om in te grijpen.

Marinus van de Berg heeft er een mooie boekje over geschreven. Misschien een mooi moment om het aan te schaffen in deze cadeautjestijd. Ik doel vooral op het boekje ‘Rouwen in de tijd’ maar via deze link kan je ook zijn andere boekjes bekijken en aanschaffen.

Op mijn verzoek hebben mijn lezers voor Eeuwigheidszondag 2019 het lied opgegeven dat voor hen een grote rol speelt als ze aan overleden geliefden denken. Het resultaat is een groeiende lijst met liederen die geschikt zijn voor de Eeuwigheidszondag. Je vindt het hier.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *