Mozes doet wat hij niet kan

mozes is een grapjas mozes doet wat hij niet kan

Toen Mozes 40 was deed hij wat hij kon, toen hij 80 was deed hij wat hij niet kon.

Een zin die vanochtend in mijn hoofd blijft zitten. De zin hoorde ik vanochtend op Groot Nieuwsradio toen hij werd uitgesproken door Henk Binnendijk. Mozes stond in de kracht van zijn leven toen hij zijn leven als prins aan het hof van de Farao opgaf voor het volk waar hij bij hoorde. Hij was 40 en sloeg er op los. Hij moest vluchten en was zijn leven niet zeker.

Toen Mozes 80 was riep God hem. Toen riep God hem wél. En hij was een oude man en deed wat hij niet kon. Hij kon geen water in bloed veranderen en geen muggenplaag oproepen. Het gebeurde wél, omdat hij het niet kon.

Vraag jij je ook wel eens af hoe alles in de wereld was verlopen als sommige gebeurtenissen wel of niet waren gebeurd? Stel nu dat Mozes wél succes had gehad toen hij 40 was en het volk bevrijd had uit Egypte. Dan waren die 40 jaar misschien gemakkelijker geweest. Waarom heeft God Mozes niet eerder geroepen? Vond Hij misschien dat het volk al die jaren nog moest boeten in Egypte? Of moest het volk in Egypte blijven omdat Mozes nog niet klaar was?

Lastige vragen. Geen antwoorden.

God werkt door gewone mensen zeggen we vaak. En dat lijkt wel waar te zijn. God werkt in de gewone dingen, dat zou ook wel eens waar kunnen zijn. God werkt in het onverwachte, ja God kan alles gebruiken immers.

“Ik heb het op mijn hart” zeggen mensen wel eens. Maar is dat altijd dat wat God erin legt? Kunnen wij zelf de dingen bedenken die wij niet kunnen?

Het lied ‘Stil maar Wacht maar ,alles wordt nieuw’ is door sommigen veranderd in ‘ora et labora want alles wordt nieuw’. Maar misschien gaat het om de combinatie: doe je ding en sta klaar als God Zijn ding gaat doen. Ik mijmer hier nog wat over door in het veelgelezen blog ‘De juiste man op de juiste plaats‘.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

3 thoughts on “Mozes doet wat hij niet kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *