Kritisch over de kerk

Het gaat om Jezus

het gaat om Jezus kerkverlaters

De afgelopen maanden loop ik iedere zondag een uurtje met een podcast, worship of een kerkdienst in mijn oren. En soms luister ik alleen naar de vogels en naar mijn eigen gedachten. Maar altijd met de bereidheid om Gods stem te horen. En steeds hoor ik deze boodschap: Het gaat om Jezus.

Mijn gedachten gaan over mijn werk, over echt contact maken met jongeren en collega’s. Ze gaan over thuis, over de kinderen en mijn vrouw. En heel vaak werpt alles wat ik door mijn oortjes hoor mij terug naar ervaringen binnen de kerk of binnen mijn werk.

Preken en podcasts waar ik blij van word gaan over Gods liefde voor ons. Ze gaan over ons gevecht op aarde om binnen het Koninkrijk van God te blijven. Over keuzes maken, over radicaal zijn, over verbinding zoeken, over vergeving en grenzen aangeven. Over hoe God mensen inzet op hun eigen plekje.
Liederen waar ik gelukkig van word zijn liederen die wijzen op de overwinning van Jezus. Over de kracht van het bloed van Jezus. Over veiligheid bij God en de warmte van Jezus.

En steeds komt daar een moment dat ik boos word. Boos op alles wat mij tegengehouden heeft om mijzelf te blijven. Het systeem, de vastzittende gedachten van anderen. Boos ook op de smalle waarheid die mij vroeger is voorgehouden. En een boosheid op het blamen van andersdenkenden binnen de kerk.

Die boosheid verdwijnt snel. Ik ben namelijk geen slachtoffer van het systeem of van de kerk. Iedereen heeft op elk moment een eigen verantwoordelijkheid. Herken je ook de dramadriehoek in de kerken? Ik doe er niet meer aan mee.

En het eindigt altijd weer met een lied of tekst waaruit blijkt: Het gaat om Jezus. Ik zie hem lopen door Judea. Huilen zie ik Hem, boos zijn en schreeuwen. Ik zie Hem steeds zijn hand uitreiken naar de kleine minderheid, de verschoppelingen. Ik zie de duif neerdalen op Jezus toen Hij gedoopt werd en ik hoor de stem van zijn Vader: dit is mijn zoon in wie ik een welbehagen heb. De doop van Jezus zette alles in beweging, ook jou en mij. Het gaat om Jezus en de manier waarop Hij naar ons kijkt en wij naar Hem.

De rest is ballast.

Lees ook “Hoe in Jezus geloven als alles goed gaat” Of ‘Holyshit, mooie serie‘.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *