Kritisch over de kerk

Protest en diepgaande vervreemding

kerkverlating

In het ND van 26 juni staat een artikel over kerkverlating. De kaalslag in kerkelijk Nederland begon al ver voor de oorlog. In de jaren tachtig was er volgens het artikel onder de jongeren sprake van ‘protest en diepgaande vervreemding’ over het geloof en de kerk.

Het is toch wat dat er al jarenlang precies hetzelfde geconcludeerd wordt. Aan de ene kant een oppervlakkig geloof van volwassenen, waardoor jongeren niet het diepgaande geloof ontdekken. En aan de andere kant de vormen en smaken die botsen.

Toen ik tiener was vloog de kerk het Gereformeerde VormingsInstituut in om te werken aan de groepsdynamiek en het belevingsniveau in de kerk. We waren er als jongeren erg blij mee. Het leek ineens weer ergens over te gaan. We begonnen met preekvoorbesprekingen en preeknabesprekingen. We gingen met drama en theater aan de slag, we deden van alles om geloven doorleefd en vooral ook leuk te maken. Dat lukte best, tot de volwassenen het gingen doodslaan met discussie en twijfel en vastzittende denkpatronen. Zo vervelend, dat wij op gegeven moment vroegen: Wat willen jullie nu eigenlijk?

Gelukkig hebben we nu het christelijk jongerenwerk dat aan volwassen wil laten zien: kijk, zo denken jongeren! Dit willen ze! Noem het geen ‘protest’ of ‘vervreemding’. Dat is kijken naar het probleem vanuit je eigen stelling. En dan ben je het contact met de jongeren al kwijt.

Voor je het weet zit je in de dramadriehoek. Een beschuldigende vinger naar hen die anders denken. En een afscheid voor kerkverlaters waarin je reddend zegt: en toch willen we dat het goed met je gaat! En de kerk blijft als slachtoffer achter omdat ‘we’ er weer niet in geslaagd zijn de mensen voor de kerk te behouden. Waar zijn we het contact toch verloren? (ND 29/6 geeft het idee om een afscheidsbrief te laten schrijven door kerkverlaters en een afscheidswoordje tot hen te richten, alsof je elkaar dan wel begrijpt ineens).

Een spiegel, dat is het enige wat nodig is om de kerkverlating te stoppen. Een van die spiegels is de jeugdtrends die de organisaties ieder jaar uitbrengen. Lees mijn blog over jeugdtrends 2019, 2020 en 2021. En een andere spiegel is iedere gelovige die de kerk verlaat.

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *