Christelijk leven/bemoediging/overdenking

God gebruikt mensen, of zet Hij ze in?

gebruikt God mensen of zet Hij ze in, Gods plan met je leven, laat je inzetten voor Gods koninkrijk

God wil mij gebruiken voor Zijn koninkrijk. Je hoort het mensen vaak zeggen. Of ook wel: God wil jou gebruiken! En dan moeten we op zoek gaan naar dat wat God ons te doen geeft. Maar daar kan je heel onrustig van worden. God gebruikt mensen, is dat wel zo?

Nare woordkeuze

Ik vind het een beetje een nare woordkeuze als iemand zegt dat God mensen gebruikt. Als je gebruikt wordt, dan gebeurt dat meestal niet vrijwillig. Dan gaat er iemand over je grenzen heen. Je moet bijvoorbeeld harder werken dan goed voor je is, of je krijgt flink onderbetaald.

Volgens mij gebruikt God geen mensen. Ik vind het mooier om te zeggen dat God mensen inzet voor zijn koninkrijk. En inderdaad, het begint lang niet altijd helemaal vrijwillig. Ik moet denken aan Mozes die echt niet stond te springen om zijn taak op zich te nemen. En toch had God hem op het oog vanaf het moment dat hij geboren was. Maar ik denk dat Mozes al snel doorhad dat het heel bijzonder was wat hij mocht doen in Gods Koninkrijk en dat hij al snel bereid was om zich te laten inzetten.

Rode lijn in je leven

Soms ben ik heel erg benieuwd welke rode lijn ik kan zien in mijn leven. Als ik erop mag terugkijken als ik oud ben. Of wie weet kunnen we in de hemel terugkijken op ons leven. Het zal een weg vol kronkels en kuilen zijn denk ik. Soms denk ik dat ik die rode lijn al wel een beetje zie in mijn leven. Misschien herken jij ook wel dat bepaalde thema’s steeds terugkomen in je leven. Thema’s waarop je in de flow gaat, waarop je het idee hebt dat je het niet helemaal alleen doet. Maar dat je een steuntje in de rug krijgt vanuit de hemel.

Gebruikt worden kost energie

De uitspraak ‘God gebruikt mensen’ kan er voor zorgen dat je als een gek op zoek gaat naar het werk dat je moet doen in Gods koninkrijk. En dan kost het je bergen energie waarschijnlijk, omdat je je levensdoel zelf bedacht hebt. Je mist dan dat hulpmotortje van de Geest. Als je bereid bent je te laten inzetten door God dan kan Hij ook meer met je. En alles gaat gemakkelijker.

In dit filmpje hier zie je het verhaal van ds. Het Lam. Een mooi en breekbaar verhaal over werkstress en burn-out bij dominee’s.

Mooi thema om over na te denken. Ik schreef ook het blog ‘Wat wil God met mijn leven‘.

Vertel het een ander!
7 thoughts on “God gebruikt mensen, of zet Hij ze in?
  1. Dank je wel. Ik geef me over aan Hem. Hij weet mijn kunnen en niet-kunnen. Waar ik sterk ik ben en waarin helemaal niet. Ik denk dat hoe Hij me gebruikt gelinkt is aan mijn roeping.

  2. Pingback: Jongeren in de kerk (2) – Maximalispiraties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *