Christelijk leven

Kruisigem, daar gaan de fatsoenlijke christenen weer

kruisigem

Het fictieve dorpje Kruisigem speelt dit jaar een rol in het Sinterklaasjournaal. Jeroen deed een reportage vanuit het dorpje en op de achtergrond was een Jezusbeeld te zien. Veel christenen leverden hier kritiek op.

Fatsoenlijke christenen

Ik kijk graag naar het Sinterklaasjournaal omdat ik geniet van de ongelooflijk goede taalgrappen die ze maken. De meeste van die grappen gaan aan kinderen voorbij. En zo is het programma ook voor volwassenen leuk om te kijken. Toen ik de plaatsnaam in combinatie met het Jezusbeeld zag was ik geschokt. Want mag dit wel? Is dit spotten?
Ik was ook geschokt vanwege mijn eigen schuldgevoel. Want ik kan van deze woordspeling nog steeds vreselijk genieten. Sterker nog, deze woordspeling had ik zelf willen maken. In een liedje van Rikkert of in een stuk van een christelijke cabaretier zou het prima passen. Op zo’n schuldgevoel moment zie ik weer het schilderij van Calvijn met zijn strenge blik hangen in onze kerk van vroeger. En voel ik de afkeurende blikken van kerkmensen die overal een mening over hadden maar vergaten inspirerende voorbeelden voor ons te zijn. (Dat schilderij dat tijdens de soos werd vervangen door een dartbord).

Geschokt kijk in de spiegel

Weet je waarom ik ook geschokt was toen ik die prachtige woordspeling zag? Dat ik er al helemaal vanuit ging dat mensen erover zouden vallen. Dat er weer een smet over het spel voor jong en oud zou komen. Ik was dus geschokt over mijn eigen opvatting dat christenen bekrompen en fatsoenlijke mensen zijn. Want er zullen veel christenen wel kunnen lachen om deze plaatsnaam. Zeker als het tijdens de uitzending over de intocht ook nog gerelateerd wordt aan carnaval en een carnavalsprins: Kruisigem.

Over smaak valt niet te twisten. Over wat je oneerbiedig vindt of niet eigenlijk ook niet. Want daar zijn zoveel meningen over. Dit korte moment in het Sinterklaasjournaal is wel weer een goede spiegel. In het ND van vandaag kan je overigens een artikel lezen over fatsoen. Fatsoen dat in Nederland geassocieerd wordt met spruitjeslucht, maar vooral gerelateerd is aan normen en wetten. Op de een of andere manier zie ik wel een link.

Taalgrappen en steekjes

De NPO geeft aan dat ze niet de bedoeling had om mensen te kwetsen. Ze maken al jaren grappen en nemen ook al jaren maatschappelijke issues op de korrel in het Sinterklaasjournaal. En ieder jaar verbaas ik mij weer over hoe ze op een positieve manier in een kinderprogramma de volwassenen even laten voelen hoe kinderachtig ze af en toe bezig zijn.
Als je niet vreselijk thuis bent in de Bijbel en als je geen warme (of bange) gevoelens hebt aan het Kruis van Jezus dan is Kruisigem snel bedacht als plaatsnaam in lijn van Woudrichem, Adrichem, Berghem of Erichem. En komt dat achtervoegsel niet gewoon van het woord ‘heim’ = huis?

De link met carnaval maakt ook dat de plaatsnaam “Kruisigem’ een andere lading krijgt denk ik. Als een stad een carnavalsnaam krijgt dan zegt die naam iets over het dorp en de gemeenschap. Als een dorp Kruisigem heet en er is een beeld te vinden van een gekruisigde Jezus, dan zegt dat ook iets over het dorp. En misschien kan dat ook gewoon positief zijn.

Dan die spiegel weer. Waarom zijn we zo geschokt door Kruisigem. Op wie zijn we eigenlijk boos? Zijn we echt zo braaf en fatsoenlijk als we een ander opleggen? Voelen we ons slachtoffer van de mensen om ons heen? En waarom voelen we ons aangevallen als iemand een grap maakt? (Christelijke cartoonisten krijgen er ook regelmatig van langs). Waarom geloven we niet gewoon in de goede bedoelingen van een ander? Denken we dat God hier niet tegen kan? Denken we dat Jezus braaf was? Lees maar eens het blog ‘Jezus, onze niet zo lieve Heer‘.

Niet zo moeilijk

Misschien moeten we niet te streng doen over Kruisigem. Want eerlijk gezegd denk ik steeds als ik een beeld zie van Jezus aan het kruis: ‘Kruisigem’. Dat hebben we als mensheid gewild. Dat wilden we als mensheid omdat we God ongehoorzaam waren. Omdat we de weg kwijt waren. En Jezus wilde zijn vader gehoorzamen. Jezus ging aan het kruis en gaf zijn leven en nam het weer terug. In heel veel kerken hangt zo’n Jezusbeeld. En de een denkt: wie heeft dat opgehangen: kruisigem! En de ander denkt: Halleluja Jezus, dank u wel. De foto hieronder maakte ik in Frankrijk. De zon scheen door een gekleurde koepel op het beeld. Alsof de Vader zei: Kruisigem, daar kan ik wel wat mee. (het blog gaat na de foto verder)

Stel dat alleen het lege kruis er had gestaan, daar waar het Sinterklaasjournaal ging filmen. Misschien had het dorpje dan wel Kruisigleghe geheten of Waarishijnu. Er was toch ook een plaats die heet ‘daarishijweer’ in de uitzending van vandaag. Wie weet had iedereen dan Halleluja geroepen.

So what

Als we de cirkel van invloed en betrokkenheid erbij halen dan kunnen we denk ik stellen dat de keuze van de plaatsnaam niet in beide cirkels past. Dus laten we het maar loslaten en kijken naar onze eigen weerbaarheid: hoe sterk sta jij in je geloof. Kan jij je in het gezicht laten spugen zoals Jezus liet gebeuren zonder er minder heilig van te worden?

Laten we geen mensen meer kruizigen, ook niet de bedenkers van deze plaatsnaam. Laten we hen omarmen in de liefde van Jezus.

Een hele kunst. Lees ook eens het artikel van Marco van Straten in Visie.

toevoeging: In het Sinterklaasjournaal van 14 november kwamen inwoners van Kruisigem cadeaus brengen in het Pietenhuis. Kruisbessen natuurlijk! Geweldig toch? Iedereen op het verkeerde been gezet. Zo kan je zien hoe wij reageren vanuit ons eigen frame of belevingswereld. En hoe je daar mee spelen kunt.

Vertel het een ander!
5 thoughts on “Kruisigem, daar gaan de fatsoenlijke christenen weer
 1. Punt is dat het nergens op slaat in verband met het Sinterklaasfeest.
  Het is ook niet grappig, het slaat gewoon nergens op! Ja, als een tang op een varken!
  Het heeft ook niets met onfatsoenlijk te maken of zo, nee het is gewoon waardeloos!
  Wie bedenkt zoiets en waarom? Ieder weldenkend mens zal de humor hier niet van inzien.
  Het zou het werk kunnen zijn van een gefrustreerde ex-gelovige, van iemand die zo nodig wil bewijzen dat Christenen super verdraagzaam zijn, of van iemand die dat juist ontkent en het tegendeel wil bewijzen.
  Kortom als iemand hier over nagedacht heeft, en dat mag je hiervan toch veronderstellen, dan is er iets heel erg fout gegaan bij die gedachtegang. Hopelijk is dat nog wel duidelijk te maken en anders zit er niks anders op: geef hem ander werk!

  1. Ha Jan, bedankt voor je reactie. Of eigenlijk is het meer een mening op de woordspeling Kruizigem. Prima dat je er zo over denkt, maar het zegt niet veel over mijn blog geloof ik.

   1. Dag Stephan. Ik heb jouw blog even gelezen. Je gaat aardig los. Maar ik herken mij niet zo in de betekenis die jij in mijn woorden legt. Maar dit is jouw reactie. Prima.

 2. Het is een spreuk van het volk, van de Joden. Pilatus zag geen schuld in Hem en waste zijn handen. Religies worden gezien als vrijheidsberovend, eng en onrealistisch.
  Piet verstopt zich, soms zie je hem nog. Sint gaat er ook aan. Een kruis op een mijter, een paus van vroeger, het teken van de vis duikt onder en kan net als st. Joris en haloween op de brandstapel. Fijn dat we nog met elkaar avondmaal kunnen vieren, in Rome werd dit eens ook verkeerd uithelegd. Zij drinken bloed en eten vlees. Fijn dat we nog samen kunnen komen. Fijn dat we nog niet vervolgd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *