Jongeren in de kerk

Jongeren in de kerk (3)

jongeren in de kerk, jongvolwassenen in de kerk, studenten in de kerk

Het onderwerp ‘jongeren in de kerk’ blijft boeien. In dit blog leg ik de nadruk op de twintigers in de kerk. Hoe is het met hen? Dit naar aanleiding van het themanummer van Onderweg dat ging over de jongeren in de kerk. Lees ook mijn eerste blog over dat themanummer. Het was een goed themanummer. Maar ik ben er achter gekomen dat ik gehoopt had dat het meer was ingegaan op het geloof, de vragen, twijfels en verlangens van twintigers.

Quarterlife crisis

De problemen die twintigers tegenkomen vind ik interessant. Lees maar eens het boeiende verhaal van een twintiger die zelf schrijft over de problemen die ze tegenkomt.
De prestatiedrang van twintigers in combinatie met keuzestress en de ontluikende nesteldrang (zoektocht naar intimiteit) maken alles wat ingewikkeld. Jongeren zijn moe van het moeten schreef ik eerder al op mijn andere blog. Een prestatiedrang die opgelegd lijkt te zijn door verwachtingen die ouders en de maatschappij zouden hebben volgens de jongeren. Dat is een ingewikkelde zin; jongeren interpreteren de wereld die ze zien en trekken daar conclusies uit zonder deze goed te controleren.
Als ouders van deze jongeren de hele dag rondrennen en roepen ‘druk druk druk’ lijkt het alsof ‘druk druk druk ‘de norm is. Jongeren denken dat ze zich daaraan moeten conformeren.
Op Elle.nl kwam ik een paar problemen tegen ‘die iedere twintiger herkent‘. Het geeft mooi weer hoe de twintiger in het leven staat. Te groot voor tafellaken en te klein voor het servet?

Kans voor de twintigers in de kerk

Volgens Erikson zoeken jong volwassenen naar intimiteit en veiligheid. En dat is wel herkenbaar denk ik. Twintigers willen zich settelen maar huisvesting levert problemen op. Ze willen in hun eigen levensonderhoud voorzien maar het vinden van een baan is lastig. En terwijl veel dingen niet lukken hebben ze wel het gevoel dat ze moeten presteren.

Juist deze drang naar intimiteit en veiligheid biedt kansen voor de kerk. Want dit is precies wat de kerk kan bieden toch? Een plek waar je begrepen kan worden. Een plek waar je terecht kan met je twijfels en je problemen. Veiligheid bieden is helaas wat anders dan veiligheid voelen. Iemand willen begrijpen is iets anders dan je begrepen voelen. En daar ligt denk ik vaak de moeilijkheid.

Daarom jongeren binden

Om de twintigers te behouden voor de kerk moet je ze bereiken als ze jonger zijn. In de leeftijd van 16-20 zijn jongeren hun eigenheid aan het vormen, hun identiteit. Als ik met deze jongeren spreek hoor ik grote onzekerheid over hun eigen kunnen. Ik hoor over twijfels rond vriendschappen en vraagtekens over God in hun leven.
En terwijl ze mij dit vertellen valt mij hun (h)eerlijke open blik naar zichzelf en naar anderen op. Als deze jongeren veel bemoediging krijgen kunnen ze zo vreselijk hard groeien.
In deze leeftijdsfase kunnen jongeren zich vol enthousiasme inzetten voor de doelen die ze zelf uitkiezen. Er zit een kracht in deze jongeren die ongelooflijk is. Mits ze bemoedigd worden en hun sterke kanten kunnen gebruiken.

Als de jongeren zich gezien weten en zich nuttig voelen, zullen ze dat gevoel behouden als ze in de twintig zijn. Dat klinkt logisch toch? Als jongeren nu hun ‘ding’ kunnen doen ervaren ze de intimiteit en veiligheid die ze als ze twintiger zo hard nodig hebben.

Lees ook jongeren in de kerk deel 4.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *