Christelijk leven

Je bent een cadeau voor een ander

je bent een cadeau

De laatste jaren ben ik niet zozeer op zoek naar kennis over God. Ik geniet vooral heel erg van de ontdekkingen die andere mensen in de Bijbel doen en hoe ze die inzetten in hun leven met God. Verhalen van geloof. Vandaag luisterde ik naar Otto de Bruijne die sprak over het thema ‘Je bent een cadeau’. Jij en al die andere mensen om je heen zijn een cadeau van God. In dit blog gaan de gedachten van Otto en die van mij door elkaar heen. Als je zijn gedachten wilt horen klik je op ‘luisterde’ hierboven.

Otto de Bruijne

Ik luister altijd graag naar Otto. Waarschijnlijk omdat ik mij herken in de prettige combinatie van rust en onrust, chaos en precies weten wat je wilt. Zijn manier van denken vind ik prettig, ik kan er wel wat mee. Net als met zijn boekje ‘Bomen met God’ waar ik hier een blogje over schreef.
Zijn tv-programma’s vond ik altijd leerzaam en inspirerend. En zeker nadat hij op het randje van de dood heeft gelegen heeft hij op verschillende thema’s in mijn ogen nog meer recht van spreken. Waar hij ook over spreekt, hij heeft het zelf meegemaakt en doorleefd. Dat maakt hem een blijmoedig en bescheiden mens.

Ze gaven zichzelf aan God

In 2 Korintiërs 8: 5 staat dat de christenen in Macedonië meer gaven dan Paulus in eerste instantie had gedacht. “Door Gods wil gaven ze in de eerste plaats zichzelf aan de Heer, en vervolgens ook aan ons”.
Otto daagde ons uit om alles om je heen eens bewust te benoemen als een cadeau van God. De boom in je tuin, de tent waarin je slaapt, de mensen om je heen, de regen, het eten dat je eet, enzovoort. Alles is door God aan ons gegeven om van te genieten en om ervan te houden.
God genoot zelf ook van alles wat Hij gemaakt had. In genesis lezen we dat God elke scheppingsdag afsloot met de gedachte ‘dit is goed’. Hoe gaaf als je zo optimistisch en tevreden je werkdag mag afsluiten.
Of het scheppingsverhaal nu een ‘verhaal’ is of dat het echt gebeurd is, de boodschap blijft denk ik hetzelfde: God heeft de wereld goed gemaakt met de bedoeling er zelf van te genieten en ons ervan te laten genieten.

Toen jij geboren werd, werd je als een cadeau aan je ouders gegeven. En als cadeau geef je steeds kleine cadeautjes terug: liefde, aandacht, klusjes, kusjes enzovoort. Zo kunnen we onszelf ook aan God teruggeven. En dat is wat de Macedoniërs hadden gedaan: Door Gods wil gaven ze zichzelf aan de Heer. Door Gods wil, dus dat was iets wat door Gods Geest geleid werd. Een innerlijke drang om zich in te zetten voor Gods koninkrijk. Ken jij die motivatie ook?
We vragen ons vaak af wat Gods wil is in ons leven, maar je zou ook kunnen zeggen: wat is het cadeau dat jij aan God wilt geven?

Je bent een cadeau voor anderen

God gaf jou gaven en talenten. Dingen waar je goed in bent. Omdat het van pas komt in zijn koninkrijk. Met die sterke vaardigheden ben je een cadeau voor anderen. Met dat wat God je gegeven heeft kan je een ander van dienst zijn. Handel in mijn geest, schreef ik een poosje geleden, in het volle vertrouwen dat God het kan gebruiken en inzetten in zijn plan met deze wereld, met de mensen aan wie jij gegeven bent.
Je leeft niet alleen voor jezelf. Je leeft ook voor anderen. Je bent een cadeau dat God geeft aan de mensen bij jou in huis, de mensen in de straat, de mensen die je misschien wel helemaal niet bij naam kent. God is in jou en Hij kan iets doen met ieder moment.

Gods plan met jouw leven

Wat is Gods plan met je leven? Mijn blog wordt vaak gevonden op deze zoekwoorden. Het zijn grote woorden, alsof je Gods plannen kent. Het zijn niet té grote woorden, omdat we Gods plannen kennen. God heeft namelijk zijn wil in jou gelegd. En Hij heeft jou zo gemaakt dat je overstroomt van gaven en talenten die je kan inzetten voor anderen. Dat is Gods plan in jouw leven.
Aan wie ga jij jezelf als cadeau weggeven?

 • Zijn dat jongeren waar je gemakkelijk contact mee kan maken -> besef dat dat lang niet voor iedereen geldt, dat is dus een gave!
 • Zijn dat de ouderen die je kan troosten en waar je geduldig naast kunt zitten? ->besef dat dat niet voor iedereen geldt, dat is jouw gave!
 • Is dat het maken van muziek waar anderen door gesterkt worden? – > dat kan lang niet iedereen, dus dat is een gave.
 • Zijn het de mensen op straat die je ongegeneerd het evangelie kunt vertellen? -> besef dat de meeste mensen dat niet kunnen, dat is een gave.
 • Of zijn het je eigen gezinsleden? -> besef dat heel veel mensen daar niet de rust en ruimte voor hebben, een gave dus.
 • Zijn het je burgers in je stad die je kunt faciliteren met rijbewijzen en geboorteactes – > in principe geef je vrijheid aan mensen met jouw computergave en punctualiteit, dat kan niet iedereen!

Welk cadeau gaf God jou?

Als jij jezelf als een cadeau kunt weggeven dan betekent dat ook dat jij allerlei cadeaus hebt gekregen. Lukt het jou om het cadeau van God in anderen te ontdekken?

 • Is het die ene broeder die lastige vragen stelt, zodat jij gedwongen wordt na te denken?
 • Is het dat gezin dat je iedere ochtend vriendelijk mag toezwaaien als het naar school loopt?
 • Is het de kassière die jou steeds een vrolijk gevoel geeft?
 • Is het je schoonmoeder die jou een mooi boek gaf?
 • Is het die pastor die de juiste troost weet te brengen?

Wil je meer lezen over Gods plan met je leven? Dat kan via deze blogs die daar wel aardig over gaan:

Vertel het een ander!
3 thoughts on “Je bent een cadeau voor een ander
 1. Inderdaad een hele mooie boodschap van Otto, dank keiveel voor het delen a anders had ik het waarschijnlijk niet gehoord.
  Had het nooit zo bekrrken, goed om over na te denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *