Ga met God en Hij zal met je zijn

Ga met God en Hij zal met je zijn

Gedachten over liederen

Het lied ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’ is een mooie zegenbede. We zingen hem vaak tijdens een jaarwisselingsdienst. Maar ook aan het einde van een kerkdienst komt dit lied goed tot zijn recht. De melodie is oké, al hoor ik op YouTube ook koorversies waar ik niet zo blij van word. Hoe bruikbaar is dit lied?

Mooie zegenwens

Dit lied is het evangelie in een notedop. Het is eigenlijk een heel simpel lied met een hele rijke inhoud. Ga met God en Hij zal met je zijn! Meer dan dit is het toch eigenlijk niet.

Het lied wordt vaak gezongen bij een afscheid. Ook bij de afscheidsceremonie van de MH117 is het gezongen. De schrijver van het lied, Jeremiah Rankin heeft het ook geschreven als een afscheidslied, een zegenwens. Een christengroet noemt hij het zelf.

Het lied is geschreven als een Christengroet (Christian farewell), gebaseerd op de etymologische betekenis van ‘good-bye’. In het laat Middelengels werd het geschreven als Godbwye of God.b.w.ye. Goodbye is afgeleid van de zin ‘God be with you’ (Nederlands: God zij met u). De groet wordt vaak verkort tot bye, of wat informeler tot: bye-bye. De groet wordt niet alleen in het Engels gebruikt. (bron)

Ga met God!

Ga met God! En Hij zal bij je zijn omdat Hij dat belooft:

  • in bange tijden
  • in gevaar

zal Hij je beschermen.

  • in zijn liefde
  • in de dood

je leven sparen

  • tot wij elkaar ontmoeten
  • elkaar begroeten

zal Hij bij je zijn.

De tekst vraagt om tempo

De meeste liederen die in het Liedboek (aff) staan moet je redelijk op tempo zingen. Anders zijn er alleen noten te horen en wordt het geen muziek. En vaak komen de ‘tellers’ bedrogen uit: ademen moet meestal binnen de lengte van de noten gebeuren.

De tekst  van “Ga met God en Hij zal met je zijn” vraagt op zichzelf al om tempo.  Op YouTube staan versies die 8 seconden doen over de eerste zin. Dat is niet geloofwaardig: ga met God staat er immers. Er staat niet ‘treuzel nog een poosje’.

Is het een bruikbaar lied?

Ik vind dit lied een bruikbaar lied voor in erediensten. Maar wel alleen op de juiste plaats. Het is geen loflied, het is geen aanbidding. Het is een zegen. Dus een prima lied voor aan het einde van een kerkdienst. Al vind ik die plek zelf eigenlijk meer geschikt voor een loflied. Hoe mooi is het om met een loflied op je lippen weer de straat op te gaan?

Wil je ook andere blogs over liederen lezen? Dat kan via deze link.

Vertel het een ander!
Chiel

Vader, echtgenoot, christen, blogger, tekstschrijver, freelance leerlingbegeleider, enzovoort.