Korte blogs/column

Mij ontbreekt niets

mij ontbreekt niets

Mijn ontbreekt niets! Die kwam even aan zeg. De preek van Arjan en Brinke op Groot Nieuws Radio (20/9/20) was indringend en raak. Het was Freedom Sunday en daarom sprak hij als medewerker van International Justice Mission.

Hij vertelde over Elmina Castle in Ghana waar duizenden slaven hebben vastgezeten. In één van de bovenverdiepingen was de Dutch Reformed Church gevestigd. Er werden kerkdiensten gehouden terwijl een verdieping lager de slaven lagen te kermen van de pijn en ellende. En aan de muur hangt nog een bordje “De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets”.

En toen kwam de felheid van Arjan goed door: jaja, en daar gaat het goed mis! Mij ontbreekt niets. Met ons als kerk gaat het goed. En dat hang je aan de muur als je letterlijk op de hoofden van de slaven staat.
Arjan doet de oproep om door de kieren van onze eigen vloer te kijken: Over wiens rug houden wij de kerk in stand? Aan welk onrecht kunnen wij iets doen? Waar kan jij gerechtigheid brengen?

Ik vond het een fijne bemoediging. David schreef psalm 23 waarschijnlijk terwijl hij helemaal voelde dat God er helemaal voor hem was. Moeilijke tijden, mooie tijden, God leidt ons uiteindelijk naar grazige weiden.
Maar die grazige weide zou niet ons doel moeten zijn denk ik. Volgens mij gaat het God om die weg ernaartoe. Die rechte sporen, die juiste wegen. God leidt ons. En onderweg grazen we en bewerken we op die manier het land waar we overheen lopen. God leidt ons langs de mensen die we zien door de kieren van het plafond. Om daar hoop en gerechtigheid te brengen.

Voor mij was het bemoedigend omdat ik vaak juist geen vrede ervaar. Ik voel onrust, bijvoorbeeld als ik krantenartikelen lees over fusies van kerkgenootschappen. Maar ook als ik lees dat de tijdsgeest de schuld is van de leegloop van kerken. Ik voel pijn en zie ongerechtigheid als ik lees hoe mensen met elkaar omgaan. Precies zoals in het lied ‘Maak ons hart onrustig’ gezongen wordt.

En ik denk dat het goed is dat je niet op het bordje schrijft: mij ontbreekt niets”, maar “Maak mij onrustig God” en “Steek in ons uw woede aan”. Als Jezus naar Johannes toekomt om zich te laten dopen geeft hij aan waarom het gebeuren moet. Gods gerechtigheid moet vervuld worden. Daar schreef ik dit blog over. Jezus was liefdevol naar mensen maar onrustig en verward en verdrietig en boos over de mensen die niet naar hem luisteren. Het deed hem huilen zelfs, daar gaat dit blog over. (blog gaat onder video verder)


Het is fijn als het je aan niets ontbreekt, maar dat wordt je gegeven zodat je Gods wil kunt blijven doen onderweg. De juiste man op de juiste plaats kunt zijn.

Ervaar jij onrust? Wat doe je ermee?

Vertel het een ander!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *