Boeken

De Crux, christenen over de kern van hun geloof

kern van het geloof de crux

Soms komen je verwachtingen van een boek niet helemaal uit. Bij het boek De Crux, christenen over de kerk van hun geloof is dat wat mij betreft het geval. Niet per se negatief, het blijft mooi om te lezen wat de kern van geloof is volgens anderen. Dat doet je nadenken over wat je er zelf eigenlijk van vindt. Maar ik had naar aanleiding van de titel net iets anders verwacht. Ben je op zoek naar een boek over christendom vanuit de christenen zelf geschreven? Dan is dit een leuk boekje voor jou.

Prachtig vormgegeven boek

De Crux is een prachtig vormgegeven boek. De omslag is zwart met gele tekstvlakken. En de titel hangt als een vlag aan een spijker die in een stuk hout (of is het een boomstronk) geslagen is. De binnenkant is ook kunst: gladde bladzijden, mooi foto’s en mooie structuurelementen. Het is al een oud boek eigenlijk, het is in 2010 voor het eerst op de markt gekomen, dat merk je aan actualiteiten die worden aangestipt in de verhalen. Maar tegelijk blijft het een tijdloos boek.

Verwachting

Ik zoek altijd boeken die radicaal anders of juist flink bemoedigend zijn. In dit boek hoopte ik verhalen van christelijke helden te vinden, voorbeelden waar ik inspiratie uit op zou kunnen doen. Ik wilde graag lezen over wat anderen zien als de kern van geloof. Door de initiatiefnemers van dit boek, Ces Dekker en Reinier Sonneveld is aan de auteurs gevraagd persoonlijk te blijven. “Er bestaat namelijk geen contextloos geloof. God ontmoet mensen, geen neutrale waarnemers. Zeker of God kun je niet onaangedaan denken. Als je onaangedaan blijft, weet je zeker dat het niet over God gaat…”
Op zich gebeurt dat laatste in dit boek. Er staan mooie verhalen, gedichten en schilderijen in. Maar de meeste verhalen vond ik ver van mijzelf afstaan en van mijn manier van geloven. Wat is een goed woord daarvoor: theoretisch? Cognitief? Beredeneerd? Ik had gehoopt geraakt en geboeid te worden. Dat is niet in elk verhaal gebeurd helaas. Het kan zo zijn dat jij wel van voor tot achter geraakt wordt door dit boek omdat de manier van denken wel dicht bij jou ligt.

Mooiste verhaal

Het mooiste verhaal is er niet. Het verhaal van Aad Peters vond ik een mooi verhaal omdat hij een mooie zoektocht beschrijft aan de hand van de drie graven van Jezus die er in Jeruzalem te vinden zijn. Aantrekkelijk omdat hij toch de geheimzinnige man is achter de Ark van Stekeltje en andere programma’s uit mijn jeugd.

Het verhaal van Monique Samuel vind ik mooi omdat het een erg persoonlijk verhaal is over de duisternis die ze soms figuurlijk maar ook letterlijk ervaart in haar leven. Een mooie boodschap: God wil met zijn licht in jouw leven schijnen. Bij het verhaal van Anne van der Bijl dacht ik eerlijk gezegd voor het eerst: hij gelooft echt wat hij schrijft! Hij geeft anders dan de meeste andere schrijvers de voorrang aan het leven met God en het laten leven van God door jouw leven op het denken en twijfelen over God. Daar had ik wel een heel boek over willen lezen.

Ik ben gek op vrijheid, daarom vond ik het verhaal van Martine Vonk ook een mooi verhaal. Ook een gelovig verhaal met praktische uitwerking. Geloven betekent ook keuzes maken.

Verknocht aan God, dat is de titel die Hijtje Vink haar verhaal meegaf. En wat mij betreft een goede titel. Een mooi persoonlijk maar vooral heel inspirerend verhaal over God die aanwezig is in haar leven; in haar mooie momenten maar ook in de moeilijke keuzes die zij moest maken.

Het verhaal van Hans van der Lee treft mij ook. Hij schrijft bijvoorbeeld: “Ik ben zo gaan inzien dat de weg van Jezus inhoudt dat ik leer leven vanuit het wezen van God. Het gaat erom dat ik hem leer kennen. Dat ik naast de feiten die ik over hem weet, leer beleven wie hij is. Hoe meer ik met mijn hart het zijne ervaar, hoe meer hij van zichzelf in mij kwijt kan.”

Conclusie

Persoonlijk houd ik meer van boeken over geloofservaringen van anderen die tegelijk ook verdieping aanbrengt in mijn geloof door het toevoegen en uitleggen van Bijbelteksten. Dat gebeurt in dit boek eigenlijk niet.
Maar dit boekje geeft goed inzicht in hoe je persoonlijk geloof niet kunt los maken van de context waarin je leeft. Een studiebol gelooft heel anders en heeft een heel andere zoektocht dan iemand die graag gebruikt wat de ander hem aanreikt. Als je je wilt verdiepen in het geloofsleven van mensen, dan is dit een mooi boek over christendom.

Je kan het boek hier kopen bij bol.com

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *