Jubelt voor de Heer

Jubelt voor de Heer

Vandaag kwam ik op een cd-rom wat oude columns tegen die ik geschreven heb voor het kerkblaadje van onze kerk. Toen onder mijn initialen omdat we de ervaring hadden dat de redactie van het kerkblad wat ongenuanceerd keek naar vernieuwingen en prikkelende geloofservaringen. En om te voorkomen dat iemand zou denken: daar heb je hem weer. 

Deze column gaat over het liedboek gebruik binnen de GKv waar ik in die tijd bij hoorde. Ik vind het persoonlijk ongelooflijk dat je ‘boven kerkelijk’ bepaalt wat er binnen de kerken gezongen mag worden. De GKv had bedacht (ik verdenk de christelijke boekhandels hiervan) dat het goed was om een groen liedboek uit te brengen in plaats van de gangbare rode.

Het uiten van je geloof is zo persoonlijk en wordt zo bepaalt door het moment dat je daar niet een richtlijn voor zou moeten maken. Het koninkrijk van God mag immers bepaald worden door vrijheid en vreugde. 

Dit schreef ik toen ik antikraak woonde in Amsterdam, 2000  

Groen    “Is het lichie rood, dan wagge we, is het lichie groen dan magge we”.

 Heb je dat ook geleerd van Jip en Janneke? Ik was zeer geschokt toen ik merkte dat deze regel in Amsterdam niet opgaat. Daar bestaat namelijk een officieel gedoogbeleid voor mensen die door rood lopen.  
Pas liep ik dus door rood toen ik ineens aan het liedboek moest denken. Waarschijnlijk omdat ik de regel ‘o wij arme zondaars, bedelaars onrein’ (lb750) in mijn hoofd had.
Zou ik er zo aan gewend zijn dat rood betekent: stop, fout, gevaar, dat ik mij gelijk een zondaar voel als ik een keer geoorloofd door rood ga?  
Dit gekleurde dilemma associeerde ik dus direct met het liedboek. Ook een kleurenprobleem: Rood mag niet, daarom hebben we een groene. Trouwens, de E&R bundel was in zijn eerste oplage rood, toen werd hij blauw en nu is deel 2 al groen! Help!  
Het podium in de kerk gaat andersom: groen, blauw…. Die wordt dus binnenkort gesloopt want rood staat niet bij de nieuwe kleuren van de kerk.

Jubelt voor de Heer.      

Nu zo’n 19 jaar later heb ik alweer verschillende blogs geschreven over de muziek in de gemeente. In mijn beleving is het namelijk een roeping om daar serieus mee bezig te zijn.

Muziek in de gemeente is een roeping
Handboek voor muziekteams
Het gevaar van opwekkingsliederen

Vertel het een ander!
About the author
Vader, echtgenoot, christen, blogger, leerlingbegeleider, freelance tekstschrijver en jongerencoach. Blogs over passend onderwijs en hoogbegaafdheid kun je vinden op www.chielvoerman.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *