Feestdagen en tradities

Eeuwigheidszondag online vieren

Eeuwigheidszondag online vieren

Op 22 november 2020 is het alweer de laatste zondag van het kerkelijk jaar. In veel kerken worden op deze dag de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Ik merk dat veel mensen het blog met de liederen voor de Eeuwigheidszondag lezen. Dat is leuk en jouw inbreng wordt daar nog steeds gewaardeerd. Maar hoe gaan we Eeuwigheidszondag online vieren, want dat zal wel nodig zijn dit jaar. Of zetten we juist de deuren van de kerk open dit jaar? Zodat we tot troost kunnen zijn voor de mensen buiten de kerk?

Door de coronamaatregelen mogen er nog maar 30 mensen in een kerkgebouw bij elkaar komen. Dat is vreselijk jammer maar tegelijk hoeft ons dat niet tegen te houden denk ik. De eeuwigheidszondag online vieren is natuurlijk een uitdaging, maar niet onmogelijk. Juist het online gebeuren geeft kansen om de dienst persoonlijk en waardevol te maken.

Eeuwigheidszondag voor onkerkelijken

Als kerk sta je midden in de samenleving. Van christenen kunnen we woorden van troost en hoop brengen waar verdriet is. In veel gemeenten is er dit jaar veel verdriet. Het coronavirus heeft slachtoffers gemaakt. Ook in de wijk waar de kerk staat zijn mensen overleden aan Covid-19.
Misschien is het een mooi moment om de deuren van de kerk wijd open te zetten tijdens de Eeuwigheidszondag. Nodig de mensen uit de dichtbije omgeving uit via een folder of een artikel in de krant. En sta stil bij het verdriet met deze mensen. Geef een woord van troost en biedt een warme kop koffie. Wees zo dichtbij als maar mogelijk is op 1,5 meter afstand.

Misschien is het vanwege de maatregelen rond corona in jouw kerkgebouw niet mogelijk om gasten uit te nodigen. Misschien kan je dan een webpagina verspreiden waar mensen hun dierbaren kunnen doorgeven. Bidt voor de nabestaanden in de kerkdienst.
N.B. vergeet niet de link naar de onlinekerkdienst door te geven.

Namen zichtbaar maken

Het opnoemen van de namen kan net als anders gebeuren door iemand binnen de kerk. Dit kan worden gefilmd en uitgezonden. Je zou het aflezen van de namen kunnen afwisselen met een klein filmpje of een mooi lied. Online diensten vragen vanwege de concentratie van de kijkers meer afwisseling dan live diensten.

In veel kerken wordt al gebruik gemaakt van de mentimeter. Dit is een online tool waarmee je interactie kunt bewerkstelligen met je publiek in de zaal maar ook thuis. Mensen zouden via deze tool zelf namen door kunnen geven maar ook specifieke gebedspunten kunnen noemen. In de kerk kunnen verschillende mensen dan bidden met gebruikmaking van de suggesties. Dit zou ook via videobellen kunnen natuurlijk.
Als je wilt weten wat je nog meer met de mentimeter kunt doen zou je eens kunnen kijken op de website van Blijven leren.

Je zou ook met een Wordcloud de namen van de overledenen kunnen projecteren op het scherm. Of je zou een groeiende lijst kunnen maken in PowerPoint zodat de lijst groeit terwijl de namen opgenoemd worden. Of misschien geeft het wel een dynamisch effect als je iemand tijdens de kerkdienst de namen live laat opschrijven via Jamboard of Whiteboard. Het effect is dan waarschijnlijk het mooist als je de beschikking hebt over een digiboard. Of laat iemand de namen opschrijven in scheerzeep op een grote tafel. Of misschien gewoon met een permanent marker op een Flipover.

Persoonlijk filmpje

Online kerkdiensten mogen net wat meer vaart hebben dan offline kerkdiensten. Misschien is het mooi om wat korte filmpjes te maken met nabestaanden. Bijvoorbeeld:

  • Een kort gesprek met verschillende nabestaanden over verdriet en gemis.
  • Een kort gesprek met verschillende nabestaanden over troost en geloof.
  • Voer een kort gesprek op de begraafplaats of op een andere plek die een grote rol heeft gespeeld in het leven van overledenen.

Kaars branden of een ander ritueel

In live diensten wordt er meestal een kaarsje aangestoken tijdens de herdenkingszondag. En dat kan natuurlijk nog steeds als je Eeuwigheidszondag online vieren moet. Naar voorbeeld van de website van duurzaameinde.nl zou je ook online kaarsjes kunnen branden. Hiervoor moet je een pagina inrichten op je website. Een formulier geeft de input voor de webmaster. En onder een plaatje van een kaarsje komt dan de naam en eventueel andere bijzonderheden van de naam die is doorgegeven.
Je zou mensen ook een foto van de dierbare kunnen laten opsturen. Maar daar zitten wat meer AVG haken en ogen aan.

Entourage

Aparte ruimtes – Op Eeuwigheidszondag komen de nabestaanden vaak samen om elkaar te steunen. Als we niet aanwezig kunnen zijn in de kerkdienst is het wel mogelijk om samen de online dienst te bekijken. Ieder gezin mag drie andere personen uitnodigen om aanwezig te zijn. Stel dat je als verschillende gezinnen toch bij elkaar wilt zijn tijdens de kerkdienst zou je een grote ruimte kunnen huren waar dan weer 30 mensen bij elkaar mogen zijn.

Kleine groepen – Binnen de huiskamers kunnen verschillende mensen aanwezig zijn om samen de kerkdienst mee te maken. Als familie kan je dit moment in verschillende huiskamers meemaken. Onderling zou je via verschillende beeldschermen contact met elkaar kunnen houden via videobellen.

Videobellen – Tijdens de dienst zou je liveverbindingen kunnen maken met mensen die in hun eigen huiskamer het kaarsje aansteken voor de dierbaren die overleden zijn. Dit vraagt wat organisatie, maar het voegt wel iets toe waarschijnlijk.

Inbreng gevraagd

Weet jij nog een mooie manier om de Eeuwigheidzondag online te vieren? Stuur het op, dan vul ik dit blog ermee aan.

Lees hier het blog met de liederen voor de Eeuwigheidszondag.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *