Muziek, liederen en liturgie

Hier is mijn hart, Heer

Hier is mijn hart, Heer, opwekking 802

We hoeven ons niet anders voor te doen als we bij God komen. We mogen komen als onszelf. Met deze woorden nodigt de Casting Crown jou uit het lied ‘Hier is mijn hart, Heer’ te zingen. Een blog over dit mooie lied dat je in de Opwekkingsbundel kunt vinden onder nummer 802.

Here’s my heart

Dit aanbiddingslied is geschreven door Matt Crocker en Joel Houston. Dit betekent dat het voortkomt uit de Hillsongtradities. Geen wonder dat het ook werd opgepikt door bands als de Casting Crowns die vooral jongeren willen bereiken met hun liederen. Het is een stevig nummer en toch ook totaal verstild. Het lied is geïnspireerd op de Bijbelteksten Psalm 86:11 en Spreuken 4:23 en 23:26. Beluister hieronder de versie van Casting Crowns, persoonlijk vind ik die net wat mooier dan de versie van Opwekking. Onder de video gaat het blog verder.

De schrijver van het lied ‘Hier is mijn hart, Heer’ beheerst de kunst van het weglaten. Het is eigenlijk een kort lied met dito zinnen. En tegelijk kan je het lied eindeloos doorzingen als je dat zou willen. En dat is in mijn ogen ook de kracht van het lied. De woorden ‘Hier is mijn hart’ zou je ieder moment van de dag moeten zeggen. Als je het schoolplein oploopt, als je een e-mail schrijft of als je tegen een verleiding op botst.

Spreek uw waarheid binnen in mij

‘Hier is mijn hart, Heer’ is een lied vol overgave en toewijding. Een gebed dat overloopt in aanbidding. In mijn ogen is het een waar lied. Omdat het recht doet aan hoe God naar ons kijkt, maar ook hoe wij naar God kunnen kijken.

Hier is mijn hart, Heer, want:

Ik ben van U. Ik ben aanvaard.
Ik ben geliefd en puur gemaakt.
Ik leef opnieuw. Ik adem in.
Ik vind herstel, een nieuw begin.

Hier is mijn hart, Heer, spreek uw waarheid binnen in mij. Ik wil de juiste woorden horen, ik wil overtuigd worden van het goede. Ik wil open staan voor de Heilige Geest. Leidt mijn leven. Dat zit allemaal in dat mooie zinnetje:

U bent sterk. U behoudt.
U vergeeft. U bent trouw.
U bent licht. Schijn in mij.
U die leeft, leef in mij

U bent meer dan genoeg.
U bent hier. U bent goed.
U bent hoop. U die redt,
U bent al wat ik heb.

Hier is mijn hart Heer – een bruikbaar lied?

Is dit lied bruikbaar in de erediensten? Wat mij betreft zeker. Onlangs zongen we het tijdens een samenkomst en ik kreeg er kippenvel van. Zoveel mensen die deze woorden proclameren: Hier is mijn hart, Heer U bent Goed, Spreek uw waarheid.

Dit maakt het lied een pastoraal lied omdat het mensen helpt te verwoorden wie ze werkelijk zijn in Christus. We voelen ons vaak niet geliefd en niet aanvaard. En toch houdt God van ons. En dat is precies de reden waarom we bij elkaar komen in gemeenten en kerken.
Het is een lied dat ons helpt om weer volledig achter ons levensdoel te gaan staan. Vanuit Gods waarheid met beide benen in Gods koninkrijk. Laat uw wil geschiede, ik wil de juiste man op de juiste plaats zijn.

Misschien is het wel een onmisbaar lied in samenkomsten. God is een God van altijd en overal. Hoe vaak moet ik mijn naaste vergeven? Altijd en overal. Moet ik ook van mijn vijanden houden? Ja, altijd en van iedereen. Moet ik opnieuw geboren worden? Ja, elke dag weer.
Helpt u mij? Zeker, altijd weer, toen je één paar voetstappen zag heb ik je gedragen.
Het lied past goed in een blok toewijding. Dus na het lezen van leefregels of na een preek. En ik denk dat veel mensen na het zingen van dit lied behoefte hebben om met God te praten. Dus het lied kan opgevolgd worden door stilte of misschien met een pop-up dankgebed.

Muzikaal een uitdaging

Het lied komt in elke dienst goed tot z’n recht als het begeleid wordt met een (elektrische) gitaar en drum. Wanneer dat niet mogelijk is in jullie gemeente dan zou ik ervoor kiezen het lied heel summier te begeleiden met een akoestische gitaar. Overigens, verkijk je niet op de simpele melodie. Het is een lied met vijf kruizen.
Het is wel de vraag of je dan de laatste helft van het lied goed kunt zingen. Daar gaat de melodie ineens een octaaf naar boven. Nog wel haalbaar voor de meeste mannen en vrouwen. Zeker als je zoals goed past bij dit lied gaat staan en een goede muzikale ondergrond hebt.

Aan het begin van dit blog schreef ik dat dit een stevig nummer is en toch ook verstild. Dat komt goed naar voren in de versie van Crowder die je hieronder kunt bekijken.

Wat vind jij van Hier is mijn hart, Heer?

Kende jij het lied? Wat zijn je gedachten bij dit lied als je het zo hoort in verschillende versies? Ik vind het leuk als je het in een reactie hieronder eens beschrijft. Anoniem mag natuurlijk ook via de e-mail.

Wil je weten wanneer ik een nieuw blog heb geschreven? Volg mijn Facebookpagina of schrijf je in op de nieuwsbrief. Dat laatste kan je fixen in de rechter zijbalk. Heb je een lied waar je mijn gedachten over wilt lezen? Laat maar horen!

Vertel het een ander!
6 thoughts on “Hier is mijn hart, Heer
  1. Dit lied heb ik een aantal jaren iedere zondagochtend beluisterd, de versie van de Casting Crowns. Voordat we naar de brunch in ons buurthuis gingen, luisterde ik dit. Om me over te geven aan God, en zo ook bewust met die brunch (waar we het evangelie deelden) bezig te gaan. Nu zijn we met dit werk gestopt, en beluister ik het minder vaak…

    1. Mooi om te lezen, Margé! En dan zet zo’n lied je echt in beweging he. Of eigenlijk zet het je stil. En op de een of andere manier is dat hetzelfde.

  2. Als een octaaf hoger niet lukt, kan dezelfde toonhoogte aanhouden ook, want dat is dan een octaaf lager. Moet ik überhaupt vaak zingen, als alt. De meeste liederen (inclusief de berijmde Psalmen) zijn te hoog…

    1. haha ja precies, zo hebben wij het zondag ook opgelost. Kan ook prima. Bedankt voor je reactie. (en je hebt gelijk, de tijdinstelling van mijn website klopt nog niet, eens kijken hoe we dat gaan fixen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *