Christelijk leven

Inzendingen Bloghop “Liefde dichtbij”

liefde dichtbij, bloghop corona

Een maand geleden opperde ik in dit blog dat het wel weer eens tijd werd voor iets nieuws. Het leek mij leuk om weer eens een bloghop te doen. En zo gedacht, zo gedaan. Veel mensen vonden het leuk, maar uiteindelijk zijn er toch maar drie inzendingen binnengekomen. Het aantal is teleurstellend, maar de inzendingen maken dat zeker goed. In dit blogje schrijf ik er wat over en geef ik ook nog wat eigen gedachten over ‘liefde dichtbij”.

Wat is een bloghop?

Een bloghop is een bloggersdingetje. Bij een bloghop verzint de ‘gastheer’ een thema. En verschillende bloggers (of in mijn geval mochten het ook vloggers of dichter zijn) schrijven dan naar aanleiding van dat thema. In hun eigen stijl, hun eigen invulling en op hun eigen medium. En in een reactie onder het blog van de gastheer plaatsen ze een linkje naar de inzending. De gastheer schrijft een afsluitende blog met daarin dan weer een linkje naar de blogs van de inzenders. Op deze manier kan je dus bloghoppen: vanuit dit blog kan je door hoppen naar de andere blogs.

Liefde dichtbij

Het thema van deze bloghop was ‘liefde dichtbij’. Toen ik het bedacht leefden we tussen Hemelvaart en Pinksteren in de heftige Covid-19 periode. De tijd waarin we er last van kregen dat we elkaar niet gemakkelijk kunnen opzoeken. Hoe kan je op 1,5 meter afstand de liefde dichtbij brengen. Binnen 1,5 meter kan je ongelooflijk veel doen, als je maar creatief bent en blij bent met de ruimte die je ondanks alles gewoon kunt innemen. Een ruimte die beperkend is, maar waar je in pre-coronatijd vaak ook gewoon heel blij mee was. In de trein bijvoorbeeld, bij de wasbakken in het sanitair gebouw van de camping, in de rij bij de supermarkt.

Op de dag dat Jezus opstond uit de dood wilde Maria hem vasthouden. Voor altijd al haar liefde dichtbij Jezus tot uiting brengen. Maar Jezus zegt in Johannes 20:17 “Houdt mij niet vast, want ik moet omhooggaan naar mijn Vader, die ook jullie Vader is. Naar mijn God, die ook jullie God is”. In Johannes 16 had Jezus zijn vertrek al aangekondigd en gezegd dat de discipelen vanaf dat moment hun vragen aan de Vader mochten stellen. Hij houdt van jullie, omdat jullie van mij houden. Zo gaaf, de liefde voor Jezus brengt voor ons de Vader dicht bij.
Jezus ging naar de hemel terug om zijn liefde voor de mensen dicht bij de Vader te brengen. Eenmaal in de hemel stuurde hij uit liefde de Heilige Geest naar de aarde terug, zodat Hij dicht bij ons kan zijn, in ons hart kan wonen. Lees maar in Johannes 13.

Inzendingen bloghop liefde dichtbij

De eerste inzending die binnenkwam was van Alex Rebergen. Hij heeft op mijn andere website ooit drie blogs geschreven. Allemaal werk – en studie gerelateerd, want dat is helemaal zijn onderwerp. Vanuit zijn christelijke-vacaturebank schreef hij een blog over liefde voor collega’s. Het is heel bijzonder dat je collega’s nu ineens je huiskamer of werkkamer binnenkomen. En dat jij bij hen de foto’s aan de muur mag bekijken. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat… ach lees zelf maar.

Toen kwam Christel Kuik met een mooi verhaal over hoe ze de coronaperiode beleeft nu ze met man en kinderen zoveel thuis zijn. Liefde dichtbij, dat kan ook een beetje te dichtbij zijn soms. Waar is de ruimte voor jezelf als je die zonder corona al zo hard nodig hebt? Het is een klein verhaal op Facebook, maar ik vind het wel een intens verhaal. De mensen die erop reageren vinden dat duidelijk ook.

De laatste inzending is van Bianca. Ze schrijft over het verhaaltje ‘Schildpad en Egel’ dat geschreven is om kinderen te vertellen over afstand houden vanwege corona. “Het kan natuurlijk aan mijn complexe gevoelsleven liggen, maar ik moest huilen om dit verhaaltje. Ik zag een in roze suikerspinnensmaak verpakte zure werkelijkheid. En ik dacht: mogen we dan niet boos, bang, verdrietig en teleurgesteld zijn om wat ons nu overkomt?”
Ze ervaart het als bijzonder dat iedereen ineens in lockdown zit, terwijl zij zich al jarenlang regelmatig opgesloten voelt als haar lichaam en hoofd haar in de steek laten. Ze herkent wat de lockdown losmaakt bij mensen: “Ze hebben stress en verdriet, vervelen zich, maken zich zorgen, ergeren zich en krijgen een punthoofd van alles. Net als ik!”
Bianca neemt een dapper besluit om zich niet op de kop te laten zitten door Schildpad en Egel. Ze schrijft een nieuw verhaal voor ze. Haar mooie verhaal komt beter tot zijn recht als je het zelf helemaal leest.

Winnaar van de bloghop

Omdat er maar drie mensen verder zijn gekomen dan de veel gehoorde reactie ‘he, leuk, weer een bloghop’ lijkt het mij niet zinnig om nu de winnaar van de bloghop te vragen om een nieuw thema te verzinnen. Dus dat doe ik ook maar niet. Dus dit was een eenmalige actie wat mij betreft.

De winnaar van deze bloghop is voor mij Bianca geworden. Ik vind het een prachtig verhaal. Heel mooi hoe we je gedachtegang kunnen volgen en hoe je vanuit een diepe emotie naar boven klimt terwijl je er woorden aangeeft. Om uiteindelijk uit te komen bij een dapper wilsbesluit: het komt goed!
Ik herken mij wel in je gedachten moet ik zeggen.

Alex en Christel, in jullie verhalen herken ik mij ook. Leuk dat je weer hebt meegedaan Alex, wie weet kun je de bloghop vanuit de groep Christelijke Bloggers weer eens proberen. Christel, tof dat je over de streep bent gegaan en een schrijfsel naar buiten hebt gebracht. Ik heb zo’n idee dat we meer van je gaan lezen.

Waar zou jij over willen lezen?

Als je mijn blogs een beetje volgt dan is er misschien ook wel eens een onderwerp waar je mijn gedachten over zou willen lezen. Geef gerust door, dan kunnen we kijken wat gaat lukken.

Vertel het een ander!
One thought on “Inzendingen Bloghop “Liefde dichtbij”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *