Christelijk leven

Hij is. Dat is wie Hij is

Hij is, wie is als God, oden van salomo

“De Heer heeft mijn ziel met zijn woorden gevuld. Zo heeft Hij aan mij de waarheid onthuld. Hij is. Dat is wie Hij is. Dat is wie Hij is.” Dat zijn woorden uit het lied ‘Hij verbindt ons met zijn woord’ van De Oden van Salomo. Tijdens mijn preekwandeling hoorde ik deze woorden. En ze gaven rust merkte ik.

God houdt van ons

Het lied kwam na een preek over Efeziërs 5:1 en 2 waar staat dat God van ons houdt. En dat dat een goede reden is om Gods voorbeeld te volgen en elkaar lief te hebben. God gehoorzamen omdat Hij van ons houdt, niet per se omdat wij van Hem houden. Al zit er natuurlijk een cirkelredenering in deze Bijbeltekst die duidelijk maakt dat het gehoorzamen van God alles te maken heeft met Gods liefde voor ons en onze liefde voor Hem.

Ik geloof in een persoonlijke God die met ieder een eigen weg gaat. Daarom raakten de woorden ‘De Heer heeft mijn ziel met zijn woorden gevuld, zo heeft Hij aan mij de waarheid onthuld’ mij. Ik ontdek namelijk steeds meer dat God door individuen werkt. Mensen die opstaan en vanuit passie en gedrevenheid in beweging komen en vervolgens anderen stimuleren in beweging te komen. Soms ook zijn het mensen die gedreven worden door God, terwijl ze het zelf niet lijken te zoeken. Ik denk dat de Bijbel vol staat met voorbeelden van de laatste soort.

Wat lijkt het mij gaaf als God de waarheid aan mij onthult. Of misschien moet ik zeggen: wat lijkt het mij fijn als ik zeker zou weten dat wat in mijn hart en gedachten omgaat de waarheid van God is.
De waarheid van mensen vind ik soms maar lastig te geloven namelijk. Zeker als het over het gehoorzamen van God gaat. Er zit zoveel gewoonte en bijgeloof in alles wat we denken dat nodig is in een christelijk leven. (Het blog gaat verder onder het filmpje).

Hij is – dat geeft rust

In mijn leven (en in mijn blogs) komt duidelijk het thema naar voren dat ook in dit lied zit. Namelijk de waarheid (in mijn ogen) dat God is wie Hij is. God is niet wat we met elkaar bedacht hebben. Hij is niet de optelsom van alles wat in de Bijbel staat. Hij is. Tegen Mozes zei God: zeg maar dat ‘Ik zal er zijn’ je heeft gestuurd. Hoe gaaf is dat. Ik lees erin dat we ons leven mogen leven in de wetenschap dat God er zal zijn. Hij is erbij.

Ooit was ik als jongere vrijwilliger in de nazorgtent op de EO-Jongerendag en de familiedag. Tussen het koffieschenken door had ik een kort gesprekje met één van de nazorgers. Ik vertelde wat over de twijfels die ik op dat moment had binnen de kerk waar ik lid van was. Wat hij toen zei komt de laatste tijd weer vaker naar boven. Hij geloofde dat onrust vaak een manier van God is om je wakker te schudden. Als je een mooie plek hebt in de kerk heb je misschien de taak gekregen om op jouw beurt anderen wakker te schudden en te dienen in het volgen van de Heer.

Hij refereerde aan mijn naam die eigenlijk de naam van God reflecteert: wie is als God? Niemand is als God! We mogen met elkaar een aantal toontjes lager zingen. Maar tegelijk zijn we wél naar Gods beeld geschapen en legt God zijn Geest in ons. En daarmee zijn woorden en zijn daden. Wie is als God? Zorg ervoor dat je als God bent, dienstbaar aan de medemens, gehoorzaam in liefde, baanbrekend waar nodig, etc. Wie kan er gewoon zijn, zoals God dat kan? Zonder om te vallen. Zonder je druk te maken over wat een ander van je vindt? Wie is als God en legt een bedoeling en een opdracht in jouw leven?

Gehoorzaam God

Hij is, dat geeft zo’n rust. Omdat hij de grote God is, kan Hij dat. Ook jij hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Jij hoeft niet te lopen in de passen van een ander. En je hoeft je niet weg te duiken of te slikken als jouw wensen anders zijn dan die van de grote groep. God houdt van jou, God houdt van de anderen. Hij is er. Vol liefde. Je mag er zijn.
Maar neem je leven met God wel serieus. Zorg dat je gestimuleerd wordt om te groeien in het leven in Gods koninkrijk. Laat je niet uit het veld slaan met negativiteit en luister niet naar woorden die je niet dichter bij God brengen. Hij is op zijn manier in jouw leven. Zorg dat je bij Hem bent om samen de dingen te doen die gedaan kunnen worden. Jij bent het cadeau voor een ander! Daar schreef ik een blog over. Maar misschien lees je deze liever over jouw passie en die van de kerk.

Welke rustgevende waarheid heeft God in jouw ziel gelegd?

Lees ook ‘Verander je denken, verander je wereld’.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *