Home » Kijk naar je eigen! Lijkt Paulus te zeggen.

Kijk naar je eigen! Lijkt Paulus te zeggen.

Romeinen 2, Paulus zonde

Elke avond lees ik een paar bladzijden uit de Bijbel in de Gewone taal. Ik blijf het boeiend vinden hoe anders alles ineens klinkt nu de Bijbel weer vanuit de grondtekst opnieuw vertaald is. En zoveel mogelijk zonder theologische en historische frames. Soms pak ik er een andere vertaling bij omdat ik gewoon niet geloof wat er staat. Maar ik kom eigenlijk altijd tot de conclusie dat het wel moet kloppen. Gisteravond las ik iets van Paulus in Romeinen 2 en er viel mij iets op. Het lijkt erop dat hij zegt: Kijk naar je eigen. (ja vreselijke uitdrukking, “kijk naar jezelf” moet dat zijn natuurlijk).

Romeinen 1 en 2

Romeinen 1 is het stuk in de Bijbel waar Paulus schrijft dat alle mensen in principe God zouden kunnen kennen vanuit de natuur. Maar ook het stuk waar hij schrijft dat mensen zich verzetten tegen de waarheid en dat God ervoor gezorgd heeft dat mensen slaaf werden van hun eigen verlangens. Teksten die je vaak ook weer tegenkomt in het gesprek over homoseksualiteit.
Paulus gebruikt hier stevige woorden. Maar in de woorden van de Bijbel in de Gewone taal begrijp ik ze een stuk beter. Mensen werden slaaf van hun eigen verlangens. Terwijl ze beter zouden moeten weten. Ja, dat is toch precies het verhaal van de zondeval?

Kijk naar je eigen, zegt Paulus

Het eerste hoofdstuk gebruiken we vaak om te wijzen naar andere mensen. Zij zijn verkeerd en zondig. Een homoseksueel volgt zijn verkeerde verlangens. Een moordenaar is een flinke zondaar en iemand die ruzie maakt kan je beter maar negeren. We wijzen vooral naar een ander. Maar Paulus zegt ineens in Romeinen 2: “Misschien zegt iemand; ‘Al die dingen gaan niet over mij’. Maar dan zeg ik tegen hem: luister, jij oordeelt over andere mensen en je hebt kritiek op hun gedrag. Maar de dingen waar jij kritiek op hebt, die doe je zelf ook. Zo laat je zelf zien dat je straf verdient”. (Lees het in de Basisbijbel)

Die verzen mogen we ons ook wel aantrekken denk ik. Wijs niet zo met dat vingertje naar anderen, maar ‘kijk naar je eigen’. Waarom zou de ene zonde groter zijn dan de andere? De oplossing is voor beide gelijk.

Welke verlangens loop jij achterna?

Het is gemakkelijk om te wijzen naar een ander. Misschien dat anderen duidelijk hun verkeerde verlangens achterna lopen. Maar als jij het zo goed wilt weten al die tijd, waar ben jij dan op uit? Ofwel: welk verlangen van jou zit er achter die veroordelende woorden? Is dat een goed verlangen of een slecht verlangen?

In vers 5 staat: “maar jij bent ongehoorzaam. Je wilt je leven niet veranderen. Zo maak je jezelf nog schuldiger”.
Misschien ben jij niet een notoire zondaar of heb je niet een ‘doorn in het vlees’ zoals Paulus het omschrijft. Dan ben je een gelukkig mens en leef je waarschijnlijk heel dicht bij God. Of wat ook kan, je bent nog niet bewust genoeg bezig met het leven met God zodat je voor satan nog geen interessant object bent.

Romeinen 2 en jij

Heb jij moeite om niet te zondigen? Vind je het moeilijk om bijvoorbeeld niet lelijk te denken over andere mensen? Of vind je het lastig om niet naar porno te kijken? Kijk dan eens wat je echte verlangen is. Wat is de echte aanleiding van je gedrag?
Dat we zondigen dat weet iedereen. En Paulus is daar ook in het begin van Romeinen heel duidelijk over: Mensen zondigen. Maar dankzij de Geest van God zijn we geen slaaf meer van de zonden. ‘Als je je laat leiden door de Heilige Geest, dan wil je alleen maar goede dingen doen'(8:5).

Durf jij zoals Paulus je aanmoedigd naar jezelf te kijken? Durf jij te kijken naar wat je echte verlangens zijn?
Ik ken tijden dat ik heel dicht bij God leef en dat is een fijne tijd. En dan ineens gaat het weer heel anders. Dan heb ik vooral veel verlangen om mijzelf te ‘verwerkelijken’ bijvoorbeeld: geld verdienen, belangrijk zijn, etc. En dan word ik weer kortaf en sjagrijnig. En dan ineens merk ik dat God weer aan mij trekt: he, hierheen! En dan voel ik weer dat verlangen komen om dicht bij God te zijn. Om zijn wil te doen.

Houd moed, de weg naar God is open, zo schrijf ik in dit blog.

Vertel het een ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *