ikZwijg.nl

ik zwijg in de vastentijd 40-dagentijd

Veel christenen gebruiken de 40 dagentijd om te vasten. Daarom wordt die periode ook wel vastentijd genoemd. In de periode tussen 26 februari en Pasen willen mensen zich gericht voorbereiden op het paasfeest. En daarvoor stoppen of minderen ze tijdelijk met het gebruik van iets wat ze normaal veel gebruiken. Eten en drinken, sociale media, films, seks of wat dan ook. De Mediakathedraal helpt met name de sociale media vasters op een ludieke wijze. Daarover hieronder meer.

Een mooie vorm van vasten is natuurlijk het stoppen met het geven van commentaar of goede ideeën. Even niet bloggen, vloggen of posten zou een vorm van vasten kunnen zijn. Maar ja, dat is wel een flinke uitdaging voor doorgewinterde ‘ik-vind-er-wat-van-ers’.

Op www.ikzwijg.nl geven de initiatiefnemers van De Mediakathedraal je de gelegenheid om stiekem toch even je mening te geven. In een kaal tekstveld kan je even snel je mening ventileren, klik op versturen, en … of wat heerlijk! Dat lucht op.
Je verhaal ben je kwijt, de druk is van de ketel. En niemand leest het. Zo fijn.

Even niets vinden, lastig hoor. En probeer het maar eens als fanatieke ik-vind-er-wat-van-er’. Er kruipt nog eerder een roze olifant door het oog van de naald.

In mijn ogen een geslaagde ludieke actie in de vastentijd. Een dikke knipoog naar alle vormen van vasten die mensen ineens verzinnen. 40-dagen heel hard van alles minder doen. En sommigen doen het ook netjes en helemaal bewust zoals het bedoeld is: de vrijgekomen tijd wordt gebruikt om God te ontmoeten, Hem beter te leren kennen door gebed, Bijbelstudie o.i.d.

Maar ja, leegte wordt al snel opgevuld door iets anders. Water loopt altijd naar het laagste punt, ego’s naar het hoogste. Dus #40dagentijd en #vastentijd maken al overuren. Allemaal goede ideeën om dichter bij God te komen. Ingetogen foto’s met askruisjes. We wachten nog op de selfies waarop mensen alleen of in groepen heel devoot niets doen.

Eerlijk is eerlijk, zonder ikzwijg.nl had ik een blog geschreven over de egostrelende kant van vasten en de onnodige nederigheid die mensen laten zien in deze periode. En over mijn voorkeur voor de hashtag #40dagendankbaar terwijl ik niet weet waar die eigenlijk vandaan komt, Gewoon omdat voor mij Golgotha al een gepasseerd station is, Pasen een noodzakelijk gevolg was omdat Jezus nu eenmaal in een graf was gelegd en we dus in een nieuw leven heerlijk dankbaar mogen voortleven.

Dus www.ikzwijg.nl, niet zo’n slecht idee.

Lees ook zijn we op zoek naar een perfecte kerk?

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *