Jongeren in de kerk

Geef prioriteit aan de jongeren in de kerk

geef prioriteit aan de jongeren in de kerk

Deze week kwam het NGK-Jeugdwerk met een mooie visie op jongeren in de kerk naar buiten. Ze zijn trots op de brochure ‘Gemeente in ontwikkeling’. En ik denk dat ze daar groot gelijk in hebben. Het idee van ‘geef prioriteit aan de jongeren in de kerk’ spreekt mij erg aan.

De brochure is opgezet rond drie grote pijlers die uit de Bijbel komen. In hun blog van 7 december schrijven ze erover. En ik wil hieronder graag reageren op een aantal punten.

Pijlers van het jeugdwerk

De visie op het jeugdwerk is gebasseerd op het Bijbelverhaal waarin Jezus de kinderen bij zich roept terwijl zijn discipelen hen juist willen wegsturen. Citaat uit blog: “Ons vallen drie dingen op:

  1. Er wordt gesproken over mensen die de kinderen bij Jezus willen brengen.
  2. Wanneer Jezus zijn leerlingen corrigeert heeft hij het over het niet hinderen van kinderen om bij Hem te komen.
  3. Jezus wijst naar het kind en zegt: ‘Kijk goed, want van hen kun je iets leren over mijn Koninkrijk”.

Mooie uitgangspunten om een visie op te bouwen.

Jongeren tussen de mensen

Wat ik fijn vind is dat er het blog over de brochure benadrukt dat de jongeren door ‘de mensen’ gebracht worden. Niet per se door de ouders of door de grootouders, maar veel breder. Hierdoor worden de jongeren midden in de gemeente gezet en niet als een aparte groep in de marge. Dit sluit aan bij mijn blogs over ‘maak van de jongeren niet een aparte doelgroep‘ en ‘stop met de aparte jongerendiensten‘.

De vragen van jongeren zijn in principe dezelfde als de vragen van de ouderen. Het gaat allemaal om zingeving. Waarom zou je deze vragen in aparte groepen behandelen?

Hinder de jongeren in de kerk niet

Onder de pijler ‘hinder ze niet’ wordt een aantal aandachtspunten genoemd. Voor mij is de belangrijkste daarin: ‘Geef in alles jongeren en gezinnen prioriteit’. De schrijver van het blog geeft zelf al aan dat dit punt vaak weerstand oproept.
Dit is precies wat ik in mijn blogs steeds probeer aan te geven: ga uit van de jongeren en kinderen omdat zij degenen zijn die van nature groeien terwijl andere generaties de neiging hebben om te consolideren. En ik zie nog meer effecten als je jonge gezinnen prioriteit geeft:

  • Door je in alles te richten op jongeren en gezinnen communiceer je automatisch in B1, het gemiddelde taalniveau.
  • Door je op jongeren te richten richt je je automatisch op vragen die er leven en vermijd je het verkondigen van waarheden.
  • Door je te richten op jongeren ga je eerder vertellen hoe waardevol ze zijn en dat God een plan met hen heeft. Jongeren maken dat sneller los dan volwassenen. Maar iedereen wil het horen.
  • Door je op jongeren te richten wordt een kerkdienst eerder afwisselend, interactiever en korter.
  • Door jongeren prioriteit te geven bij de liedkeuze geef je automatisch een diepere boodschap mee bij de aankondiging van een oud lied of een psalm. Tegelijk komen er sneller ‘actieve’ liederen op de lijst waarmee we God rechtstreeks aanspreken en worden de narratieve liederen vermeden.
  • Door je op jongeren en gezinnen te richten moet je bij alles wat je doet bedenken: is dit echt nodig, waarom doen we het en doen we het op de juiste manier.

Geef prioriteit aan jongeren in de kerk, dat voorkomt angst

Misschien is er nog een reden om prioriteit te geven aan jongeren en gezinnen. In het blog van NGK Jeugdwerk komt dat ook wel naar voren. Maar ik houd van scherp: door je op de groeiende groep te richten ben je meer gericht op de toekomst. En dat past beter bij God: Hij heeft een toekomst met ons voor ogen, het verleden is toch niet om over naar huis te schrijven.
Als jongeren niet je prioriteit zijn, dan ligt die prioriteit ergens anders. En vaak is dat bij de status quo. Geef je daarmee de angst voor verandering, angst om mensen pijn te doen, angst om mensen voor het hoofd te stoten niet een te grote plek?
Afremmers hebben in de gemeente vaak de grootste macht, al zijn zij zich daar waarschijnlijk niet van bewust.

Zonder angst is er meer ruimte voor liefde. En vanuit die liefde komt weer de rest van de vrucht van de Geest naar boven. Vreugde en vertrouwen bijvoorbeeld, wat weer resulteert in het zingen van fijne liederen.

Zo wordt de kerk een gemeente

Met de jongeren voor ogen kan de kerk een gemeente worden. Niet dat gebouw en die mensen die samen kerkje spelen. Maar een warme gemeenschap van mensen met de toekomst voor ogen. Een plek waarin mensen zich afvragen: wat wil God met mijn leven? Een levendig gemeente, want dat is wat jonge gezinnen en kinderen meebrengen, levendigheid.

Hier nogmaals de link naar het blog van Gemeente in ontwikkeling. De brochure kan je hier downloaden.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *