Boeken

Like Me, #Jezus volgen in een Selfie cultuur

Like me! Jezus volgen in een selfie cultuur

Gek als ik ben op sociale media moest ik natuurlijk ook het boek Like Me lezen. De volledige titel is: Like Me #Jezus volgen in een Selfie cultuur. De recensie die Evie van Twinsane & Thriving er over schreef maakte mij nog nieuwsgieriger.

Wat dacht ik voor ik ging lezen

Wat waren mijn gedachten voordat ik het boek ging lezen? Ik dacht dat het boek zou gaan over hoe je als christen gebruik kon maken van de sociale media. Over kansen en bedreigingen bijvoorbeeld. En uiteraard ook een paar waarschuwingen om niet teveel achter zo’n scherm te zitten. Een beetje zoals Yona dat eigenlijk ook doet. Eerder schreef ik daar ook een blog over.

Wat dacht ik tijdens het lezen

Ik heb het boek niet in één keer uitgelezen omdat ik daar vaak de rust niet voor heb. In een vakantie, ja dan lukt het om serieus werk te maken van een boek. Maar dit boek is ook prima in stukken te lezen. Dan heb je ook tijd om het goed op je in te laten werken.

Het boek viel aan de ene kant tegen. Want ik had gehoopt op een praktisch boek over omgaan met de sociale media. En aan de andere kant viel het reuze mee. Want het boek gaat eigenlijk helemaal niet over de sociale media. En dat vind ik het sterke. Huh? Ja, dat klinkt tegenstrijdig maar ik zal het uitleggen.

Ik hou niet van boeken die zeuren over voordelen en nadelen en al helemaal niet van auteurs die zeveren over gevaren. Daar heb je vaders en vooral moeders voor.
Dit boek ziet de sociale media als een handig en goed middel. Een middel om iets te bereiken. En de auteur Nicolas van Amerom drukt goed door de buitenkant heen. Middelen, methoden etc zijn op zich redelijk neutraal. De manier waarop je in het leven staat en omgaat met de dingen, die is belangrijk. Je ziet het aan de hoofdstuktitels:

  1. ontwikkel oprechte interesse voor mensen
  2. maak plaats voor authenticiteit
  3. reageer in een tegenovergestelde geest
  4. ontdek het geheim van tevredenheid
  5. kies voor integriteit
  6. geef de selfie controle op
  7. eer de (cyber) sabbat

En zo kom je verschillende thema’s tegen die op een frisse manier besproken worden. Ga de strijd aan met narcisme bijvoorbeeld. Ga de strijd aan met oppervlakkigheid. Roddelen en cyberpesten komen voorbij maar ook het thema jaloezie. Lust is het thema in hoofdstuk 5. En daar gaat het niet alleen over porno en internetseks maar ook over het doen van aankopen. Lust in het hoofdstuk over integriteit. Dat is een boeiende schot in de roos wat mij betreft. Hoofdstuk 6 dan gaat over bezorgdheid: hoe bezorgd ben jij eigenlijk als je iets hebt gepost? Vinden ze het leuk? Vinden ze me nu nog leuker? Help! Niemand likes me! En dan tenslotte gaat het over de cybersabbat. Nou, als je weet dat Nicolas vet evangelisch is dan weet je direct dat dit niet kan gaan over de zondagsrust. Het gaat over de continue afleiding die (eigenlijk (gevaarlijk woord want er zit een lijk in)) slecht voor ons is.

Wat vond ik er nu van?

Ik vind het boek zeker een aanrader. Ik vind het tof dat de schrijver er in geslaagd is om er een positief boek van te maken. Niet alleen waarschuwingen maar begrip voor ‘gebruikers’, oog voor de voordelen van sociale media en realiteitszin: jij en ik zijn snel verslaafd aan aandacht. Hij geeft positieve oplossingen hoe je kan leven met Jezus in deze wereld vol Selfies.

Door het hele boek is de liefde voor jou als lezer te voelen. Een beetje vaderlijk misschien wel, op een prettige manier. En de hoofdboodschap die ik er uit haal is: doe rustig aan, zoek niet zo naar zelfbevestiging en waardering, die Selfies heb je niet nodig. Je bent waardevol zoals je bent.

En het appel is: do Like Me, zegt Jezus.

Li(j)k(e)t het je wat?

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Dan zal ik je zeker dankbaar zijn als je het via de advertentie hieronder wilt aanschaffen. Het boek wordt er voor jou niet duurder van terwijl deze site een kleine bijdrage krijgt voor de onkosten van dit blog.

Het boek ‘#Like Me #Jezus volgen in een Selfie cultuur’ is geschreven door Nicolas van Amerom en uitgegeven door Scholten Uitgeverij. Ik vond een leuk filmpje over het boek. Als ik het goed begrijp is het gemaakt voor het account van de gemeente waar van Amerom aan verbonden is. (blog gaat verder na het filmpje)

Gaat dit over jou en mij?

Ik moet zeggen dat ik best veel herken van wat in het boek staat. Voor mij is Like Me #Jezus volgen in een Selfie cultuur wel een eye-opener geweest zonder al te dramatisch te willen zijn. Ik ben mij er nu wel bewuster van dat de wereld ook wel zonder mij kan. Mijn online toevoegingen zijn nu niet zo wereldschokkend van aard dat ze niet gemist kunnen worden. En soms betrap ik mijzelf er wel eens op dat ik onrustig wordt als het lang duurt voordat er een like komt. En ja, ik moet zeggen dat mijn lijf dan wel een beetje zacht fluistert: Like me!

Gaat het boek ook over jou? Reageer eens?

Als je het boek wilt kopen, kan dat hier.

Vertel het een ander!
One thought on “Like Me, #Jezus volgen in een Selfie cultuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *