Hoe zou de kerk moeten zijn?

droomkerk, hoe zou de kerk moeten zijn

Na mijn blogs over ‘zo zijn onze manieren’ heb ik mijzelf nog verplicht om een blog te schrijven over hoe de kerk zou moeten zijn. Hoe zou de kerk moeten zijn? Een blog over mijn droomkerk.

Man, dat weet ik toch niet? Toch doe ik een poging om op deze vraag een antwoord te geven. Een van de antwoorden. Ik zag ook een mooi antwoord bij Matthijs den Dekker.

Als mens ben ik geroepen om te zijn

Ik geloof dat ik als mens geroepen ben om te zijn. Beschikbaar te zijn, present te zijn (of dat nu helemaal in de theorie van Andries Baart is of zo niet), van uit mijn plek uitreiken naar een ander. Geven, ontvangen, heel worden, heelheid brengen.

En tegelijk ben ik geroepen om er zelf niet meer te zijn. In de Bijbel wordt heel duidelijk dat je oude ik moet sterven en dat er langzaam een nieuwe ik steeds groter aan het worden is in ons. Niet meer mijn ik, maar CHRISTUS leeft in mij, das de bedoeling. Dat is het christelijke ‘normaal’.

Droomkerk: Een plek om te zijn

De droomkerk zou een plek moeten zijn waar ons nieuwe ik gestimuleerd wordt te groeien. Een plek waar mijn oude ik liefdevol aanwezig mag zijn maar niet te veel aandacht krijgt. Terwijl mijn nieuwe ik juist wel alle aandacht krijgt. Want alles wat aandacht krijgt groeit immers. (Beetje geleend van Andreas Boppaert’s boek ‘Imperfect en toch Jezus volgen‘).

Een plek waar we mogen zijn zoals we zijn, een plek waar we leren om te zijn zoals we moeten worden. En om volledig te kunnen zijn is er vrijheid nodig. Want zonder vrijheid word je geleefd. Het zijn krijgt dan geen kans omdat je je moet gedragen zoals een ander goed lijkt.

Een plek waar we zijn omdat Hij er is

God heet ‘Ik ben’. Dus Hij is ons grote voorbeeld in het ZIJN. In jezelf juist ook loslaten om je te geven aan een ander. De kerk zou een plek moeten zijn waar God zich thuis voelt omdat Hij kan doen waar Hij goed in is: liefhebben, vergeven, afmaken.

De droomkerk zou dit moeten zijn:

 • Een plek waar we heen willen omdat we Gods liefde ontmoeten in onze broers en zussen;
 • Een plek waar we heen willen omdat we Gods liefde willen uitdelen aan onze broers en zussen;
 • Een plek waar we samen kunnen zingen omdat God het in ons hart legt;
 • Een plek waar we om de beurt Gods Woord delen omdat we van alles ervaren hebben de afgelopen week

Dit zijn een paar ingrediënten die volgens mij belangrijk zijn. Dit gaat vooral over hoe de kerk zou moeten zijn.

Dit is de kerk toch al lang?

Voor veel mensen is dit de kerk al. Fijn en houden zo. En anderen zullen denken dat dit nooit haalbaar is omdat ze de woorden uit deze opsomming heel goed lezen.

Alles wat ZIJN en liefde tegenhoudt zou weg moeten uit de kerk. En die dingen kom je op het spoor door goed na te denken over de dingen die je organiseert of regelt. En vooral over de argumenten die gebruikt worden om beslissingen te nemen. Zijn het menselijke inzichten die heilig gemaakt worden of goddelijke bepalingen die naar onze hand gezet worden?

Wat zou mij helpen in de kerk?

Voor mij zou het helpen als de kerk een plek was waar we:

 • God rechtstreeks aanspreken in de liederen. Ik heb last van de derde persoon en de verhalende verzen die er te vinden zijn;
 • God aanbidden, danken en prijzen om wie Hij is en minder bidden voor wat wij denken dat nodig is;
 • Door muziek en zang geholpen worden om God te aanbidden en dat er ook fysieke ruimte voor is;
 • God niet meer op de hoogte brengen van ons wel en wee en de redenen waarom we er zijn. Gebeden worden zo vaak gebruikt om nog eens extra te preken;
 • Spreken vanuit de Bijbel over het leven met God, niet vanuit de boeken maar vanuit doorleving (is dat een woord) en inspiratie;
 • Ontdekkend spreken, met lef en diepgang; Kijk ook eens naar ‘preken die jongeren raken‘.
 • Ervan uit gaan dat het Koninkrijk van God in ons leven al begonnen is al zijn we er nog niet. Dat die spanning tussen het ‘nog niet’ en het ‘al wel’ gezocht wordt omdat dat volgens mij het kruispunt is waar we horen te leven;
 • Ons niet concentreren op de diensten maar juist op het leven buiten het kerkgebouw. Niet teveel georganiseerd maar jij en ik in onze eigen straat.

Ik weet heel goed dat dit mijn rijtje van dit moment is. Dat dit rijtje niet compleet is. En dat ik morgen misschien een ander rijtje zou opschrijven. Maar altijd zit daar voor mij het accent op het leven met God nu: wat kan jij doen. Wees de juiste man op de juiste plek in jouw leven.

Ik besef ook dat ik tijdens het schrijven wel heel erg de zondagse diensten voor ogen heb. Terwijl het kerk zijn natuurlijk meer zou moeten inhouden dan de diensten. In dit blog schreef ik daar wat meer over die kant van de droomkerk.

Wat zou er in jouw rijtje staan?

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

9 thoughts on “Hoe zou de kerk moeten zijn?

 1. Hoi Chiel,
  Dankjewel voor je mooie blogpost en je openheid. Wij hadden gister huiskring en toen las iemand een stuk voor uit dat boekje over een held zijn voor God. Ik weet even niet hoe het ook alweer heet. Daarin staat geschreven over het belang van veel melk drinken, alvorens je aan vast voedsel toe bent. We hadden het er o.a. over dat het onderwijs in het ‘fundament’ zoals in de Bijbel beschreven, (bekering van dode werken bijvoorbeeld) veel beter kan in onze kerk. Hie zie jij dat? Is de kerk voor jou ook een plaats om onderwijs te krijgen? Ik voel helemaal met je mee trouwens voor wat betreft dankzeggen en aanbidden en niet teveel vragen naar God toe, en zeker niet ‘preken’ in het gebed. Dankzeggen, loven en prijzen zijn zo krachtig! Ik hoor graag je reactie. Groetjes van Anja Helmink

  1. Dank je wel Anja. In mijn droomkerk gebeurt onderwijs door de weeks en in kleine groepen zodat het een mooi interactief ontdekkend geheel kan worden. Onderwijs wordt m.i. ook wel eens gebruikt als afleidingsmanoeuvre: zo hoef je niet echt met elkaar en God in contact. Onderwijs wordt snel een uitgewerkte leerlijn vanuit het idee van iemand: dit is belangrijk. Maar het delen van Gods woord tijdens de dienst is ook onderwijs. Als je de Geest de ruimte geeft komt dat wat nodig is naar voren.

   1. Ik ben het wel met je eens eigenlijk Chiel. Ik kom er zelf steeds meer achter dat het een ‘eredienst’ is, een dienst waarin God de eer moet krijgen. Ik was er eerst veel meer op gefocust, dat ik er zelf iets aan wilde hebben. Maar dat komt op de tweede plaats. Verder kunnen mensen, die willen altijd wel een Bijbelcursus of -studie volgen. Dat kan bij ons ook, bij mensen uit de kerk zelfs, die dat aan huis geven. En wat je schrijft over de Geest: helemaal waar, Hij leidt wel.
    Dank voor je reactie, het bevestigt mij in hoe ik er ook over dacht… alleen van de week op de huiskring wel even aan het twijfelen gebracht… maar dat is niet erg. Soms is er ook voor meer dingen iets te zeggen.

  1. Hoi Aritha, Bedankt voor je reactie. Volgens mij staat dit onderdeel ook gewoon in mijn twee rijtjes. Misschien in wat andere woorden dan waar je naar op zoek was.En verder: zie reactie op Anja.

 2. Dank je wel. Maar ik denk niet dat je begrijp wat ik bedoel 🙂

  Je zegt “….ervan uit gaan dat het Koninkrijk van God in ons leven al begonnen is al zijne er nog niet.” Hoe functieert dat dan in de dienst van Gods Woord?

  Als God er nou niet van uit gaat dat het Koninkrijk van God al begonnen is? Krijgt Hij dan wel een plek in de kerk?

  1. Als God ervan uitgaat dat zijn koninkrijk nog niet begonnen is dan zitten veel christenen er naast. Dit is voor mij een fictieve situatie. Ik schrijf deze zinnen nadrukkelijk omdat ik zo vaak tegenkom dat mensen denken dat Gods Koninkrijk er op Goede Vrijdag en Pasen even was maar dat wedaarna allemaal zondig en onrein moeten wachten tot alles nieuw wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *