Gedachten over de kerk

Hoe ontmoet jij God in een eredienst?

Hoe ontmoet jij God in een kerkdienst eredienst jongeren in de kerk

Geven we God nog we de ruimte in onze erediensten? Of willen we zoveel in een kerkdienst proppen dat er geen ruimte meer is voor Hem? Waarom willen we zo graag zelf aan het woord zijn in plaats van dat we willen luisteren naar God? Hoe ontmoet jij God in een kerkdienst?

God ontmoeten

Alain Verweij stelt zich in deze video de vraag of het wel de bedoeling is dat we God ontmoeten. Volgens hem is het belangrijker dat we in ons leven aan de slag gaan met de waarden van God dan dat we God moeten willen ontmoeten. Volgens hem gingen Mozes, Elia en Jezus de berg op om God te ontmoeten op het moment dat ze er helemaal doorheen zaten. Zou dat betekenen dat we God alleen te hulp hoeven te roepen als het moeilijk gaat? Daar moet ik nog even over nadenken hoor.

Als ik aan God ontmoeten denk, dan denk ik direct aan de tabernakel. Dat is die mobiele tent die het volk Israël met zich meenam op reis naar het beloofde land. Die tent werd ook de ontmoetingstent genoemd. Het was een plek waar God het volk wilde ontmoeten. Op zijn voorwaarden, dat wel. Maar overal in de Bijbel kan je zien dat God een relatie met mensen wil. Dat afstandelijke heeft God er niet ingelegd. Al in het paradijs wandelde God met Adam en Eva door de tuin. En ook in Efeziërs 1:4-5 is denk ik duidelijk dat God ons echt wil ontmoeten. Hij noemt ons zelfs zijn kinderen.

Ruimte voor God

Onlangs sprak ik iemand die zich afvroeg of er nog wel ruimte voor God was in de erediensten. We willen allemaal zo veel. Iedereen moet bediend worden. Maar waar is de ruimte voor God in al onze drukte? Een serieuze vraag. En de vraag heeft niets te maken met angst voor vernieuwingen of zoiets. Nee, gewoon iemand die enthousiast leeft met God maar Hem soms niet kan vinden in een kerkdienst. Omdat ze hem tussen de microfoonstandaards, geluidsboxen en YouTube filmpjes niet kan vinden.
Kunnen we nog stil zijn en God laten spreken?
“Soms heb ik een heel ander lied in mijn hoofd dan het lied dat we gaan zingen’, zei ze. Mooi he, eigenlijk zou ze dat lied dan moeten noemen. Dan gaan we dat zingen, want God stem gaat voor in een kerkdienst lijkt mij. In mijn droomkerk kan dat gewoon. Lees maar eens mijn blog ‘Hoe zou de kerk moeten zijn‘.

Plannen we een kerkdienst vol of mag God ook nog wat komen doen. Een goede vraag. Overigens is ‘ruimte voor God’ een subjectieve kreet. God gaat over onze voorkeuren heen en Hij staat er ook volledig boven. Dus waarschijnlijk heeft Hij minder last van onze vormen dan wij dat soms hebben. Stilte, lofprijs, bewegend beeld, dans,… als het vanuit een zoekend en oprecht hart komt zal God er denk ik met plezier naar kijken.

Hoe ontmoet jij God in een eredienst?

Wat is God ontmoeten voor jou? Is dat luisteren in de stilte? Is dat God aanbidden met een lied? Een paar vragen:

 • Heb jij het idee dat je God ontmoet en dat Hij jou ontmoet in de gemiddelde kerkdienst? Wanneer lukt dat goed? En wanneer minder?
 • Stel dat je een nieuwe manier van samenkomsten mag bedenken, wat zou je meenemen uit de tot nu toe bekende manier?
 • Van wat zou je graag méér zien in de kerkdiensten die jij bezoekt? En waarom zou dat goed zijn?
 • Wat is voor jou het allerbelangrijkste in een kerkdienst? En kom je dat vaak tegen? Lukt dat?
 • Op deze website schrijf ik veel over muziek in de kerk, speelt muziek voor jou een grote rol?
 • Is er iets anders dat je graag wilt delen over dit onderwerp?

Je reactie via dit formulier is onzichtbaar voor anderen

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op dit blog en op de vragen die ik stel. En misschien wil je wel iets heel anders kwijt. Als je reageert via dit formuliertje hieronder lees verder niemand je reactie. Durf je het aan om met je eigen naam te reageren, dan mag dat ook in de ‘normale reactie’ onder dit blog. Misschien krijg je inspiratie als je nog eens door mijn blogs in de categorie gedachten over de kerk‘ bladert. Of als je niet zoveel tijd hebt het blog ‘hoe zou de kerk moeten zijn‘. Update; ondertussen heb ik een klein vervolg op dit bericht geschreven, maar je reacties zijn nog welkom.

Zo af en toe doet dit formulier het niet. Je antwoord is dan welkom op chiel@chielvoermanblog.nl

  Vertel het een ander!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *