Home » Geen jongerendienst organiseren

Geen jongerendienst organiseren

geen jongerendienst organiseren

Afgelopen donderdag 6 september was Nelleke Plomp te horen op Groot Nieuwsradio. Ze heeft onderzoek gedaan naar hoe jongeren van 15-20 zich betrokken kunnen voelen bij de preek. De conclusies worden binnenkort gepresenteerd tijdens een studiedag. Maar ze kwam toch al wel naar buiten met wat conclusies. En in ieder geval meteen advies: geen jongerendienst organiseren.

Ze wijst op het belang van de relatie tussen dominee en de jongeren. Die is cruciaal voor de betrokkenheid bij de preek en de kerkdienst. De onderlinge betrokkenheid maakt uit of de jongeren er met hun hoofd en hart bij blijven.  En die betrokkenheid is ook de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, zo zegt ze.

Waarom geen jongerendienst organiseren?

Waarom zijn er eigenlijk jongerendiensten? Wie verzint dat die diensten belangrijk zijn? Voor mij zit er een soort dubbelheid achter die jongerendiensten. Als volwassenen geef je daarmee aan dat de gewone kerkdiensten saai zijn, onbegrijpelijk en onaantrekkelijk voor jongeren. Dat is blijkbaar een gegeven.

Maar omdat we ook de jongeren bij de dienst willen houden organiseren af en toe een zoet maker. Zeker goed gemeend, maar vooral vanuit de angst dat jongeren er anders vandoor gaan.

Vroeger was muziekstijl een argument. Tegenwoordig niet meer.

Ik ben het met Nelleke eens: zorg ervoor dat kerkdiensten interessant en aantrekkelijk zijn voor iedereen. De leeftijd maakt niet uit, het gaat om beleving en betrokkenheid. Intelligentie, begrip een leerstijlen gaan dwars door leeftijden heen.

Neem geen genoegen met één aansprekende kerkdienst in het halve jaar. Nee, ga gewoon voor 52 kerkdiensten die spetteren en spatteren omdat de Geest leidinggeeft. De Geest spreekt alle talen immers?

Geen jongerendienst meer, want dat is symptoombestrijding.

lees het blog ‘Preken die jongeren raken’.

Vertel het een ander!

3 reacties op “Geen jongerendienst organiseren”

  1. Wat ik mis is: wat is het doel van de eredienst? Vanuit die vraag kun je verder. En ik denk dat het antwoord op die vraag dieper gaat dan of een dienst bepaalde groepen aanspreekt. De denkfout zit ‘m er namelijk in dat de dienst wordt gezien – veelal onbewust – waar je iets komt halen. Volgens mij kom je vooral iets brengen. En dan kun je nadenken over hoe je een dienst vormgeeft, zolang beseft wordt dat het een vorm is. En soms zijn die vormen nu eenmaal “saai”, dan moet het goed uitgelegd worden. Hoe kun je bijv. een gebed of een zegen “hip” doen? Jongeren zullen denk ik nog eerder afhaken op onechtheid dan of een dienst saai is. Als je jongeren er bij moet houden door het hip te maken vraag ik me af of je ze er écht bijhoudt 😉

    1. Het doel van de kerkdiensten zit wel in mijn andere blogs verstopt. Dit ging even puur over de jongerendiensten. Maar zeker is een dienst iets van brengen, daarom moet je het ook niet ‘halerig’ invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *