Hoe ervaar jij God?

hoe ervaar jij God

Hoe ervaar jij God? Wat zou jouw antwoord zijn op de vraag die ds. Omvlee hier beantwoord? Best goed om eens over na te denken misschien. En om het te proberen te verwoorden. Hoe ervaar ik God? Onder het filmpje doe ik een poging.

Ik ervaar God in de dingen die niet kloppen

Zelf merk ik God in de dingen die niet kloppen. Dat is misschien wel een beetje raar. Volgens de Meyers-Briggs test ben ik een Inspirator en zou één van mijn sterke vaardigheden ‘Maximaliseren’ zijn. Het eerste klopt denk ik wel. Het tweede klopt zeker weten. Ik vind het heerlijk om goede dingen nog beter te maken. Ik vind het niet fijn om ergens blanco aan te beginnen.
Maar door deze eigenschap en mijn gevoel voor rechtvaardigheid valt het mij vaak op als er iets niet klopt.

Neem bijvoorbeeld ongerechtigheid, oneerlijkheid, hebberigheid, manipulatie. Eigenlijk al die dingen die heel duidelijk niet voorkomen in het rijtje dat je kan vinden onder het kopje ‘Vrucht van de Geest‘.
Doordat deze dingen steeds vaker terugkomen in mijn leven heb ik het idee dat ik een taak heb in de dingen die niet kloppen. Misschien dat God het daarom wat meer naar voren haalt?

Ik geloof dat God mijn schepper en her-schepper is. Ik geloof dat er niets gebeurt dat niet past in zijn plan met ons. Hij geeft ons steeds de kans om iets te doen voor zijn koninkrijk. Voor ons is het de uitdaging om steeds de juiste man op de juiste plaats te zijn, lees daarover dit blog. Ik geloof dus ook dat ik iets moet met wat God mij steeds voor de voeten legt.

God ervaren in de mist

Ik hou erg van het beeld van de wolkkolom. God gaat met zijn volk mee op reis. Het volk heeft geen idee waar het heen gaat. Gewoon ‘domweg’ achter die wolk aan. Omdat we als mensen nu eenmaal graag ergens achter aan lopen misschien?
Soms komt zo’n wolk naar beneden en omsluit ons helemaal. Wij noemen dat dan mist en we hebben het idee dat we dan niets zien. Maar misschien hoeven we dan ook niets te zien. Want dan zijn we IN die wolk. Als die wolk God is, dan hebben we dan dus ons doel bereikt. Zijn we precies waar we wezen moeten. En zien we niet meer welk plan er is, welke richting we op moeten. En omdat God ons dan leidt is het ook niet meer zo belangrijk. Dan moeten we zijn op de juiste plaats en in vertrouwen op God doen wat ons te doen staat.

God heet: Ik ben

Zo heet God ook hè: ik ben. Hij heet niet: ik ben onderweg daar naar toe. Of: ik ben zo aan het worden. Ik ben. Hij is. Wij Zijn. Christenen hebben zo vaak het idee dat we ergens naar onderweg moeten of iets moeten doen.

We mogen ZIJN. Daar waar God is.

Rust.

Hoe ervaar jij God?

Een mailwisseling rond mijn blog ‘Hoe ontmoet jij God in een kerkdienst‘ deed mij aan dit blog denken. Daarom heb ik hem wat naar voren gehaald. De originele versie is van januari 2015.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

4 thoughts on “Hoe ervaar jij God?

  1. Ik geloof dat God in de stilte is. En heb daar een heel weblog aan gewijd. Lastig samenvatten in een paar woorden, maar zo ervaar ik het vaak wel. In de natuur, de grootsheid, de ruimte, het zwijgen, de wind, de wolken, mijn hart, diep van binnen. Het ruisen van de regen, de golven van de zee, de sterrenhemel. Maar natuurlijk ook in de ontmoeting met andere mensen, een woord van waarde, een gesprek van hart tot hart, samen bidden …

  2. Hoe ervaar ik God? Eigenlijk kan je de vraag ook omdraaien. Hoe ervaart Hij mij? Als ik de video afluister is het eigenlijk maar vlak. Wat deze dominee zegt, zo’n relatie zou ik ook met Allah kunnen hebben. Of met God zonder Jezus.

    Hoe ervaart God mij? Als ik geen tijd neem om bij Hem te komen. Als ik Zijn liefdesbrief ( Bijbel) niet lees en onderzoek. Als mijn hart niet communiceert door middel van gebed? Is er dan wel een vorm van relatie? En van ervaring? Zonder relatie is er geen diepe ervaring met God mogelijk. Ik kan wel een mooie denkbeeld van mijn man hebben, maar zonder contact met hem en zonder communicatie en zonder echte liefde kan ik hem niet ervaren toch? Alleen door en liefdesrelatie te hebben met God, kan je ( op de manier die Hij uitlegt in de Bijbel) Hem ervaren.

    Ik ervaar Hem in de storm van mijn leven. En precies zoals jij zegt: IK BEN. Ik heb Hem leren kennen wie Hij is, wat hij geeft, wat Hij van mij vraagt. Zijn karakter. Hem ervaren? Zoek Hem vooral in het Woord.

  3. Mooi Jedidja. Ik vind de boodschap van deze dominee ook wat vlak. Dat triggerde mij om er iets over te schrijven. En tegelijk,….: verbinding is dat niet precies wat jij ook schrijft. ik merk wel vaker de laatste tijd dat het MIJN zoektocht is die dingen dieper en doorleefder wil maken. En als ik dan ga schrijven en er ‘door heen’ ga kom ik weer terug boven water en dan past soms een simpel op het oog vlak woord ineens heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *