Christelijk leven/bemoediging/overdenking

Subassertief of dienstbaar

Ben jij subassertief of dienstbaar? Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee woorden? Dienstbaar zijn scoort best hoog op de ladder, subassertief zijn juist laag.

Is Knorretje subassertief of dienstbaar?

Mijn kinderen keken onlangs weer eens een video (ja er staat echt video) over Winnie de Poeh. Er is een huis voor Iejoor gevonden maar dat huis blijkt het huis van Knorretje te zijn.
En Knorretje slikt eens en zegt dan dapper: het is nu het huis van Iejoor. Ja het is nu het huis van Iejoor. Het raakt mij steeds weer. Is Knorretje subassertief of dienstbaar?

Die bange angstige bijna neurotische Knor geeft zijn veilige plek weg aan iemand die het hard kan gebruiken. Aan iemand die mét een eigen huis al somber en neerslachtig is. Zo somber en neerslachtig dat je bijna niet merkt dat het hem nog iets doet als zijn huis weer eens is ingestort, opgegeten of weggewaaid.

En Winnie de Poeh heeft dan een briljant idee. Knorretje mag voorlopig bij hem wonen. Ze zijn toch vrienden. Zo logisch! Zo doe je dat als je vrienden bent. Daar hoef je amper over na te denken. Zelfs een beer met zaagsel in zijn hoofd komt op dit plan.

Persoonlijke grenzen

Ik denk dat subassertiviteit en dienstbaarheid beiden dezelfde uitingsvorm kunnen hebben. Ze hebben beiden te maken met het kennen van je persoonlijke grenzen. Als je subassertief bent ken je je grenzen vaak wel goed. Maar het lukt je niet om ervoor te zorgen dat er niemand overheen stapt. Het bepalen van je grenzen lukt vaak wel, maar ze bevechten is heel andere koek. Als je assertief bent, dan lukt het je om heel rustig te zeggen: tot hier en niet verder. Dit geef ik, maar voor dat moet je bij een ander zijn.

Dienstbaarheid komt alleen goed uit de verf als je jezelf kent en waardeert. Dienstbaar zijn is heel bewust en vol liefde over je grenzen heen stappen en zeggen: dit doe ik toch voor jou, omdat ik van je houd. Dan ben je niet subassertief, je doet dit immers volledig bewust en uit vrije keuze. Uiteraard kan je ook dienen binnen je grenzen, maar bepaal zelf wat een grotere uitdaging is.

Dienstbaarheid en rechtvaardigheid

De passage over het huis van Iejoor raakt mij steeds weer. Het raakt mij dat zo’n broos dapper schijterig varkentje gewoon zijn twijfels inslikt. En over een grote angst heen stapt om een andere angst te omzeilen. En dat zo’n hersenloze beer van die enorme waarden weet te léven, waar wij met hersens gedáchten over maken.
Heeft knorretje gevoel voor rechtvaardigheid? Is hij subassertief of dienstbaar? Is hij bang om voor zijn huisje op te komen? Of is hij gewoon vreselijk dapper? Kan hij gewoon vreselijk goed van ezels houden?

Vertel het een ander!
5 thoughts on “Subassertief of dienstbaar
 1. Wat heb ik genoten van je blog! Ik ben een grote fan van Winnie de Poeh en ook een beetje om de redenen die jij hierboven beschreef. Er zit zovéél in die verhalen. (En ik hou absoluut niet van tv of films, maar voor Poeh ga ik lekker even zitten!)

 2. Zou het nou niet gewoon zijn: actie – reactie?
  Of zoals mijn moeder mij vroeger vaak waarschuwde: je doet eerst en denkt dan pas. …
  Waar dan steevast achteraan kwam: denkt al eer gij doende zijt en doende denkt dan nog.
  De eerst de beste oplossing die voor handen was werd gelanceerd. Gewoon stukje naastenliefde die toch elk mens wel in zich heeft. ..
  Want voor vrienden maak je plaats, hoe dan ook. En heeft Christus ons niet zelf bevolen om onze naaste lief te hebben als pnszelf? .

 3. Pingback: Dienen en jezelf belangrijk blijven vinden | Maximalispiraties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *