Korte blogs/column

In alles is God te zien

In alles god zien sela een woord is genoeg uitdaging

Wat heeft u alles mooi gemaakt! Dat is wat ik de afgelopen zomervakantie regelmatig tegen God heb gezegd. In alles maakt God zichzelf bekend. Zoiets kun je beluisteren in het lied ‘In Alles’ van Matthijn Buwalda, gezongen door Sela. En toch,.. soms is het best een uitdaging om God echt in alles te zien.

‘In alles’

We waren aan het kamperen in Zuid-Limburg op een camping die niet helemaal onbekend voor ons was. Een heerlijke plek om te genieten en tot rust te komen. Wat leven we in een prachtig land. In Nederland van die prachtige heuvels en dalen, prachtige bloemen, mooie wolkenpartijen en een schitterende zon. En zo af en toe was er ruimte om even alleen te gaan wandelen. Wandelingen waarin gedachten komen en gaan zonder dat ik ze hoef te sturen. Soms worden het verhalen, soms inzichten. Heerlijk vind ik dat. Op die momenten kijk ik om mij heen en zing ik gemakelijk met Sela het volgende:

Door de schepping maakt U uzelf bekend. 
Al wat leeft vertelt wie U bent. 
Door de schepping maakt U uzelf bekend 
en wij zullen zingen, zingen van hoe groot U bent.

Een heerlijk lied om naar te luisteren en door je heen te laten gaan. Lekkere muziek. Overigens, wel een uitdaging voor muzikanten: het is geschreven in vier kruizen.

Best een uitdaging

Soms is het een uitdaging om God in alles te zien. Want waar is Hij dan als er mensen sterven of als je moeilijke keuzes moet maken? Waar is God als er een virus rondgaat op aarde?
We weten dat God met één woord alle problemen kan oplossen. En ik denk ook dat we daar om mogen vragen. Het liedje ‘Eén woord is genoeg’ van Sela geeft daar wel mooie woorden voor:

Jezus, wij richten heel ons hart op U. 
Naar wie anders kunnen wij gaan? 
Help ons, wij zijn nergens zonder U.
Wees bewogen en raak ons aan. 

Zie ons hopen, hoor ons bidden, 
doe een wonder in ons midden.
Jezus, één woord is genoeg. 

Als je voor uitdagingen staat in je leven, dan kan inderdaad één woord van Jezus genoeg zijn om daar een einde aan te maken.
Maar soms zijn wij zelf aan zet. En is er van ons iets nodig richting God: Hier ben ik, Heer! Ik laat alles los en leg het in uw handen. Doet u wat goed is. Misschien vind je het wel mooi om de kerkdienst van Groot Nieuwsradio van 23 augustus te luisteren. Die ging over het thema ‘Geef het op en weet dat ik God ben’.

En soms zien we God niet in de dingen om ons heen omdat we onszelf ervoor hebben gezet. We vinden onszelf uiteindelijk belangrijker dan onze schepper. Ook dan zijn wij aan zet: vergeef ons ons egoïsme.

Egoïsme

Ik las in dezelfde vakantie het boek ‘Het Socrates project (aff.)’. In een poging om de mensheid te redden maakt de VN robots die zich incognito onder de mensen over de hele wereld moeten begeven om zo samen uit te zoeken wat nu precies het probleem van de mensheid is. Hun grote doel is een oplossing voor dit probleem te vinden. Ze komen er al snel achter dat de mensheid ten onder gaat doordat ieder individu zichzelf het belangrijkst vindt. Eigenlijk heeft zelfs de maker van de robots uit eigen belang gehandeld. Ze had namelijk Simon, de aanvoerder van de robots/sicads, voor zichzelf bestemd: ze had hem zo gemaakt dat hij gevoelens van liefde en een ‘werkend’ geslachtsdeel had.
De vrouw die wél het geluk had haar verdere leven te mogen delen met Simon had een wijze les voor de robot: in alles is God te zien.
En zonder direct pantheïstisch te worden heeft deze vrouw natuurlijk gelijk. In al het mooie, maar ook het gewelddadige, van de natuur is God te zien. Ook in de mensen om mij heen en in de ongelooflijke kunsten die de mens kan uithalen.

God in alles zien

Ik vond het bijzonder dat de robots van Het Socrates project allemaal bij de waarheid uitkomen: De wereld vergaat doordat ons egoïsme en egocentrisme de God van hemel en aarde opzijzetten. We willen het niet horen, maar we weten het allemaal.

Het is mijn ervaring dat het gemakkelijk is om weinig aan God te denken. Meestal heb ik na verloop van tijd het gevoel dat ik vastloop. Misschien herken je dat wel. En als ik dan weer ‘terugga’ naar God en weer bewust bij Hem kom, dan lukt het direct weer om God overal in te zien. Ook merk ik dan weer dat het echt waar is: Nader tot God en Hij zal tot u naderen.

Wij vinden het soms lastig om God in alles te zien. Wat gaaf dat we een God hebben die aan ons steeds blijft vragen: Waar ben je?

Herken je dit een beetje? Reacties zijn welkom.

Het lied ‘Een woord is genoeg’ staat overigens net als ‘In alles’ op de cd Thuis van Sela (aff.). Prachtige cd die in mijn ogen vooral geschikt is voor je binnenkamer. Introspectie, mijmeren, nadenken, bidden.

Dit blog schreef ik voor de nieuwe bloghop van de christelijke webbloggers #bloghopuitdaging. Alex Rebergen van de Christelijke Vacaturebank is de host van deze maand. Lees alle inzendingen onder zijn blog.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *