Jongeren in de kerk

Jeugdtrends 2021

Jeugdtrends 2021, jongeren in de kerk

Vanaf 2014 brengen de christelijke jongerenorganisaties jaarlijks de Jeugdtrends voor dat jaar in kaart. Hoe staan de jongeren op dit moment in het leven. En hebben ze van volwassenen nodig. Jeugdtrends 2021 zoomt vooral in op eenzaamheid tijdens de coronacrisis.

Verbinding

Jeugdtrends 2021 lijkt een uitsnede te maken van de trends van vorig jaar. Daar stond te lezen dat jongeren verbinding zoeken en zich afvragen ‘mag ik dan bij jou’. In deze coronatijd komt dat verlangen naar contact en verbinding nog meer naar voren. Volgens de jeugdtrends 2021 voelen jongeren zich eenzaam, teleurgesteld, verdeeld en teleurgesteld. Ze hebben zwaar te leiden aan de gevolgen van corona: te weinig stageplekken, geen of weinig onderwijs volgen, geen feesten vieren, etc. Jongeren voelen zich meer dan ooit een speelbal. Volwassenen beslissen over hun hoofden heen wat goed voor ze is.
Verschillen tussen jongeren onderling worden duidelijker. De een volgt gewoon de maatregelen op. Anderen ageren vanuit angst en onzekerheid. En weer anderen zijn intelligent genoeg om te begrijpen waar maatregelen eigenlijk niet nuttig zijn. Ze zien de tegenstellingen in de logica van de grote mensen: op school mogen jongeren 70 minuten naast elkaar zitten terwijl ze met dezelfde jongeren in de auto mondkapjes moeten dragen.

Jongeren zijn eenzaam

Vorig jaar kwam al naar voren dat jongeren van betekenis willen zijn. Dat ze van volwassenen vragen om transparant te zijn. Echt en eerlijk. Jongeren hebben het nodig om gezien te worden zoals ze zijn. En als dat dan tegenvalt vragen ze ‘mag ik dan bij jou’. Sta jij nog met open armen als ik mijzelf en alle anderen tegenval?

Jeugdtrends 2021 maakt duidelijk dat de afstand tussen jongeren en volwassenen nog steeds groot is. Maar de afstand onderling is nu ook groter geworden. De verbinding is moeilijk te leggen doordat activiteiten wegvallen. Jongeren zijn eenzaam en daarom moeten wij manieren vinden om dat contact te leggen.

Jeugdtrends 2021: Geef hoop!

Geef hoop! Dat is eigenlijk de grootste opdracht voor alle volwassenen. Laat de verdeeldheid onderling niet groter worden. Maak contact. Zorg dat je niet bij de pakken neer gaat liggen. Via de sociale media lees ik nog heel vaak dat kerken iets schrijven als: deze activiteiten kunnen niet doorgaan, maar we gaan online verder. Of: in deze moeilijk tijd is het lastig om elkaar te blijven vinden.
Dat is niet hoopgevend, dat is spartelen vanuit een puinhoop. Jongeren hebben hoop nodig. Zorg dat de onlineactiviteiten geen surrogaat activiteiten zijn. Maar maak er werk van, organiseer activiteiten speciaal voor deze tijd (zoals je zonder corona ook doet). Straal uit dat het gaaf is dat we elkaar online kunnen ontmoeten.

Een citaat uit de Jeugdtrends 2021: “Ondanks de coronamaatregelen zijn er genoeg mogelijkheden om verbinding te maken met jongeren. Zoek elkaar (veilig) op als het kan in twee- of drietallen. Luister naar elkaar en leef met elkaar mee. Als jongeren
zich gezien weten, gehoord worden, zullen ze zich minder eenzaam voelen. Een paar bruikbare tips hierbij:

  • bied vertrouwen, wees er gewoon
  • laat je gevoel spreken, de waarheid komt daarin mee
  • laat open wat je niet weet
  • vraag maar gewoon hoe ’t gaat”

Jeugdtrends 2021: Herkenbaar en bruikbaar

Voor mij is Jeugdtrends 2021 herkenbaar op de plek waar ik werk. Ik merk dat de leerlingen op mijn school op zoek zijn naar contact. De laatste weken krijg ik mooie oprechte verhalen te horen van leerlingen die zomaar beginnen te praten. Ik herken de drang naar transparantie. En ik voel dat ze zich een speelbal voelen. Ze zijn bereid zich te houden aan de coronamaatregelen, maar daar moet een eerlijk verhaal tegenover staan. Als ik uitleg waarom ik een mondkap draag, terwijl ik weet dat het zo goed als onzin is, krijg ik begrip en kopieren ze mijn gedrag en argumentatie.

De jeugdtrends worden geschreven met het oog op de kerk. Ik hoop dat kerkelijk jongerenwerkers de handschoen durven oppakken en contact blijven leggen met de jongeren. Eerlijk, transparant maar vooral hoopgevend. De jeugdtrends dagen je vooral uit om meer ‘mens’ te zijn.

Tips en trics voor verbinding

De jongerenwerkers zijn deze coronaperiode echt de helden van de samenleving. Ze stappen samen met wijkagenten en boa’s in de gaten die andere professionals laten vallen. Ondanks corona gaan zij wél de straat op om de jongeren te ontmoeten. Het jongerenwerk is niet gesloten, hun activiteiten gaan online door. Vanwege corona leggen contact via de sociale media omdat dat de plekken zijn waar jongeren te vinden zijn. Andere professionals maken zich zorgen om hun privacy en hun waardigheid. Ze laten zich tegenhouden door het normale aanbod. Jongerenwerkers gaan voor echtheid, verbinding en transparantie. Ik vind het geweldig.

In de hoek van het jongerenwerk kun je daarom ook de beste voorbeelden vinden:

Tips voor handig gebruik van Zoom of Teams

Ga hier naar de jeugdtrends 2021

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *