Lekker in je hoofd

God is voor je!

God is voor je

Psalm 139: 4 staat op heel veel bemoedigende kaartjes. En liederen over deze tekst worden grijsgedraaid in huiskamers en kapot gezongen tijdens kerkdiensten. God is voor je, Hij is achter je, Hij is om je heen! Vandaag kwam er voor mij ineens een dimensie bij toen ik het lied ‘De Zegen’ van Eline Bakker hoorde vandaag. In dat lied komt de zin ‘Hij is voor jou’ naar voren. In het Engels is het He is for you, en niet He is in front of me. Oftewel, hij is niet tegen jou! Eigenlijk betekent het denk ik: hij staat achter jou! Maar ook: God gaat voor je uit.

God is in je

In Psalm 139 en in veel andere Bijbelteksten komt naar voren dat God altijd bij je is. Via kaartjes en boekenleggers maken we daar een mooie troostende en pastorale boodschap van. Misschien voel je je alleen, God is altijd bij je. Misschien voel jij je waardeloos, God houdt van je vanaf het prilste begin. Voel jij je nutteloos en donker als de nacht? De nacht zal oplichten als de dag!
Natuurlijk is dit troostvol en prachtig. Maar er is ook een soort volgend level denk ik. God is niet alleen bij je, Hij is ook IN je.
Als je bewust wilt leven met God en Hem echt uitnodigt om in jouw leven te zijn, als je je leven in Zijn handen legt, dan zul je merken dat God ook echt in jou is en door je heen werkt. God is dan niet meer alleen bij je als een soort troostvolle aanwezigheid, je gaat Hem opmerken in je leven.
Je gaat merken dat er steeds minder van jezelf over blijft en dat er steeds meer ‘Christus in jou’ is. De vrucht van de Geest gaat jouw talenten dan aanvullen en er ontstaat dat wat ik noem ‘de passie van de Geest’.

Als je dit stukje ‘God in mij’ herkent, dan kom je verder dan alleen de troost die een ander bij je moet ‘aanbrengen’. Van binnen ga je weten dat God er is. Je voelt je niet alleen, je voelt je staan in het koninkrijk van God. Als actief deelnemer aan de uitkomst van je eigen gebed: Uw wil geschiede, niet alleen in de hemel, maar zeker weten ook op aarde.

God gaat voor je uit

Het lied De Zegen, of The Blessing, in het origineel is een verwijzing naar de priesterlijke zegen uit Numeri 6. Een zegen krijg je niet om ermee op de bank te gaan zitten. Een zegen heb je nodig als je je actief gaat inzetten in Gods koninkrijk. En dan is het maar wat fijn om te weten dat God niet tegen jou is, maar voor je. Hij is niet alleen bij jou, maar Hij staat ook nog eens vierkant achter je. Als je in Gods wil handelt, dan word je volledig door Hem gedekt.

En het wordt nog heftiger, want in Deuteronomium 31 staat: ‘De Heer zelf gaat voor je uit. Hij zal je bijstaan en geen moment van je zijde wijken. Weest niet bang en laat je door niets ontmoedigen‘. Bemoedigend toch, om te weten dat God je je leven leidt. Hij gaat voor je uit. Hier staat dus net als in Psalm 139 dat God om je heen is. Niet alleen ter bemoediging dus, maar ook ter bescherming.

Herken jij het dat God gaat voor je uit gaat als jij je passie achternagaat? Ik wel denk ik. Ik merk het bijvoorbeeld als ik overdag door allerlei toevalligheden in gesprek kom met iemand die het echt nodig had. Dat gebeurt eigenlijk best heel vaak, misschien bij jou ook als je erop gaat letten. Toeval bestaat immers niet. God is dan voor mij uitgegaan.

God ontmoeten in de ander

Als Jezus 72 (of 70) leerlingen op pad stuurt in Lucas 10 dan moeten ze de mensen voorbereiden op Jezus komst. Ze moeten kijken of er arbeiders zijn, want de oogst is groot. Hij stuurt ze namelijk naar de plaatsen en steden waar hij van plan was om naar toe te gaan. Als ze dan bij een huis gaan aankloppen moeten ze daar vrede wensen. Als daar iemand woont die de vrede ontvangen wil, dan zal er vrede komen in het huis. Maar wil iemand die vrede niet ontvangen, dan komt de vrede terug aar de leerlingen.
Bijzonder verhaal vind ik dat.

Ik denk dat mensen dus inderdaad iets ‘uitstralen’. Ik denk dat je de uitspraak ‘God is voor je’ en ‘God is om je heen’ ook heel letterlijk mag nemen. Je herkent het vast wel dat je iemand tegenkomt en dat je gewoon zeker weet dat die ander ook in God gelooft. Er is iets met die ander wat ervoor zorgt dat je je veilig voelt. Of dat je open durft te zijn over wat er in je omgaat. Om sommige mensen zit een soort aureool van herkenning. De Geest in jou herkent de Geest in die ander. God ging voor die ander uit, je maakte daar eerst contact mee voordat je de persoon tegenkwam.

Dat verhaal in Lucas 10 kan mij wel bezighouden, merk ik. Want wat wil het zeggen dat de vrede soms bij je terugkomt? Is niet iedereen te bereiken met Gods liefde? Of had God al de ‘arbeiders voor de oogst’ geselecteerd en hoeven de leerlingen hen alleen op te snorren? Hoefden ze dus niet iedereen te bereiken op hun zendingsreis? Betekent dit dan ook dat je soms bij mensen die je tegenkomt geen moeite meer hoeft te doen, dat je het stof van je voeten mag schudden en door mag gaan naar mensen met wie je wel wat kan bereiken? (Lees ook eens het blog ‘mogen we oordelen als christen’. (Blog gaat na de video verder)

God is voor je

Voel jij je wel eens wankel in je geloof? God is voor je! Hij gaat voor je uit om de weg te bereiden. Soms zijn er problemen in je leven en heb je het gevoel dat niets lukt. Dan is het tijd om te kijken of je wel op de goede weg zit. Probeer je je eigen leven te leven? Of heb je echt die dag gebeden: Heer, uw wil geschiede, help mij om de juiste man op de juiste plaats te zijn?
Volgens mij is dit de troost en bemoediging: Als je de Passie van de Geest in jouw leven ontdekt hebt, mag je ervan uitgaan dat God voor je uitgaat. Wees sterk en maak een dappere keuze, zoals Jozua die tegen het volk zegt: ik weet niet wat jullie gaan doen, maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen! Hij zal er zijn.
En als je het van Hem verwacht, zul je ontvangen. Daar schreef ik onlangs ook een blogje over.


Boekentip: Imperfect, en toch Jezus volgen.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *