Lekker in je hoofd

Laat het je niet afpakken

iets van God merken

Er zijn mensen die nooit iets van God merken, tenminste dat zeggen ze. Anderen zijn overtuigd van een aanraking door Jezus. Vandaag deed iets mij denken aan het verhaal van Jezus en de vrouw met bloedverlies. Ik vind het sowieso een van de topverhalen in de Bijbel. De gedachte die naar boven kwam was deze: laat het je niet afpakken als je een ervaring met God hebt gehad. Maar ook: we kunnen wachten tot Jezus ons aanraakt, maar dat hoeft niet.

Wie heeft mij aangeraakt?

In de Bijbel (aff) lezen we dat de vrouw al 12 jaar ziek was. Ze had heel veel geld betaald aan verschillende artsen. Misschien was ze ten einde raad of juist vol vertrouwen, maar in ieder geval lijkt ze heel bewust de mantel van Jezus aan te raken. En Jezus merkte het direct op, want Hij vraagt: “Wie heeft mij aangeraakt”?
Ik vind dat zo gaaf! Jezus loopt daar namelijk niet op een rustig weggetje te slenteren, hij probeert vooruit te komen terwijl Hij midden in een grote groep mensen staat. Ze staan allemaal om Hem heen te dringen om niets te kunnen missen van alles wat Hij doet. Hij heeft net namelijk de noodoproep gekregen van Jaïrus: kom helpen, mijn dochtertje is heel ziek!
En Jezus merkt dus dat iemand Hem heel bewust aanraakt, Hem bereiken wil. Hij merkte het omdat Hij kracht uit zich voelde wegstromen. Hoe zou dat gevoeld hebben? Was het een gevoel van contact met iemand in nood? Was het een siddering, een elektrische schok? Iets wat in Jezus was ging over naar de vrouw. En het bloeden stopte op dat moment.

Wauw, wat is dat een ervaring met God geweest.

Jezus aanraken

Jaïrus stelt Jezus een vraag, zoals wij dat ook vaak kunnen doen: wilt u meekomen? Wilt u in deze situatie zijn? En Jezus gaat erop in, Hij zet de eerste stappen richting het huis van Jaïrus, maar Hij bepaalt het tempo. Er komt namelijk even wat tussen. De vrouw stelt geen vraag, ze wacht niet tot Jezus haar wil aanraken. Ze wil Jezus aanraken. Ze doet het andersom.
Voor mij betekent dit dat we niet altijd bescheiden hoeven te zijn als we Jezus denken nodig te hebben. Als we ervan overtuigd zijn dat Hij ons kan helpen, dan is het prima om Jezus aan te raken. Hij voelt dan kracht uit hem wegvloeien, er gebeurt dan dus iets. In dit geval bij de vrouw, maar in jouw geval gebeurt er iets bij jou!
We kunnen Jezus niet echt meer aanraken, maar we hoeven niet te wachten tot we iets van God merken. Draai het maar eens om: Laat God merken dat jij er bent en dat je alles van Hem verwacht.

Ga in vrede

De grote pop-up gedachte was deze: als jij denkt dat je iets van God hebt ervaren, laat het je dan niet afpakken door andere mensen. De vrouw had letterlijk een aanraking met Jezus. En Jezus voelde dat er bewust een beroep op Hem werd gedaan. Zijn ‘kracht’ antwoorde misschien wel zonder dat Hij het zelf door had. Maar de discipelen lachen hem bijna uit: doe normaal! Wie raakt U nou niet aan in deze menigte? Mijn tenen zijn ook bond en blauw. Het zal wel toeval zijn geweest.
Hoe zou dat gevoeld hebben voor deze vrouw? Haar momentje met Jezus werd gemarginaliseerd, terwijl het de aanraking van haar leven was! Ze was in een oogwenk genezen van haar bloedverlies en alle lichamelijke ongemakken die daarbij hebben gehoord. En het belangrijkste was misschien wel dat haar quarantaine opgeheven mocht worden. Ze leefde waarschijnlijk al 12 jaar een eenzaam bestaan omdat bloed onrein is.
Dit maakt wel duidelijk hoe wanhopig of diepgelovig deze vrouw was: ze mocht helemaal niet op die plek zijn, waar Jezus op dat moment was. Jezus labelt het als geloof: “Uw geloof heeft u gered, ga in vrede”.
Wat een boodschap voor een vrouw die zich zo afgewezen gevoeld moet hebben. Ze mocht jarenlang nergens bij horen.

Iets van God merken, laat het je niet afpakken

Wees blij en gelukkig met jouw ervaringen met Jezus. Misschien mag je af en toe iets van God merken, misschien zelfs heel vaak. Maar laat het niet van je afpakken. Niet als het niet past in de verwachtingen van mensen, in de gewoontes van kerkgenootschappen, in de uitgangspunten van een theologie. Laat het je niet afpakken.
Jezus merkte het toen je Hem aanraakte, er ging kracht van Hem uit. Jij merkte het, misschien werd je zelfs genezen of werd je eenzaamheid op een andere manier opgeheven. Laat niemand je wijsmaken dat we op deze aarde alleen maar ‘voorproefjes’ van Gods koninkrijk kunnen vinden. Lees daarover eens het blog over de ‘gelijkenis van de schriftgeleerde’.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *