Boeken

Je bent geliefd, boek van Max Lucado

Je bent geliefd door God

Max Lucado ken je vast van de boekjes ‘Krummel‘, ‘Sterren en Stippen‘ en ‘Niemand is als jij‘. (affiliatelinks) Mooie en tot de verbeelding sprekende prentenboeken, geschikt voor jong en oud. Wij hebben er verschillende gekregen bij de geboorte en doop van onze kinderen. Nu heb ik het boek ‘je bent geliefd’ gelezen. Het is niet een nieuw boek, maar een gouwe ouwe. Zo een die je elk jaar nog eens moet lezen.

Het 7/47 principe

In het eerste hoofdstuk van ‘Je bent geliefd’ gaat Max Lucado direct flink van start. Hij lanceert het 7/47 principe naar aanleiding van de scene van Lucas 7:40-47. Jezus is daar op bezoek bij de kerkleider Simon die zijn zaakjes goed voor elkaar denkt te hebben. Terwijl Jezus daar is, komt er een prostituee binnen die de voeten van Jezus wast met haar tranen en ze zalft met dure olie. En Jezus vertelt een verhaal over genade. Genade waar de vrouw volop van durft te drinken. Maar Simon lijkt het te laten staan. In Lucas 7:47 staat: Wie weinig wordt vergeven, betoont ook weinig liefde. Citaat: ‘Met andere woorden, we kunnen niet geven wat we niet ontvangen hebben. Als we nooit liefde hebben ontvangen, hoe kunnen we dan van anderen houden?’ (Blz. 16)
Troostvolle woorden in dit hoofdstuk: ‘God houdt van jou. Persoonlijk. Krachtig. Gepassioneerd. Anderen hebben het misschien beloofd en hebben gefaald. Maar God heeft het beloofd en zijn belofte waargemaakt. Hij houdt van je met een liefde die nooit faalt. En zijn liefde – als je die binnenlaat- kan je vullen en je achterlaten met een kostbare liefde die het waard is om te worden uitgedeeld’.

Liefde is geduldig en vriendelijk

In de hoofdstukken 2 en 3 gaat het over geduld en vriendelijkheid. Prachtig; hoe Lucado deze woorden beschrijft en ons uitdaagt om geduldig en vriendelijk te zijn. Niet vanwege aangeleerd gedrag, maar echt van binnenuit. Omdat Paulus de woorden genade en vriendelijkheid aan elkaar gelijkstelt: “wees vriendelijk voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft’ (EfeziĆ«rs 4:32) En ook Jezus roept ons op om vriendelijk te zijn en zelfs van onze vijanden te houden. Vriendelijk zijn ook voor jezelf, dat is voor sommigen ook een hele opgaaf.

Tegenovergestelde van jaloers zijn is vertrouwen?

Bijzonder het hoofdstuk over jaloezie. Als je jaloers bent op iets dan heb je je zinnen gezet op iets wat jij niet hebt en een ander wel. Dit hoort duidelijk niet bij liefde. Lucado lijkt iets tegenover jaloersheid te zetten: vertrouwen dat God het beste met je voor heeft. Hij illustreert dit met een klein verhaaltje over een meisje dat prachtige nep parels heeft. Ze is er gek op. Ze wil ze niet weggeven, zelfs niet aan haar vader. Nadat ze daar een nachtje over geslapen heeft, besluit ze toch de nep-parels aan haar vader te geven. Een hele stap. “Papa, ik hou meer van u dan van de parels, hier neem ze maar.” Haar vader is blij om dat te horen, hij heeft namelijk een cadeau voor haar. Een doosje echte parels. Citaat: ‘Welke parels verwacht Hij dat jij loslaat? Welke sieraden wil Hij graag dat je voor Hem laat vallen? Zou je die mindere geschenken willen ruilen voor het hoogste geschenk van het kennen van God? Als je dat wilt, zal je jaloezie overgaan. Jaloezie heeft geen vuur als er ware liefde wordt ontvangen”.

Ego’s aan de kant

Veel van onze woede heeft te maken met de liefde voor ons ego. We worden woedend als het gekrenkt wordt. In plaats van dat we genieten van de vrijheid die we hebben gekregen, blijven we trots en blijven we als de chirurg die aan de man moest vertellen dat zijn vrouw toch niet overleden was. “Ik moet u iets vertellen over de toestand van uw vrouw”, zei hij. “De toestand van mijn vrouw? Ze is dood”. De trots van de dokter stond hem toe een beetje toe te geven. “Nou, ze heeft een lichte verbetering laten zien”
Waarom geven we niet juichend een antwoord als mensen ons vragen: hoe gaat het? Nou, een lichte verbetering sinds Pasen. We zijn opgestaan uit de dood!

Het olijfblad

Het hoofdstuk over het olijfblad vind ik ook geweldig. Noach zit midden in een grote overstroming, weliswaar veilig en droog. De duif die hem een olijfblad komt brengen geeft hem de hoop die hij nodig heeft: het komt goed! Het olijfblad is een metafoor voor de hoop die wij mogen uitdelen naar de mensen om ons heen. Niet een goedkoop goedbedoeld woordje van iemand die er uiteindelijk niets van begrijpt. Maar een pastoraal woord omdat je er geweest bent. Ik ken deze overstroming, dit is het olijfblad dat ik kreeg en jou wil doorgeven. Neem geen blad voor de mond, in dit geval.

Alles verdraagt de liefde

Omdat Jezus liefde is gaf hij niet op toen Hij op aarde kwam. Hij houdt zoveel van ons dat hij zijn troon heeft opgegeven voor een baarmoeder. Zoals jongerenwerkers op straat zich aanpassen aan de kledingstijl en woordgebruik van de jongeren, paste Jezus zich aan aan ons soort. Hij werd een mens om ons te bereiken. Omdat Hij zoveel van ons houdt.

Lucado laat zien hoe Johannes vertelt dat veel mensen niet doorhadden hoe bijzonder het was dat Jezus dit allemaal deed. Hij genas mensen en mensen lachten erom. Er waren zagen het: wij hebben zijn grootheid gezien. In die kleine dingen, in die gewone dingen, in die grote dingen was de godheid van Jezus te zien. Lucado vergelijkt het met een grote baseballspeler die een balletje speelt tegen een kleuter. Zacht en waarschijnlijk laat hij haar winnen. Maar als er iemand komt om haar te plagen, berg je dan. Dan komt de echte baseballspeler naar boven. Wij hebben zijn grootheid gezien!

Het laatste hoofdstuk van Je bent geliefd is best scherp. Het kan zwaar zijn om liefde te voelen voor mensen die ons van alles hebben aangedaan. Onze liefde voor mensen is toch wel erg afhankelijk van die andere persoon. Citaat blz. 186: “Zo is het niet met de liefde van God. We hebben geen thermostatische invloed op zijn liefde voor ons. De liefde van God komt vanuit Hem zelf, is geen reactie op wat Hij in ons vindt. Zijn liefde is ongedwongen en spontaan. Zoals Charles Wesley zei: ‘Hij heeft ons liefgehad. Omdat Hij wilde liefhebben'”

Liefde is een vrucht

Liefde is een vrucht van de Geest, daar hoeven we niet veel voor te doen. Het belangrijkste is om dicht bij de wijnstok te blijven. En zijn liefde dus te ontvangen. “Het is zijn taak om vrucht te dragen. Onze taak is het om dichtbij Hem te blijven. Hoe vaster we met Jezus verbonden zijn, hoe puurder zijn liefde door ons heen kan stromen. En, o wat een liefde is het! Geduldig. Vriendelijk. Niet afgunstig. Schept niet op. Is niet trots.” We hoeven ons niet ‘uit te strekken’ naar de vruchten van de Geest, ze groeien in ons als we dicht bij Jezus blijven.

Je bent geliefd, mooi boek

Het mooie van dit boek vind ik dat het je weer helpt om terug te gaan naar de basis. Het boek is levendig geschreven en zeer beeldend. Dat vind ik altijd prettig. We kunnen zo druk zijn met hoe het zit en hoe het moet. In 2014 haalde ik daar al een jeugdige column van mij over naar boven. Maar dit boek zet mij weer terug in de liefde. Meer is niet nodig. Of eigenlijk: blijf dicht bij God. Want: “we zullen eerst ontvangen, zodat we daarna kunnen geven. We zullen de oneindige hemelse liefde diep indrinken. En als we dat doen, zullen we een liefde ontdekken die de moeite waard is om door te geven”.

Lees ook mijn blog over de Vrucht van de Geest

Het boek ‘Je bent geliefd – leer te ontvangen om uit te kunnen delen’ is geschreven door Max Lucado en uitgegeven door Arkmedia. Je kan het uiteraard kopen op bol.com (aff). Bobby Schuler heeft overigens ook een boek (aff) geschreven met deze titel. Die wil ik graag nog eens lezen.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *