Home » Jongeren zijn het minst religieus

Jongeren zijn het minst religieus

jongeren zijn het minst religieus

Het lijkt erop dat religieus zijn deze dagen iets is voor ouderen en voor mensen met alleen basisonderwijs. Uit een recent onderzoek van CBS zou dit blijken. Jongeren zijn het minst serieus, is dat schokkend? Religieus ligt in dit onderzoek overigens dicht bij de betekenis van de term ‘kerkelijk’.

Niet verrassend dat jongeren minder religieus zijn

De uitkomst van dit verslag is niet verrassend natuurlijk. Het komt overeen met Jeugdtrend 2018 waar ik een blog over schreef met als titel ‘Weg met die aparte jeugdwerkbubbel’. Over de Ergens-jeugd en Overal-jeugd.

Jongeren houden van echtheid en betrokkenheid. Als ze die niet ervaren binnen een kerkelijke gemeente gaan ze ervandoor. Zo staan jongeren in het leven en geef ze eens ongelijk: waarom betalen voor internet als je in de bieb gratis kan surfen? Waarom een krant lezen als je via Twitter of een Nieuwsapp het belangrijkste nieuws wel voorbij ziet komen? Waarom e-mailen als je ook kan Appen? Waarom naar een college gaan als je ook het boek en de syllabus kan lezen?

Hoe komt het?

Young & Holy daagt ons uit om na te denken over de oorzaken hiervan. Waarom zijn jongeren het minst religieus? Ik denk deels omdat ze druk zijn met studeren, ontwikkelen en nieuwe mensen leren kennen. Ze stappen de wereld verder in terwijl kerken juist een veilige herkenbare plek tussen allerlei ontwikkelingen in willen zijn.

Zeker voor de jongeren die studeren (die dus weer minder religieus zijn) heeft een kerkdienst al snel allerlei elementen in zich die niet interessant zijn. Zo zullen ze zich niet snel aangesproken voelen als het onderwerp van een preek te algemeen is. Of te waarschuwend. Of te veel teruggrijpt op zaken in het verleden. Het gaat om nu, what’s in it for me?
Die instelling wordt vaak negatief gelabeld. Maar het is heel positief: Waar kan ik door gevormd worden, want dat wil ik! Als dat niet lukt gaan ze op de stand-by of vertrekken. (Zie hier ook de link met mijn vorige blog over de kerk die geloven wel eens in de weg zit)

Jongeren maken als ze eenmaal kiezen ook echte keuzes. Ze gaan meestal helemaal voor hun doelen of ze laten ze compleet liggen. Radicaal. Als de kerk hen niets meer zegt zullen ze zich uitschrijven en niet zoals hun ouders een papieren lid blijven of uit gewoonte naar de kerk gaan. Het starten van een nieuw leven in een nieuwe woonplaats zal het hen hierbij ook gemakkelijker maken. Want, dat is ook een van de uitslagen van het onderzoek: mensen die alleen zijn gaan minder vaak naar de kerk dan mensen die getrouwd zijn.

Toevallig kwam ik deze week de factoren tegen die ervoor zorgen dat jongeren gaan radicaliseren. Ik denk dat veel van deze factoren ook spelen in de kerk. Je kunt ze hier lezen.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *