Geen jongerendienst organiseren

Afgelopen donderdag 6 september was Nelleke Plomp te horen op Groot Nieuwsradio. Ze heeft onderzoek gedaan naar hoe jongeren van 15-20 zich betrokken kunnen voelen bij de preek. De conclusies worden binnenkort gepresenteerd tijdens een studiedag. Maar ze kwam toch al wel naar buiten met wat conclusies. En in ieder geval meteen advies: geen jongerendienst organiseren.

Ze wijst op het belang van de relatie tussen dominee en de jongeren. Die is cruciaal voor de betrokkenheid bij de preek en de kerkdienst. De onderlinge betrokkenheid maakt uit of de jongeren er met hun hoofd en hart bij blijven.  En die betrokkenheid is ook de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, zo zegt ze.

Waarom geen jongerendienst organiseren?

Waarom zijn er eigenlijk jongerendiensten? Wie verzint dat die diensten belangrijk zijn? Voor mij zit er een soort dubbelheid achter die jongerendiensten. Als volwassenen geef je daarmee aan dat de gewone kerkdiensten saai zijn, onbegrijpelijk en onaantrekkelijk voor jongeren. Dat is blijkbaar een gegeven.

Maar omdat we ook de jongeren bij de dienst willen houden organiseren af en toe een zoet maker. Zeker goed gemeend, maar vooral vanuit de angst dat jongeren er anders vandoor gaan.

Vroeger was muziekstijl een argument. Tegenwoordig niet meer.

Ik ben het met Nelleke eens: zorg ervoor dat kerkdiensten interessant en aantrekkelijk zijn voor iedereen. De leeftijd maakt niet uit, het gaat om beleving en betrokkenheid. Intelligentie, begrip een leerstijlen gaan dwars door leeftijden heen.

Neem geen genoegen met één aansprekende kerkdienst in het halve jaar. Nee, ga gewoon voor 52 kerkdiensten die spetteren en spatteren omdat de Geest leidinggeeft. De Geest spreekt alle talen immers?

Geen jongerendienst meer, want dat is symptoombestrijding.

lees het blog ‘Preken die jongeren raken’.

Vertel het een ander!