Gedachten over liederen

Lied voor Eeuwigheidszondag

De laatste zondag van het jaar wordt in veel kerken de Eeuwigheidszondag of Zondag Voleinding genoemd. Volgens mij herdachten wij vroeger in de oudejaarsdienst de overleden mensen. Best een mooie traditie om op de laatste zondag van het kerkelijk jaar de mensen te herdenken die de afgelopen periode zijn overleden. Ik kwam een mooi lied voor Eeuwigheidszondag tegen.  Het blog gaat verder onder de video.

Overigens zie je hier een blog met alle liederen die mijn lezers hebben opgegeven. Liederen die voor hen bijzonder waardevol zijn. Er staat ook een complete liturgie bij.

Liefde en zekerheid

Verdriet kan mensen kapot maken maar ook juist heel sterk. Het gemis na een overlijden gaat nooit voorbij. En het verdriet meestal ook niet, al kleurt het mee met de tijd. En eenzaamheid ligt op de loer na een overlijden. Wat moet je dan zingen op zo’n zondag?

Als ik naar Jezus kijk dan gaf hij mensen liefde en zekerheid.  ‘Geloof is een stellig weten waardoor ik alles voor betrouwbaar houd’ komt ineens bij mij naar boven. Eén van die zinnen uit de Heidelbergse catechismus die ik uit mijn hoofd moest leren. Voor het geval we in een gevangenis of een Achterhuis terecht zouden komen. Misschien dat ik vanwege dat ‘stellig weten’ niet zo van het woord ‘hoop’ houd. Ik kan niet zoveel met het woord hoop. Ik hou mij liever bij feiten. En liefde en verdriet kunnen een feit zijn wat mij betreft. Het is er.

Lied voor Eeuwigheidszondag

Volgens mij is Opwekking 807 een mooi lied voor Eeuwigheidszondag. “God van licht” heet het in het Nederlands, maar bekender onder de naam ‘Lighthouse’. Misschien niet direct een logisch lied, maar ik vind het mooi omdat het niet zozeer kijkt naar de overledenen maar naar hen die achterbleven (in sommige tradities zijn dat de overledenen, maar ik bedoel de nabestaanden). Het gaat om hen immers, want op de doden kunnen we uiteindelijk alleen maar jaloers zijn.

In mijn twijfels, mijn verdriet,
in mijn falen ontbreekt U niet.
In uw liefde reist U mee.
U bent de rust als het stormt op zee.
U bent de rust als het stormt op zee.

In mijn onrust neemt U mijn hand;
in mijn vragen houdt uw Woord stand.
In uw liefde reist U mee.
U bent de rust als het stormt op zee.
U bent de rust als het stormt op zee.

Refrein:
God van licht, wees mijn gids.
Leid mij door het donker.
Ik vertrouw op U.
God van licht, wees mijn gids.
Leid mij door het donker
veilig naar de kust, waar U woont.
Waar U woont,
waar U woont,
waar U woont.

Storm en golven vrees ik niet.
In de morgen zing ik mijn lied.
In uw liefde reist U mee.
U bent de rust als het stormt op zee.
U bent de rust als het stormt op zee.

(Refrein)

Bridge 4x:
U schijnt feller
dan de sterren.
Heer, U leidt ons door de storm.

God van licht, wees mijn gids.
Leid mij door het donker.
Ik vertrouw op U.
God van licht, wees mijn gids.
Leid mij door het donker
veilig naar de kust.

(Refrein)

Waar U woont.

Vertrouwen – sta op en schitter

Vertrouwen vind ik een pastoraal woord. Ik kan mij vreselijk naar voelen maar ik heb er vertrouwen in dat God er voor mij is. Dat Hij je door het donker leidt of door de storm. Juist als je je rot voelt en als God ver weg is moet je dit soort liederen zingen. Omdat ze krachtig zijn en je Gods nabijheid weer gaat voelen.

Ik moet denken aan de bekende tekst uit Jesaja 60: ‘sta op en schitter, over jou is het licht gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer’.  Verder leven begint, met opstaan. Iets aannemen van een ander, begint met opstaan. Verandering, begint met opstaan. Aanvaarden, begint met opstaan. Vertrouwen begint ook met opstaan.

Hieronder nog een keer het lied God van licht, nu va LEV. Ook erg mooi vind ik.

lees ook mijn andere blog over Eeuwigheidszondag

En in dit blog verzamelen we met elkaar mooie liederen voor de eeuwigheidszondag, doe mee!

Vertel het een ander!
2 thoughts on “Lied voor Eeuwigheidszondag
  1. Mooi geschreven, Chiel. Dank je wel. Ja deze zondag is een tegenhanger van het rooms-katholieke Allerzielen. Ik weet er persoonlijk nooit zo’n raad mee. Maar ik las een mooi stukje op de site van ds. Mirjam K. Ze schrijft: “Eeuwigheidszondag is wat mij betreft dan ook geen dag om alléén maar te rouwen om wie we zijn verloren… Want in de kerk gaat het om Christus. Eeuwigheidszondag gaat wat mij betreft dan ook over het leven. Het leven met de Heer die leven geeft.” Dat vind ik mooi

    Wat jij over vertrouwen schrijft vind ik ook mooi. Inderdaad het is een pastoraal woord.

    Jesaja 60 kan ik niet veel mee: sta op en schitter.

    Ik heb er ooit over geschreven: http://ariellapersoonlijk.blogspot.com/2018/10/check-de-context-bijbelleestip-4.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *