Christelijk leven/bemoediging/overdenking

Hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt

hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt?

Vandaag was ik bij een jongerendienst met het thema ‘Kiezen’. Het ging uiteindelijk meer over twijfel naar mijn idee dan over kiezen maar dat maakt niet uit. Het sluit bij elkaar aan. Tijdens de dienst konden we via GoSoapBox vragen stellen en op die vragen ook antwoorden geven. Een van die vragen bleef bij mij hangen: hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt, vooral wanneer ik er niets van merk?

In de foto hierboven zie je wat antwoorden staan die tijdens de dienst gegeven zijn. Twee van die antwoorden zijn van mij. Op het eind van dit blog weet je welke van de 7. En eigenlijk zou ik met die vragensteller in gesprek willen gaan: wat maakt dat je deze vraag stelt? Wat zit erachter?

Een serieuze vraag

Hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt? Op die vraag zijn veel oppervlakkige antwoorden te geven. Als je gekozen hebt wat bij je past zal het wel goed gaan. En een antwoord kan zijn: als je je keuze met God hebt gemaakt dan is het een goede keuze. Ja dat zal aanvoelen als een flinke dooddoener. Want bidden en praten met God over je keuzes dat is heel mooi. En misschien heb je dat ook gedaan. Maar is dat wat je dan gekozen hebt het goede? En waar zou je het aan moeten merken?

Deze vraag kan je ook stellen voordat je iets gaat kiezen: kies ik nu het goede? Kan ik nog terug? Maar ook: ik moet nu een keuze maken die belangrijk is, maar daarna gaat mijn leven gewoon door. Wat ik ook kies.

God is de hoofdrolspeler

Bij goede keuzes maken is het volgens mij belangrijk dat je God de hoofdrol laat spelen. En dat gaat verder dan bidden en praten met God over je keuzes maken. Echte belangrijke keuzes wil je maken met God omdat je in zijn Koninkrijk wilt leven. Dus de vraag onder deze vraag is: wat is de rol die ik mag spelen. Wat is Gods plan met mijn leven?

Gods wil met jou is dat je tot je doel komt, of liever: tot zijn doel. God heeft van alles in jou gelegd dat Hij kan gebruiken om zijn koninkrijk groter te laten worden. Om zijn liefde te laten zien aan andere mensen. En dat ‘van alles’ kom je op het spoor denk ik door goed te kijken naar je gaven en talenten, de thema’s die in je leven spelen, en de rollen die je speelt en waarbinnen je je lekker voelt. Als je leven stroomt, dan zit je waarschijnlijk op de goede plek.

Hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt?

Hoe weet ik dat ik een juiste keuze heb gemaakt? Ik denk dat als je open staat voor Gods wil je ook door God geleid wordt in je keuzes. En als je zegt: ‘Heer, ik wil de juiste man op de juiste plek zijn en u weet waar dat is’ dan zal het je duidelijk worden als je je leven na die keuze weer oppakt. In mijn leven heb ik gemerkt dat de keuzes die ik het gemakkelijkst heb gemaakt ook de beste keuzes waren. De keuzes waar ik teveel van mijzelf in heb gelegd: piekeren, voor- en nadelen, redenaties etc. waren minder goede keuzes. Achteraf moest ik dan zeggen: dit was mijn oude ik die de keuzes maakte.

En goede keuzes werden bevestigd doordat ik doorkreeg dat ik er voor een bepaald iemand steeds was. Dat ene gesprek waardoor ik iemand verder kon helpen of bemoedigen, of die ene vaardigheid waarmee ik tussen neus en lippen door de organisatie over een grote hobbel kon helpen. Je kan ook bevestigd worden doordat je een bepaald thema in je leven tegenkomt. Doordat jij ermee om moet gaan en ervan leert kan je dit weer aanvullen bij de eerdere ervaringen op dit gebied. Ik geloof dat God met jou een weg gaat en jou langs ervaringen leidt die nodig zijn om je heel en puur te maken. Op weg naar een leven vol vrucht van de Geest in plaats van een leven vol eigen werken.

En hoe kan het dat je het soms niet merkt? Soms omdat je een verkeerde keuze hebt gemaakt waarschijnlijk. Maar heel vaak vergeten we ook weer dat we God hadden gevraagd te helpen bij de keuze. Dus dicht bij Hem blijven, dat wil wel eens helpen.

Wat wil God met jouw leven?

Moet je je dat altijd afvragen, bij iedere keuze die je maakt? Nou niet per se als je de kleur van je schoenveters moet uitzoeken. Maar wel bij studiekeuze, werkkeuze (soms ook kiezen tussen werk en geen werk), partnerkeuze, vriendenkeuze, etc.

Eerder schreef ik daar een blog over waarin ik bijvoorbeeld schrijf: “God kan altijd iets met jou. Ook al zit je in de put als Jozef of in een brandende oven als Daniel”. Wie weet wil je daar verder lezen.

Vertel het een ander!
2 thoughts on “Hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *