Ik ben zo’n vreselijk fout boek aan het lezen

geloofstwiifjel zo zijn onze manieren fout boek

Buikpijn krijg ik er van. Kotsmisselijk wordt ik er van. Ik ben nu zo’n vreselijk fout boek aan het lezen! Als een beetje geloofstwijfel jou niet vreemd is moet je dit boek echt niet lezen. Maar dat zou zonde zijn, want het is tegelijk zo’n geweldig goed boek. Welk boek? Het boek ‘Zo zijn onze manieren (aff.) van Frank Viola en George Barna. Ga je liever naar gelijk naar de recensie? Dat kan.

Zo zijn onze manieren

De schrijvers zoeken een antwoord op de leegloop van de kerken. Zou het zo kunnen zijn dat we de verkeerde dingen aan het doen zijn binnen de kerk? Heidens christendom durven ze het te noemen. En ze komen met historisch bewijs. Ongelooflijk veel literatuurverwijzingen. Eigenlijk zou je ze allemaal moeten checken, want niemand is objectief immers. Zeker niet in een boek dat érgens over gaat. Je hebt dat ‘ergens’ immers eerst al zelf bedacht.

Buikpijn

Ik ben op blz. 234 en dat is ongeveer op de helft. Ik wil het boek lezen maar ik heb er helemaal geen zin in. Ik krijg buikpijn omdat het zo vreselijk gaat over de dingen die ik zo vaak gedacht heb. Heel veel zaken die wij zien als vet christelijk zijn dat in oorsprong helemaal niet. Ze zijn zonder nadenken of soms zelfs met foute bedoelingen de kerk binnen gehaald.
En wij maar denken dat het zo hoort.

Geloofstwijfel

Ik zeg al jaren dat ik niet van kerken houd. Ik hou wel van God op mijn onhandige manier. Dus ik heb niet zo vaak last van geloofstwijfel. Meer van kerk en kerkmensen twijfel.

En dit boek Zo zijn onze manieren sluit zo ongelooflijk aan bij wat ik steeds denk: we spelen kerkje en we maken het onszelf onnodig moeilijk. De passiviteit van de één is de glorie van de ander.
En als ik dan lees dat ze in onze kerk gaan nadenken over liturgie en de invulling van kerkdiensten krijg ik alleen maar nog meer buikpijn. Liturgie terug naar de bron. In dit boek is er maar één bron, en dat is de heilige Geest. Die zo onstuimig aanwezig kon zijn dat de apostelen moesten zeggen: zorg dat je om de beurt praat. En zorg dat iedereen wat kan zeggen die wat te zeggen heeft.

Snap je mijn buikpijn een beetje?

Als ik het boek uit heb zal ik er nog eens inhoudelijk over schrijven. Het is namelijk uiteindelijk een opbouwend boek gericht op de grote Boodschap: Ga heen, maak alle volken tot mijn discipelen.

Update: Ik heb ondertussen nog twee blogs geschreven over het boek Zo zijn onze manieren: Een recensie en een reflectie op het boek. In die laatste lees je wat het boek met mij gedaan heeft. Koop hier het boek zelf.(aff.)

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

2 thoughts on “Ik ben zo’n vreselijk fout boek aan het lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *