Boeken

Elke dag een nieuw begin

Bijbels dagboek voor kinderen elke dag een nieuw begin

Dit jaar raakten we wat kinderbijbel moe. Na wat rondjes gedraaid te hebben in verschillende kinderbijbels besloten we om voorlopig alleen nog uit de Samenleesbijbel te lezen. De kinderen kunnen die Bijbel in Gewone Taal prima volgen. Tot we ineens stuitten op een Bijbels dagboek voor kinderen van Max Lucado. Het heet ‘Elke dag een nieuw begin’.

Max Lucado

Max Lucado ken je vast als de schrijver van Krummel en Sterren en Stippen. Mooie gelijkenissen die je dichter bij het hart van God brengen. Maar hij schrijft niet alleen kinderboeken, ook geloofsopbouwende boeken voor volwassenen. Een poosje geleden schreef ik ook een blogje over het boekje ‘Je bent geliefd. ‘Wat mij betreft was dat een boekje dat mij helemaal terugbracht vanuit de theorie naar de liefde.

Elke dag een nieuw begin

Het Bijbels dagboek voor kinderen heeft een vrolijke omslag gekregen. Een getekende boom met daarin een vette boomhut. De touwladder hangt uitnodigend uit. En in de boom hebben allerlei insecten en spinnen een plekje gekregen. De voorkant is dus echt wel gericht op kinderen. Het geeft vrolijkheid.

De opbouw van ‘Elke dag een nieuw begin’ is zoals elk ander Bijbels dagboekje. Een korte Bijbeltekst bovenaan de bladzijde en daarna een korte overdenking. Het grote verschil met andere dagboekjes is volgens mij dat de Bijbeltekst niet wordt uitgeplozen. Maar de schrijver gaat erop door, hij gaat de tekst toepassen. De Bijbeltekst komt tot leven op een hele mooie simpele manier. Zoals we het vroeger vaak zeiden: het zorgt ervoor dat de tekst vanuit het hoofd 30 cm lager naar het hart komt’.
De tekst voor iedere dag eindigt met een toepassingsvraag onder de titel ‘Groeien in geloof’. Soms is het een vraag. Soms is het een klein opdrachtje. En soms ook gewoon een stevig aanmoediging. Maar altijd zorgt het voor een frisse toepassing van de Bijbeltekst.
Op de dag van mijn verjaardag staat bijvoorbeeld: Wat doe jij als je je zorgen maakt? Op je nagels bijten of knopen in je haar draaien? Begint je maag te protesteren en je hoofd te bonzen? Probeer de volgende keer om te vertrouwen. Haal diep adem, zeg een gebedje, en laat God voor je strijden‘ (blz. 269). En dat past dan bij de tekst uit psalm 62:7: ‘Hij alleen is mijn rots en mijn redding, mijn burcht. Ik zal niet wankelen’.

Bijbels dagboek voor kinderen

Het Bijbels dagboek voor kinderen is niet volgens de kalender opgebouwd. Wel op datum. Dat betekent dat het lastig is om de christelijke feestdagen goed bij langs te gaan. Kerst lukt wel, want dat valt altijd op 25 en 26 december. Ik ben blij met de manier waarop Max Lucado de kerstdagen heeft ingevuld. Hoe, dat zul je zelf moeten ontdekken.

Ik vind dit boekje een mooi boekje om met elkaar te lezen aan tafel. Maar je kinderen of kleinkinderen zouden het ook kunnen gebruiken als boekje voor de ‘stille tijd’ bij het naar bed gaan. Ik vind het mooi dat de teksten de kans geven om het gesprek aan te gaan met je kinderen. Juist omdat Lucado doorsteekt naar de toepassing en de betekenis en bedoeling van de Bijbelteksten. Daarom gebruiken wij het nu aan tafel.
We gebruiken het nu een aantal weken. En het enige wat mij af en toe wat tegenstaat is dat het veel over de hemel gaat. Een beetje alsof we geloven om in de hemel te komen. Maar vanuit de andere boeken van Max Lucado weet ik hoe hij dat bedoelt. Daarom geniet ik van dit boekje.

Elke dag een nieuw begin is sowieso al een mooi motto. Als je dat kan omschrijven dan heb je de kern van het christelijk geloof te pakken. Dit Bijbels dagboek voor kinderen is voor het eerst uitgegeven in 2013 bij Ark Media, ondertussen onderdeel van Royal Jongbloed. Uiteraard verkrijgbaar bij bol.com (aff.), Bruna (Aff.)en Royal Jongbloed.

Ben je op zoek naar een Bijbels dagboek voor jongens? Lees dan dit blogje ook!

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *