Jongeren in de kerk

blog over jongeren in de kerk

Het thema ‘jongeren in de kerk’ is flink actueel deze dagen. Naar aanleiding van een onderzoek over God in Nederland wordt er veel geschreven en komen er ook ineens allemaal andere onderzoeken boven tafel. Interessant voor mij als christelijke jongerencoach. Vanuit mijn ervaringen in het werken met christelijke jongeren op school of via mijn praktijk reageer ik op deze onderzoeken. Vandaag een korte gedachte.

Want wat is er precies aan de hand met de twintigers en de jongeren in de kerk? Is er nu echt zo’n dip in het aantal twintigers? En hoe is het dan met de jongeren die straks twintiger zijn? Of is er niets aan de hand en is dit een fase waar we gewoon door heen moeten?

Ik ageer wat tegen het feit dat jongeren een doelgroep lijken te zijn. Een doelgroep waar je moeilijk naar moet kijken en waar je over mag praten waar ze bij zitten. En misschien is het probleem van de jongeren in de kerk wel helemaal geen probleem maar een kwestie van paradigma’s. Hoe kijkt de leidende generatie tegen de huidige generatie aan? Hoe beleven beiden de werkelijkheid en zit daar misschien een verklaring in voor de twintigersdip?

Als kans en oplossing zie ik de echtheid die ik ook tegenkom in de presentiebenadering. Jongeren van nu willen echtheid, intimiteit en hun talenten inzetten. Als je de jongeren van nu goed inzet en waardeert werkt dat door als deze jongeren twintigers zijn. Maar lees daarvoor mijn blogs.

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *