Korte blogs/column

God is onze Vader, zou Hij kwaad op mij blijven?

God is je vader

Vorige week was ik ergens in het land bij een joodse synagoge. Orthodox noemde de gids haar community. Zelf was ze niet op ieder gebied zo strak in de leer. Twee dingen raakten mij heel erg. Een gebrek aan liefde en tegelijk een groot vertrouwen: God is je Vader.

Als je mensen tegenkomt merk je vaak snel of de ander christen is. Iets in die man of vrouw zorgt ervoor dat je er iets vertrouwds is, dat je elkaar herkent zonder dat je het zeggen moet. Bij deze gids ontbrak dat gevoel. Ze sprak over regels en tradities, maar ik kon geen liefde ontdekken. Ik vond haar rauw overkokmen, iets wat ik goed kan begrijpen als je denkt aan de geschiedenis van de joden. Ze praatte er niet boos of verdrietig over, maar ze kwam rauw over. Ik moest denken aan Corrie ten Boom die ook aardig wat heeft meegemaakt maar zo heel anders in het leven stond.

Ik miste de Heilige Geest denk ik. Een collega herkende dit direct en zei: als ze de Heilige Geest nog niet kennen dan komt Hij ook niet meepraten in het gesprek.

Het tweede dat mij raakte was de simpelheid van het geloof. Ik en simpel passen bij elkaar, dus dit is een positief geraakt zijn. Ze vertelde over Grote Verzoendag en het lange niet eten wat daarbij hoort. Vergeving vragen voor alle zonden die je nog weet, maar ook voor de zonden die je niet meer weet. Maar daar hoef je niet moeilijk over te doen, want zo zei ze: God is onze Vader, zou Hij mij niet toelaten in de hemel en boos op mij blijven?

Dat raakte mij.

Zij heeft helemaal geen last van kerkstrijd, ze wist niet eens hoe verschillende kerken genoemd worden en wat de verschillen zijn. Ze kent geen dogma’s. Ze heeft alleen één keer gekozen welke van de vier interpretaties van de Torah ze gaat aanhouden. En omdat de boekrollen op zo veel verschillende manieren kunnen geïnterpreteerd worden is er geen waarheid. Alleen verantwoordelijkheid. Eigen verantwoordelijkheid.

Pure vertrouwen op God en een compleet eigen verantwoordelijkheid voor je handelen.

Dat is weer de basis van het geloof. En daar ben ik dan weer jaloers op.

Vertel het een ander!
2 thoughts on “God is onze Vader, zou Hij kwaad op mij blijven?
  1. Mooi om te lezen Chiel over de dingen die je miste en waar je juist jaloers op kon zijn. Dat je de Heilige Geest mist in iemands spreken, ja, dat kan denk ik. Je voelt en merkt het idd, als iemand vervuld is van Hem. Dat schept die wonderlijke band, die sterker is dan aardse banden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *