Christelijk leven

Gods wil in je leven

Gods wil in je leven Gods plan met je leven

Ben jij ook zoveel bezig met Gods wil in je leven? Er kan veel onduidelijk zijn ondanks of juist door alle mogelijkheden die er zijn. En dan klinkt het zo gemakkelijk als iemand zegt: God wijst de weg. En toch is het waar denk ik. Een blog over Gods plan met jouw leven.

Gods leiding

De afgelopen jaren zijn we in ons gezin erg bezig geweest met Gods leiding in ons leven. Welke weg wijst Hij ons nu eigenlijk? De tijd van de burn-out en de werkeloosheid die erop volgde was vreselijk. En toch wisten we dat God er was en steeds weer een weg wees.
Na de eerste periode van werkeloosheid wisten we het zeker: deze nieuwe baan is de weg die God wijst. Helemaal passend! Het moest wel passen in het plan van God, want het werk kwam op zo’n bijzondere manier naar ons toe dat het wel Gods wil met mijn leven moest zijn. Maar na een poos bleek het toch een vreselijk foute keuze te zijn.
Er was een korte periode dat ik ouderling was in een kerk. We dachten dat het Gods wil was. En toch,… het was zo vreselijk fout op den duur. En toch geloof ik dat het de weg was die God met ons wilde gaan.

God is erbij

Als gezin volgen we momenteel ‘route 2‘ in de Bijbel in Gewone taal. We zijn aangekomen bij stap 16 het verhaal van Jacob die bij Laban aan de slag is om zijn vrouw te verdienen. Laban die zich herkent in de bedrieger Jacob: ik kan zien dat je familie van mij bent. (29:14). Laban doet vriendelijk tegen Jacob maar bedriegt hem een aantal keer. Ook de zonen van Laban kunnen niet tegen het geluk van Jacob en gaan vervelend tegen hem doen. En dan staat er dit:

Jacob merkte ook dat Laban niet meer zo vriendelijk tegen hem was als vroeger. Toen zei de Heer tegen Jacob: “Ga nu terug naar je familie in het land waar je geboren bent. Ik zal bij je zijn”. (Genesis 31:2)

Wat mij hier zo opvalt is dat Jacob zijn leven leeft en dat God er niet zo’n vreselijk grote rol in lijkt te spelen. Aan de omstandigheden merkt Jacob dat de nabijheid van Laban niet meer de goede plek is voor hem. En dan wijst God hem de weg. Jacob ziet omstandigheden en God heeft daar een antwoord op. Later blijkt dat Jacob al eerder een droom heeft gehad waarin God hem vertelde dat hij terug moest gaan naar het land waar hij geboren was.

Zat het zo:

 1. God geeft een duidelijke aanwijzing
 2. Jacob leeft gewoon door
 3. Jacob ziet aan de omstandigheden dat het niet goed meer is wat hij doet
 4. God zegt: nu is het tijd om te gaan
 5. Jacob bespreekt het met zijn vrouwen
 6. De vrouwen hebben ook argumenten die het vertrek verantwoorden.

God wijst de weg

De weg die God ons wijst lijkt soms zo vreselijk krom. Met God waren we in verschillende omstandigheden en daarin hebben we goede momenten gekend. En regelmatig komt er dan een onrust in ons leven, soms aanwijzingen of zelfs tegenslag of situaties waarin we tegenwerking ervaarden. En dan kwam langzaam de gedachte binnen dat we niet meer met Gods wil bezig waren.
Maar wie bepaalt of iets Gods weg is? We hebben geleerd dat Jezus de weg is, achter Hem moeten we aan. Dat voorkomt dat de onrust onze eigen onrust is. Voortkomend uit onze eigen onvolkomenheden als angst om te falen, gevoeligheid of perfectionisme.

Toen ik met studenten mocht oplopen merkte ik dat ze op zagen tegen het doen van Gods wil. We verbinden Gods wil snel aan een echte serieuze roeping, aan een beroep of een studie. En dat klinkt als een definitieve keuze, dus die willen we goed maken. Met het gevolg dat we die keuze helemaal nooit maken, want wie zegt dat je Gods wil met jouw leven wel goed ‘verstaat’? Gods leiding kan beangstigend zijn, zo lijkt het.

Gods wil in je leven

Ik denk dat wij net als het volk Israël onderweg zijn naar het volmaakte koninkrijk. En Hij wijst de weg aan de hand van dingen die gebeuren in het leven. Door innerlijke onrust. Door vage aanwijzingen die een ander niet altijd begrijpt. Een zin die iemand uitspreekt. Een gebeurtenis. Een duwtje in de goede richting.

Gods weg is niet per se alleen goed voor jou of mij. Doordat jij Gods weg gaat komt een ander jou tegen op die weg. Voor die ander kan het heel goed zijn dat jij daar op dat moment was ook al zie je er zelf het nut niet zo van in. Zie mijn blog over ‘de juiste man op de juiste plaats‘. Ik geloof dat ook jij een cadeau bent voor een ander, daar schreef ik ook een blog over.
En God kan altijd iets met jou, ook al zit je in een put zoals Jozef. Of in een brandende oven zoals Daniel. Als het ons om God draait, dan kan God iets met jou.

Hoe denk jij Gods wil op te merken? Herken jij het patroon zoals bij Laban te zien is?

De Samenleesbijbel is overigens echt een aanrader. Omdat het de Bijbel in gewone taal is kunnen kinderen het al snel volgen.

De eerste versie van dit blog verscheen op 17 april 2016

Vertel het een ander!
4 thoughts on “Gods wil in je leven
 1. Een mooie blog wat ik zo bijzonder vind is dat de weg die God soms mij wijst, een weg is waarvoor ik mezelf te klein voel, een weg waarvan ik denk dat kan niet goed zijn, een weg waarvan ik niet de zekerheid heb dat het goed gaat komen. Ik ga dan in weerstand module en ben dan eigenwijs. En dan lees ik in de Bijbel opeens erover, spreken andere mensen er opeens over. En komt er steeds meer in mij ja dit is het toch!!

  Dit zegt eigenlijk dat ik nogal een koppig mens ben denk ik…

  Mooi van Jacob ik heb de SamenleesBijbel ook. Zo goed voor de kindjes te begrijpen!

 2. Mooie Bijbelstudie om over na te denken. Ik houd van de geschiedenis van Jacob. Het laat zien dat God ons ondanks onze tekortkomingen, nog steeds wil gebruiken in Zijn plan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *